Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Τέσσερις αλλαγές με το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς

Ελλάδα: Τέσσερις αλλαγές με το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς

|

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, καινούργια προγράμματα σπουδών και βιβλία με νέα, σύγχρονη φιλοσοφία, λειτουργία εκπαιδευτικών ομίλων – Τα νέα δεδομένα στο σχολείο από τη νέα χρονιά 

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, καινούργια προγράμματα σπουδών και βιβλία με νέα, σύγχρονη φιλοσοφία, λειτουργία εκπαιδευτικών ομίλων. Πρόκειται για τέσσερις κρίσιμες τομές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν στρατηγικό σχεδιασμό που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το γενικό και το επαγγελματικό λύκειο.

Ειδικότερα, η αξιολόγηση των περίπου 153.643 εκπαιδευτικών (με βάση την τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το σχολικό έτος 2019-2020) θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο «ως βελτιωτική διαδικασία, με σκοπό την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης». Συγκεκριμένα, το έργο των εκπαιδευτικών θα αξιολογηθεί με τεκμηρίωση σε τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα, στην οποία θα διαβαθμίζεται από εξαιρετικό σε πολύ καλό, σε ικανοποιητικό ή σε μη ικανοποιητικό. Για να αρχίσει η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί η επιλογή των συμβούλων εκπαίδευσης.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», την τρέχουσα περίοδο το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) επεξεργάζεται τις εκθέσεις που κατέθεσαν στα τέλη Ιουνίου οι περίπου 14.000 σχολικές μονάδες στην Ελλάδα για την πρώτη φάση της αξιολόγησής τους. Από το ΙΕΠ θα συνταχθεί μελέτη καταγραφής των αποτελεσμάτων με βελτιωτικές προτάσεις. «Ακόμη κι αν υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα εκπαιδευτικών, τελικά ολοκληρώθηκε μια διαδικασία αξιολόγησης μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που δεν είχαμε μια εικόνα για το έργο των ελληνικών σχολείων. Αυτό κρίνεται πολύ σημαντικό, ώστε να αρχίσει να εδραιώνεται μια κουλτούρα αξιολόγησης στην ελληνική εκπαίδευση. Και συνεχίζουμε την ατομική αξιολόγηση», ανέφερε χθες στην «Κ» η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Εκπαιδευτικοί όμιλοι

Παράλληλα, στα δημόσια σχολεία θα εισαχθούν οι εκπαιδευτικοί όμιλοι που υπάρχουν στα ιδιωτικά και τα πρότυπα. Οι διευθυντές των σχολείων μπορούν να συγκροτούν εκπαιδευτικούς ομίλους, μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος ή κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος. Οι όμιλοι θα προσφέρουν αντικείμενα και δράσεις όπως ελεύθερη έκφραση και ψυχαγωγία, με αντικείμενα σχετιζόμενα, μεταξύ άλλων, με τον αθλητισμό, τις τέχνες, την εκπαιδευτική ρομποτική, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τις επιστημονικές κατασκευές – πειράματα, τα μαθηματικά παιχνίδια, τη ρητορική τέχνη και δημιουργική γραφή κ.ά. Οι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν εθελοντικά, εκτός εργασιακού ωραρίου, στους ομίλους. Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει σε έναν ή δύο ομίλους. Ο χρόνος που οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών ομίλων αφιερώνουν στην οργάνωση και λειτουργία των ομίλων αυτών δεν θα προσμετρείται στο εργασιακό ωράριό τους, αλλά θα συνεκτιμάται κατά την ατομική αξιολόγησή τους.

Κρίσιμο σκέλος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η εισαγωγή των νέων βιβλίων και των προγραμμάτων σπουδών στις δύο βαθμίδες. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου, θα προκηρυχθεί η σύνταξη 318 νέων βιβλίων για δημοτικό, γυμνάσιο και γενικό λύκειο, καθώς και η κατάρτιση 336 νέων προγραμμάτων σπουδών για τα επαγγελματικά λύκεια.

Μαζί με μέτρα που θα ισχύσουν από το νέο σχολικό έτος, όπως η επέκταση του ολοήμερου σχολείου έως τις 5.30 μ.μ., αλλά και τις καινοτομίες που εισήχθησαν καθολικά ήδη από πέρυσι, όπως αγγλικά στο νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων, διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία κ.ά., «το σχολείο αποκτά νέα δυναμική, γίνεται πιο σύγχρονο και αυτόνομο, δίνει περισσότερα ερεθίσματα στους μαθητές και κίνητρα σε εκπαιδευτικούς και στελέχη, αποτελεί μια συνεργατική κυψέλη γνώσης και δεξιοτήτων για όλους», όπως δηλώνει το υπ. Παιδείας.

Σύμβουλος – μέντορας

Σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα εισαχθεί ο θεσμός του παιδαγωγικού συμβούλου-μέντορα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. O ρόλος του είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα μόνιμο ή αναπληρωτή ή ωρομίσθιο εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη. Η επιλογή των μεντόρων θα γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια (προϋπηρεσία, τίτλοι σπουδών, γνώση ξένων γλωσσών και ΤΠΕ κ.ά.).

Ο μέντορας θα ασκεί τα καθήκοντά του εκτός του διδακτικού ωραρίου του, αλλά  εντός του εργασιακού ωραρίου του, και δεν απαλλάσσεται από εξωδιδακτικές εργασίες και εφημερίες. Επίσης θεσμοθετούνται οι ενδοσχολικοί συντονιστές (συντονιστές τάξεων ή συντονιστές γνωστικών πεδίων), οι οποίοι θα υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους καθώς και τις προσπάθειες της διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας για να την ενισχύσουν ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης. Διοικητικά θα τελούν υπό την εποπτεία της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας και παιδαγωγικά θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τον σύμβουλο εκπαίδευσης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στοίχημα – Nations League: Μικρός τελικός και προβάδισμα Γερμανίας

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από τον μικρό τελικό στο Nations league ... Τι θα .. δούμε;

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Η Αμοργός στην 4η Attica Green Expo: Πράσινη μετάβαση και σύγχρονη ακτοπλοΐα στο επίκεντρο

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος εκπροσώπησε το νησί σε μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές διοργανώσεις, τονίζοντας την ανάγκη για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και λειτουργική ακτοπλοϊκή διασύνδεση.

ΕΛΜΕ Νοτίου Αιγαίου: Ψήφισμα και κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση Αλληλεγγύης στη Νάξο

Μπροστά στη γενοκτονία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, οι εκπαιδευτικοί του Νοτίου Αιγαίου σηκώνουν φωνή αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς — Κυριακή 8 Ιουνίου, 11:00, Πλατεία Μανδηλαρά στη Νάξο.

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης (08/06) για την Παλαιστίνη

«Η σιωπή μας είναι συνενοχή» – Ένα κάλεσμα για ζωή, ειρήνη και δικαιοσύνη από την Πρωτοβουλία Πολιτών Νάξου

Βλάβη σε κινητήρα αεροσκάφους της Olympic Air κατά την απογείωση από τη Νάξο (video)

Με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, το πλήρωμα της πτήσης ΟΑ17 επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν χωρίς τραυματισμούς (video)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο