Πέμπτη, 24 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Ιος: Αποκαλυπτήρια προτομής του Γεώργιου - Αλέξανδρου Μαγκάκη

Κυκλάδες – Ιος: Αποκαλυπτήρια προτομής του Γεώργιου – Αλέξανδρου Μαγκάκη

|

Την περασμένη Κυριακή (07/08) πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Αλέξανδρου Μαγκάκη στην Ιο 

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε την περασμένη Κυριακή (07/08) η αποκάλυψη της προτομής του Γιώργου Αλέξανδρου Μαγκάκη, η οποία τοποθετήθηκε στην πλατεία του λιμανιού της Ιου και αποτελεί έργο του γλύπτη Γιώργου Ρούση.

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε πλήθος Ιητών, που γνώριζαν ή εκτιμούσαν την προσωπικότητα του Μαγκάκη, παρέστησαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Γκίκας, ο πρ. Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Πουσαίος, ο οποίος είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία, ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μαγκάκη δικηγόρος κ. Νάσος Δημητρόπουλος΄

ios-protomi-magkaki1.jpegΚύριος δε ομιλητής ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών, βουλευτής και υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τον Μαγκάκη ως ταξιδευτή των αγώνων για τη Λευτεριά και την Ελλάδα, για τον οποίο τα αισθήματα θαυμασμού και εκτίμησης της προσωπικότητάς του πηγάζουν από τη σταθερότητα των αξιών που υπηρέτησε για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο Γ. – Α. Μαγκάκης, μια σημαντική προσωπικότητα του Ποινικού Δικαίου και της νομικής επιστήμης γενικότερα ήταν διπλά Κυκλαδίτης, αφού η μητέρα του ήταν από την Ίο (σ.σ. το γένος Κορτέση) και ο πατέρας του από τη Νάξο.

Αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Ναζί και στην Αντιδικτατορική Αντίσταση κατά της Χούντας. Υπήρξε για πολλά χρόνια καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης, βουλευτής και Υπουργός.

Όπως όμως τόνισε και ο Γ. Ανωμερίτης, “ο τόπος που του έδωσε τα κύρια εφόδια της ζωής ήταν η Ίος“, αφού όπως γράφει ο ίδιος ο Μαγκάκης, εκεί ένιωσε βαθειά ως νέος τα βιώματα της θάλασσας, της ιστορίας, της ανθρωπιάς, της λεβεντιάς και το καλό συναπάντημα με το Θεό, που μεταφυσικά τον συναντάει κανείς στα ξωκλήσσια της Ίου και όχι στις πολυτελείς Μητροπόλεις.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δημοτικό Λίμενικό Ταμείο Ίου, ο Δήμος Ίου και Φίλοι του Γ. – Α. Μαγκάκη με εκπρόσωπο τη συνεργάτη του κα. Ειρήνη Μουστάκη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αρχές του τόπου, ο πρ. βουλευτής και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήμου Νάξου κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο Λιμενάρχης Ίου και πολλοί συγγενείς και φίλοι του Γ. – Α. Μαγκάκη. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Σαντορίνη και NFL: Το μεγάλο στοίχημα για το πρώτο camp των LA Chargers

Ο Δήμος Θήρας και το Santorini Experience επιχειρούν να φέρουν τους Los Angeles Chargers στο νησί, «στοχεύοντας» σε τουριστική προβολή παγκόσμιας εμβέλειας μέχρι το 2028.

Κυκλάδες: Έναρξη υπηρεσιών Νευρολόγου στο Νοσοκομείο Σύρου

Η νέα συνεργασία του Γ.Ν. Σύρου με ιατρούς νευρολόγους προσφέρει κρίσιμη υποστήριξη στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών και στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Χάϊδω Φλώρακα: “Δανακός. Ένας μικρός τόπος με μεγάλη ψυχή και σπουδαίους ανθρώπους” (video)

Η Χάιδω Φλώρακα, ιδρυτικό μέλος της Πολιτισμικής Εταιρείας Δανακού, μιλά στην εκπομπή “Cyclades On Air” για το χωριό που αγαπά και υπηρετεί με πάθος

Ταξίδι ντροπής στη Θάσο: Στο γκαράζ παιδί ΑμεΑ, ενεργοποιούνται κυρώσεις κατά πλοιάρχου

Με εντολή Κικίλια, το Λιμενικό Καβάλας κινεί διαδικασία επιβολής κυρώσεων μετά την καταγγελία για απάνθρωπη μεταχείριση ανήλικου ΑμεΑ. Στο μικροσκόπιο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της