Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΚυκλάδες - Τήνος: Πενήντα χρόνια ιεροσύνης για τον πατέρα Μάρκο Φώσκολο

Κυκλάδες – Τήνος: Πενήντα χρόνια ιεροσύνης για τον πατέρα Μάρκο Φώσκολο

|

50 Χρόνια Στον Αμπελώνα Του Κυρίου για τον πατέρα Μάρκο Φώσκολο 

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, η καρδιά της καθολικής εκκλησίας της Τήνου κτυπούσε στην Στενή, ξυπνώντας μνήμες 50 ετών.

Ο ιερέας και Γενικός Βικάριος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου – Ανδρου – Μυκόνου, πατέρας Μάρκος Φώσκολος, εόρτασε το Χρυσό Ιωβηλαίο Ιεροσύνης, δηλαδή τα 50 χρόνια από την ημέρα που έλαβε το Μυστήριο της Ιεροσύνης, στην Στενή της Τήνου στις 30 Ιουλίου 1972, από τα χέρια του αείμνηστου Σεβαμιοτάτου Ιωάννη Περρή. Ο ακούραστος εργάτης του Κυρίου, πατέρας Μάρκος, είναι σήμερα  εφημέριος  της ενορίας του Αγίου Νικολάου Πόλεως Τήνου και Αγίου Ιωάννη Σκαλάδου.

tinos3.jpgΗ συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων , ιδιαιτέρως όμως στο πρόσωπο του π. Μάρκου  στον οποίο ο Αρχιεπίσκοπός  μας και ο κλήρος της Τήνου εξασφάλισαν για αυτόν την Αποστολική ευλογία του Πάπα Φραγκίσκου. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από τους συγγενείς και τον κόσμο που ήρθε από όλο το νησί για να τιμήσει τον π. Μάρκο για όλα αυτά τα χρόνια που τον ποίμαινε αλλά και που τον γνώρισε από το πολυσχιδές έργο του.

Στην Θεία Λειτουργία προέδρευε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου  Τήνου π. Ιωσήφ Πρίντεζης, όπου κατά την ομιλία του  μίλησε για την κλήση μέσα στην Εκκλησία αλλά και εξήρε το έργο που διετέλεσε στα 50 χρόνια διακονίας στον αμπελώνα του Κυρίου και του ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση. Μαζί του συλλειτούργησαν  ο Αρχιεπίσκοπος των καθολικών Αθηνών  Σεβ/τος   π. Θεόδωρος Κοντίδης και  όλος ο Ιερός κλήρος της Τήνου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μαραγκός,  όπου και μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του Μητροπολίτου Σύρου, Δωροθέου Β’ και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Νήσου Τήνου, Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Φανερού, ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Τήνου.

Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας έψαλλε το εκκλησίασμα ενώ την συνοδεία με το αρμόνιο έκανε ο κ. Αντώνιος Αλβέρτης. Μετά το πέρας της τελετής, παρακάθισαν σε δείπνο το οποίο πρόσφερε η οικογένεια του εορταζόμενου ιερέα στην ενοριακή αίθουσα του χωριού.

Βιογραφικό σημείωμα

tinos1.jpgΟ π. Μάρκος Φώσκολος γεννήθηκε στη Στενή της Τήνου στις 7 Νοεμβρίου 1948 και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων (Αθήνα) το 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Γρηγοριανού και του Αγγελικού Πανεπιστημίου της Ρώμης (1972). Φοίτησε επίσης στις Σχολές Βιβλιοθηκονομίας, Ελληνικής και Λατινικής Παλαιογραφίας της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού και στη Σχολή Αρχειονομίας του Μυστικού Αρχείου του Βατικανού και παρακολούθησε μαθήματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Μελετών (Ρώμη).

Πραγματοποίησε ιστορικές έρευνες στο Αρχείο του Βατικανού, στο Αρχείο της Ι.Σ. για τη Διάδοση της Πίστεως (S.C.de Propaganda Fide), στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας και στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Εργάστηκε για μια επταετία ως βιβλιοθηκάριος στο Ελληνικό Κολλέγιο του Αγ. Αθανασίου Ρώμης και από το 1974 είναι Αρχειοφύλακας και Βιβλιοθηκάριος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου, της οποίας τακτοποίησε τα Αρχεία (Αρχιεπισκοπής και ενοριών).

Χειροτονήθηκε ιερέας στις 30 Ιουλίου 1972, ενταγμένος στις τάξεις του εφημεριακού κλήρου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου. Πολλά θρησκευτικά και ιστορικά άρθρα δημοσίευσε στο Δελτίο των Καθολικών ενοριών της Τήνου “Τηνιακά Μηνύματα” (το οποίο διευθύνει από το 1974 και μετά), στην εφημερίδα ”Καθολική” και διευθύνει την επιστημονική ιστορική επετηρίδα «Τηνιακά Ανάλεκτα», όργανο του Αποστολικού Κέντρου «Πίστη και Πολιτισμός» της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου. Με δική του φροντίδα εκδόθηκαν και δυο τόμοι της ιστορικής επετηρίδας «Anno Domini». Δημοσίευσε αυτοτελείς μελέτες ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου και έλαβε μέρος σε αντίστοιχα διεθνή συνέδρια. Για τη συνεισφορά του στα ιστορία της Τήνου τιμήθηκε από τον Δήμο της Τήνου, το ΕΙΕ και την Ακαδημία Αθηνών (2010).

Διακόνησε ως εφημέριος στις ενορίες Στενής, Μυρσίνης, Ποταμιάς και Κέχρου, Καρδιανής, Κουμάρου, Ξινάρας, Σμαρδάκιτου, Ταραμπάδου, Χίου και Άνδρου. Από τις 7 Ιουλίου 2003 διακονεί ως εφημέριος στην ενορία Αγ. Νικολάου Χώρας Τήνου και στην Ενορία Αγ. Ιωάννη Σκαλάδου. 

 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kantam.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Wolt τώρα διαθέσιμη και στην Πάρο

Η γεωγραφική επέκταση της Wolt συνεχίζεται, με το νησί της Πάρου να αποτελεί το νέο σημείο που εντάσσεται στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Θα φιλοξενήσει τον Μάιο – μετά από επτά χρόνια- το Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο

Ανακοίνωση ενημέρωσης εξέδωσε το Σωματείο Μαζικής Εστίασης "Φιλοξενία" για τη διοργάνωση του 51ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου στη Νάξο... Τι ζητάει

Νάξος – Κωμιακή: Επιασαν τη δουλειά και το χωριό άσπρισε ενόψει Αγίου Πάσχα

Μύρισε… άνοιξη στην Κωμιακή και ο ασβέστης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο – Ετοιμασίες εν όψει Πάσχα (Photos)

Νάξος – Κέντρο Κοινότητας & Κοινωνικό Φαρμακείο: Ερχονται δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης

Δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης με στόχο την πρώιμη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας για τους κατοίκους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη – Θηρασιά: Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η πρόσφατη κατολίσθηση; (video)

Η Ευη Νομικού μιλάει για την Θηρασιά και την κατολίσθηση που προκλήθηκε πριν από μερικές ημέρες (video)

Ωκεανοί: Στον πυθμένα βρίσκονται 11 εκατ. τόνοι πλαστικά απόβλητα

Αν και ο όγκος μικροπλαστικών έχει ήδη υπολογιστεί ανά τετραγωνικό μέτρο ιζήματος, μια νέα μελέτη εστιάζει σε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως πλαστικές σακούλες, δίχτυα, ποτήρια.

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Κ. Ρουμελιώτης: “Συνειδητοποίησα την υπέρβαση που κάναμε φέτος, πόσο τυχερός είμαι που αξιώθηκα τέτοιες στιγμές!”

Ο Κώστας Ρουμελιώτης - προπονητής του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia σε μία ξεχωριστή συνέντευξη - Μοιάζει με κύκνειο άσμα της παρουσίας του στη Νάξο; Ποιους ευχαριστεί και τι λέει για τη πορεία της ομάδας

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση αύριο (30//04) το βράδυ του “Paros”

Το Blue Star Paros θα δρομολογηθεί αύριο εκτάκτως για Σύρο - Νάξο

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων