Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Το δέος που προκαλεί η θέα της "γεροντοελιάς στ΄ Αδησαρού" (photo)

Νάξος: Το δέος που προκαλεί η θέα της “γεροντοελιάς στ΄ Αδησαρού” (photo)

|

Μία επίσκεψη με σημασία. Που; Μα στην Γεροντοελιά στ΄ Αδησαρού” Η Μαρία Διαμαντάρα βρίσκεται μπροστά σε ένα θαύμα (photo) 

Από τις πρώτες πληροφορίες που είχα πατώντας το πόδι μου στη Νάξο ήταν πως στο νησί πιθανολογείτε η αρχαιότερη ελιά του πλανήτη. Κράτησα την πληροφορία, δε την αξιοποίησα.

Κείμενο και Φωτογραφίες της Μαρία Διαμαντάρα 

Πρόσφατα, σε αναζήτηση προορισμών πεζοπορίας πέτυχα την πληροφορία μπροστά μου. Έλεγξα τη διαδρομή-ήταν πολύ σύντομη- και σαν να με χτύπησε αστραπή, ετοίμασα τους μικρούς συνοδοιπόρους μου να την επισκεφτούμε.  Ενεργοποίησα το gps και ξεκίνησα. Φτάνοντας στον προορισμό, υπήρχε μια ελιά, δε έμοιαζε  όμως τόσο παλιά. Η κυρία από το απέναντι σπίτι βγήκε και με βοηθήσει, με τη γλυκύτητα που έχουν οι αθώοι άνθρωποι της ηλικίας της.

geront1.jpg– Τι ψάχνεις κοπελούδι;

– Καλησπέρα ! Μα αυτή είναι η γεροντοελιά;

– Όχι μάτια μου. Θα γυρίσεις πίσω και…., μου εξήγησε τη διαδρομή.

Η τοποθέτηση στο χάρτη ήταν λάθος και κατάλαβα αμέσως το γιατί. Ένας τέτοιος θησαυρός, ήταν απροστάτευτος στην έλλειψη σεβασμού της ανθρώπινης φύσεως. Σκουπίδια, φθορά του δέντρου ως αναμνηστικό, κάποιοι μάλιστα φωτογραφίζονταν πατώντας την. 

Ακολουθώντας τις οδηγίες, έφτασα σ’ ένα μικρό χωράφι. Αφήσαμε το αυτοκίνητο και αρχίσαμε την σύντομη περιπέτεια μας με τους μικρούς μου εξερευνητές. Ένα μικρό καλντερίμι, ακατέργαστες  πέτρες μας έδειχναν το δρόμο και ατίθασα χόρτα, ξεπηδούσαν ζιζανιάρικα γύρω τους στολίζοντας τες ακόμα περισσότερο. Τρία τέσσερα σκαλοπατάκια και μπροστά μας το ρυάκι, που έτρεχε άφθονο νερό. Οι βροχές αλλά και η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών  το είχαν ζωντανέψει.  Ψηλά, επιβλητικά  πλατάνια αγκάλιαζαν τη διαδρομή μας. 

Περνώντας το ρυάκι, βρεθήκαμε μπροστά στη βρύση τ’ Αδησαρού. Το νερό της πηγής μετά από χρόνια έρεε άφθονο. Στο παρελθόν η ροή του ήταν ακόμα μεγαλύτερη  και η παράδοση λέει πως έκανε τόσο θόρυβο, ώστε οι κάτοικοι τις περιοχής, φοβούμενοι τους πειρατές, τοποθέτησαν μια πολύ μεγάλη, στρογγυλή  πέτρα με τρύπες, να μειώνει την ένταση του νερού και να μην ακούγεται. Ο ήλιος έδυε και τα χρώματα του δειλινού χόρευαν με τις σταγόνες του νερού, έμοιαζαν σαν μικρές, παιχνιδιάρες νεράιδες.

geront3.jpgΣηκώνοντας το κεφάλι μας, την είδαμε, να στέκει υπερήφανη, επιβλητική με τα σημάδια των 5000, ίσως και 6000 ετών πάνω της. Ο κύριος κορμός της είχε διαχωριστεί ,  σε μικρότερους, που έγερναν ο ένας πλάι στον άλλον. Έμοιαζαν με κοριτσόπουλα που προσπαθούσαν  να ψιθυρίσουν μεταξύ τους  τα μυστικά τόσων ετών , σε απόσταση σχεδόν 11 μέτρων η μια από την άλλη και όλες μαζί  έκαναν κύκλο περίπου 30 μέτρων..  Παραδίπλα υπήρχε άλλη μια «ομάδα», μικρότερη, που έμοιαζαν να χορεύουν. 

Πλανηθήκαμε στο χώρο, περνώντας μπροστά από το ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου, το οποίο την συντροφεύει για περίπου 500 χρόνια, ίσως να την προστατεύει κιόλας.  Κι άλλα ελαιόδεντρα μπροστά μας, σαν φύλακες-ξωτικά να την πλαισιώνουν.  Όλα μαζί σου έδιναν την εντύπωση πως ζωντάνευαν τη νύχτα και με το πρώτο φως του ήλιου πάγωναν, σαν να είναι μαγεμένα για πάντα.

Για την ιστορία, βάση των πληροφοριών του Γιώργου Κωστελένου, το ελαιόδενδρο αυτό της Νάξου ανάγεται χρονικά στην αφετηρία της παγκόσμιας ελαιοκομίας, αποδεικνύοντας τη συνεχή καλλιέργεια εξημερωμένων ποικιλιών ελιάς στην Ελλάδα από τους προμινωικούς χρόνους μέχρι τις ημέρες μας και ενισχύει την άποψη ότι κοιτίδα εξημέρωσης της ελιάς είναι το Αιγαίο και φορέας διασποράς αυτής της εξέλιξης οι έλληνες.

Τα ευρήματα από πυρήνες (κουκούτσια) ελιάς  ταυτίστηκαν με αυτά που έχουν εντοπισθεί στην προμινωική Κρήτη και αποδεικνύουν ότι η θρουμπολιά Αιγαίου καλλιεργείται εδώ για χιλιάδες χρόνια.

Επίσης, ότι τα βλαστάρια της Γεροντοελιάς αποδεικνύουν ότι το δέντρο είναι ήμερο, γεγονός που σημαίνει ότι πριν 6000 χρόνια γνώριζαν τον πολλαπλασιασμό των ελαιόδεντρων με μοσχεύματα. Επισημαίνεται  ότι οι Μινωίτες πρώτοι απ` όλους τους λαούς της μεσογείου διαχώριζαν με σαφήνεια, πριν από τουλάχιστον 3.500 έως 4.000 χρόνια, τα άγρια από τα εξημερωμένα ελαιόδενδρα και τα αντίστοιχα ελαιόλαδα από τις άγριες ελιές και τις εξημερωμένες ελιές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

ΕΚΥΤ: Εκδήλωση με θέμα “Κυκλάδες: Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή;”

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) - Πότε και που θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα "Κυκλάδες- Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή"

Σαγκρί – ΠΝΟΕΣ: Μεγάλη Παρασκευή με περιφορά Επιταφίου, …τσουρέκια την Ανάσταση

Πρόσκληση παρουσίας την Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί - Τι έχουν ετοιμάσει τα μέλη από τις ΠΝΟΕΣ για την Ανάσταση

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Καλλίνικος: “Η βραδιά της Αναστάσεως να είναι μία ουσιαστικά εμπειρία κοινωνίας κι όχι μία εθιμοτυπική συμμετοχή”

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικου για την εορτή του Πάσχα προς τους Πιστούς Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου - Ποια είναι η ευχή του

Meteo – Απρίλιος: Ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια στο Νότιο Αιγαίο (!!!)

Ο πιο θερμός Απρίλιος τα τελευταία 15 χρόνια σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Νησιά Αιγαίου (πίνακας)

Νάξος – Πρωτομαγιά: Επιτυχημένη η κινητοποίηση με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Απεργιακό συλλαλητήριο Πρωτομαγιάς και διαμαρτυρία για την αύξηση των Δημοτικών Τελών

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων (Photos)

Ολοκλήρωση της ανακατασκευής της αθλητικής εγκατάστασης στην Φολέγανδρο από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Αθήνα: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα, ένα παιδί νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Αυτοκίνητο στην Πειραιώς παρέσυρε πέντε άτομα – Ανάμεσά τους τρία παιδιά, ένα εξ αυτών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση το "Αγλαϊα Κυριακού"

Πανναξιακός ΑΟΚ: Το “αντίο” του Καραλευθέρη και η μεγάλη αγκαλιά που βίωσε στη Νάξο (video)

Με ένα ξεχωριστό τρόπο ο Λευτέρης Καραλευθέρης έκλεισε το κεφάλαιο "Πανναξιακός ΑΟΚ - Νάξος" - Τι αναφέρει στο μήνυμά του (video)

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου