Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο - Ρόδος: Ακαρπες οι έρευνες για τους 60 περίπου αγνοούμενους

Αιγαίο – Ρόδος: Ακαρπες οι έρευνες για τους 60 περίπου αγνοούμενους

|

Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων μεταναστών – Και οι Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης – Τι αναφέρουν οι Τούρκοι 

Άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών στο ναυάγιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας νότια της Ρόδου.

Πρόκειται για τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί από τις λιμενικές αρχές και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και θα είναι σε εξέλιξη και τις επόμενες ώρες. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, παρατηρήθηκε εκτεταμένη προσπάθεια από τις τουρκικές αρχές, λιμενικές και στρατιωτικές, να μπουν στην έρευνα και παρέμειναν για αρκετή ώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα. Παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού να επικοινωνήσουν με το τουρκικό, δεν έλαβαν καμία απάντηση. 

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης νότια της Ρόδου ξεκίνησε τα ξημερώματα για τη διάσωση περίπου 80 ατόμων που επέβαιναν σε λέμβο σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 29 άτομα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων οι υπόλοιποι αγνοούνται.   Οι περισσότεροι εκ των διασωθέντων είναι Αφγανοί, ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν Ιρακινοί και Ιρανοί. Σύμφωνα με το Λιμενικό, μόνο λίγοι από αυτούς φορούσαν σωσίβια.

Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα, όλοι άνδρες, δύο μεταφέρθηκαν από ελικόπτερο super puma στην Κάρπαθο και 27 από ένα ελληνόκτητο τάνκερ στην Κω. Οι μετανάστες ανέφεραν ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά περίπου 60 με 80 άτομα.

Εμπλοκή ενόπλων δυνάμεων 

Τον πλήρη έλεγχο και τη δικαιοδοσία του περισταστικού έχει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος και τα παραπλέοντα πλοία δεν ανταποκρίνονται σε οδηγίες από δύο τουρκικές ακταιωρούς που έχουν φθάσει σε κοντινή απόσταση από το σημείο του συμβάντος.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της ευρείας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, η οποία διεξάγεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχείρηση με το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ το οποίο μετέβη άμεσα στην περιοχή και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC), την πυραυλάκατο ΡΟΥΣΣΕΝ, τρία ελικόπτερα (1 S-70, 1 Super Puma και 1 AB – 205) και 1 UAV HERON, ενώ έχει κληθεί και προσεγγίζει την περιοχή και η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ.

Οπως σημειώνει σε νεότερη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής “ Απογευματινές ώρες σήμερα, το Δ/Ξ πλοίο ελληνικής σημαίας κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή της Καρδάμαινας ν. Κω, από όπου οι είκοσι επτά (27) αλλοδαποί (άνδρες) παρελήφθησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Καρδάμαινας ν. Κω”.

Και οι Τούρκοι 

Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε πέντε ναυαγούς και ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση έγινε σε δική της περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «Στο σημείο έσπευσαν άμεσα μία κορβέτα του Λιμενικού Σώματος και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον, στο σημείο κατευθύνθηκε μέσω Turk Radio ένα εμπορικό πλοίο που έκανε κρουαζιέρες στην περιοχή. 27 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν από το εμπορικό πλοίο που κατευθύνθηκε στο σημείο και 5 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν από μονάδες της τουρκικής ακτοφυλακής».

Με πληροφορίες από την εφημερίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η τέχνη της ξερολιθιάς ξαναζωντανεύει στην Ηρακλειά: Τα “Αλλαξημάρια” φέρνουν έναν νέο τρόπο μάθησης

Ένα πιλοτικό εργαστήριο ξερολιθιάς εμπνευσμένο από την παράδοση της ανταλλαγής και της κοινοτικής γνώσης, ετοιμάζεται για τον Οκτώβριο στις Κυκλάδες

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

ΠΕΠΙΕΘ: Ο «Μουσικός Περίβολος» της Νάξου απέκτησε χορηγό καρδιάς

Ο «Μουσικός Περίβολος» της Νάξου απέκτησε χορηγό καρδιάς: η ΠΕΠΙΕΘ και ο Γιώργος Βάλλης στο πλευρό του Συλλόγου ΔΑΜΑΡΙΣ

«Χωρίς Πυξίδα»: Μια νέα ταξιδιωτική σειρά της ΕΡΤ1 ταξιδεύει από 2 Αυγούστου στο Αιγαίο

Η Πηνελόπη Πλάκα και ο Γιάννης Φραγκίσκος εξερευνούν τα νησιά του Αιγαίου μέσα από μια μοναδική εκπομπή με συναίσθημα, αυθεντικότητα και χιούμορ. Πρεμιέρα το Σάββατο 2 Αυγούστου, στις 9 το πρωί με Αμοργό

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Καύσωνας Ιουλίου 2025: 13 ημέρες «πύρινης» δοκιμασίας σε όλη τη χώρα

Η πιο θερμή ημέρα η 25η Ιουλίου – Στους 45,8 °C η κορυφή της θερμοκρασίας – Αστικά κέντρα στο «κόκκινο» ακόμη και τις νύχτες

Πράσινα Σημεία στην Πάρο: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο

Ο Δήμος Πάρου επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη με δύο σύγχρονα Πράσινα Σημεία σε Νάουσα και Παροικία – «Στόχος μας μια Πάρος πρότυπο κυκλικής οικονομίας», δηλώνει ο Δήμαρχος Κ. Μπιζάς

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος στην Τήνο

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσία του Δημάρχου Τήνου – Έκκληση για άμεσες λύσεις εν μέσω καύσωνα και τουριστικής αιχμής

Κατ. Μονογυιού: Παρέμβαση για τις φωτιζόμενες διαφημίσεις στο Αεροδρόμιο Μυκόνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαπιστώνει ότι δεν έχει δοθεί έγκριση για τις εγκατεστημένες πινακίδες σε προστατευμένη περιοχή – Αναμένονται απαντήσεις και από άλλα Υπουργεία

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Το ANIMASYROS ταξιδεύει και πάλι στις Κυκλάδες

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στηρίζει για άλλη μια φορά τον θεσμό που φέρνει το παγκόσμιο animation στα νησιά – Από 22 έως 28 Σεπτεμβρίου με θέμα "Animated Cosmos"

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»