Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜεσόγειος: Βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας χιλιετίας

Μεσόγειος: Βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας χιλιετίας

|

Με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο αυξάνονται οι θερμοκρασίες στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πιο ευάλωτες

Με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο αυξάνονται οι θερμοκρασίες στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές, καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι έρχονται ξηρασίες με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής έχουν ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ιράκ, οι έντονες αμμοθύελλες έχουν καταπνίξει ολόκληρες πόλεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο το εμπόριο και στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.

Στην Αίγυπτο, η άνοδος της αλατότητας του εδάφους στο Δέλτα του Νείλου κατατρώει κρίσιμες γεωργικές εκτάσεις, ενώ στο Αφγανιστάν, η ξηρασία προκαλεί κύματα μετανάστευσης των νέων από τα χωριά.

Οι κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής προβληματίζονται για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις οικονομίες τους και ευελπιστούν ότι στη φετινή ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο, θα αναδειχθεί η κρισιμότητα του ζητήματος.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα ακριβώς μπροστά μας. Δεν είναι κάτι που θα μας χτυπήσει 9 ή 10 χρόνια αργότερα», δηλώνει ο Lama El Hatow, σύμβουλος περιβαλλοντικής κλιματικής αλλαγής που έχει συνεργαστεί με την Παγκόσμια Τράπεζα και ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Όλο και περισσότερα κράτη αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητο» να δράσουν, συμπληρώνει η ίδια.

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών
Καθώς η περιοχή της Μέσης Ανατολής γίνεται ολοένα πιο ζεστή και ξηρή, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η φυτική παραγωγή της μπορεί να μειωθεί κατά 30% έως το 2025, ενώ η περιοχή αναμένεται να χάσει από 6% έως 14% του ΑΕΠ της μέχρι το 2050 λόγω λειψυδρίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην Αίγυπτο, οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 22% τα τελευταία 30 χρόνια. Η Ανατολική Μεσόγειος είδε πρόσφατα τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA. Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα σε χώρες όπως η Συρία και ο Λίβανος, όπου η γεωργία εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις. Την ίδια ώρα, η ζήτηση για νερό στην Ιορδανία και τις χώρες του Περσικού Κόλπου ασκεί μη-βιώσιμη πίεση στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού και του αέρα κάνει πιο συχνά τα ακραία και συχνά καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, όπως οι φονικές πλημμύρες που έχουν πλήξει επανειλημμένα το Σουδάν και το Αφγανιστάν.

Η κλιματική κρίση έχει επίσης δυνητικά επικίνδυνες κοινωνικές επιπτώσεις. Πολλοί από αυτούς που χάνουν τα προς το ζην που έβγαζαν κάποτε στη γεωργία ή τον τουρισμό θα μετακομίσουν στις πόλεις αναζητώντας δουλειά, λέει ο Karim Elgendy, συνεργάτης των Chatham House και Middle East Institute. Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει την ανεργία στις πόλεις και θα επιβαρύνει τις κοινωνικές υπηρεσίες ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση των κοινωνικών εντάσεων, συμπληρώνει ο ίδιος.

Τα εμπόδια στην ανάληψη πρωτοβουλιών
Ωστόσο, παρά την διαπίστωση του προβλήματος, η ανάληψη πρωτοβουλιών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η περιοχή έχει ήδη υψηλές θερμοκρασίες και περιορισμένους υδάτινους πόρους ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες. Οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής έχουν επίσης περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ. Οι οικονομίες και οι υποδομές είναι αδύναμες και οι κανονισμοί συχνά δεν επιβάλλονται. Η φτώχεια είναι διαδεδομένη, καθιστώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας προτεραιότητα έναντι της προστασίας του κλίματος. Επίσης, αυταρχικές κυβερνήσεις περιορίζουν τις πρωτοβουλίες των πολιτών για το κλίμα, ενώ δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις εκπομπές αερίων.

Η προσαρμογή των υποδομών και των οικονομιών θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι θα ισούται με το 3,3% του ΑΕΠ ολόκληρης της περιοχής κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια. Οι δαπάνες θα πρέπει να κατευθυνθούν σε πολλές κατευθύνσεις: από τη δημιουργία αποδοτικότερων συστημάτων χρήσης του νερού και νέων γεωργικών μεθόδων έως την προστασία των ακτών, την ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και τη βελτίωση των εκστρατειών ευαισθητοποίησης.

Έτσι, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τη Μέση Ανατολή και άλλα αναπτυσσόμενα έθνη στη φετινή COP είναι να πιέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλα πλουσιότερα κράτη να τηρήσουν τις μακροχρόνιες υποσχέσεις τους και να τους παράσχουν χρηματοδότηση για το κλίμα.

Οι παγκόσμιες εξελίξεις, ωστόσο, απειλούν να μειώσουν τη δυναμική της διάσκεψης. Όσον αφορά τις περικοπές των εκπομπών, η άνοδος των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να στραφούν ξανά στον άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – αν και επιμένουν ότι πρόκειται μόνο για ένα προσωρινό βήμα. Η Μέση Ανατολή έχει επίσης πολλές χώρες των οποίων οι οικονομίες βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Τέλος, ο επίμονος πληθωρισμός και η πιθανότητα ύφεσης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι της ανάληψης δεσμεύσεων για το κλίμα.

Πηγή: Associated Press


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

National league 2: Επιβλητικός ο Πανναξιακός ΑΟΚ διέλυσε εκτός έδρας το Πικέρμι και υποδέχεται τον Δούκα

Εντυπωσιακή εμφάνιση του Πανναξιακού ΑΟΚ διέλυσε το Πικέρμι εκτός έδρας και το επόμενο Σάββατο υποδέχεται τον Δούκα... (video)

Lennart Neubauer: Κατέκτησε τη κορυφή του κόσμου, είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024

Ο Lennart Neubauer, ο δικός μας, ο Ναξιώτης πρωταθλητής, στη κορυφή του κόσμου - Παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024 στο windsurfing

Ανδρος: Τραυματισμός 77χρονου από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτης)

Τραυματισμός 77χρονου στην Άνδρο μετά από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτη)

ΠΑΣΟΚ – Εκλογές: Ανοιξαν οι κάλπες, η μάχη των υποψηφίων, τρεις κάλπες στη Νάξο

Με τρεις κάλπες στη Νάξο η μάχη για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.. Που ψηφίζουν οι φίλοι του Κινήματος στις Κυκλάδες

Σχοινούσα: Το δημοτικό σχολείο του νησιού απέκτησε χρώμα

Μικροί και μεγάλοι εργάστηκαν ώστε το δημοτικό σχολείο στη Σχοινούσα να αποκτήσει ...χρώμα (photos)

Αμοργός: Παρουσίαση πρότασης για τα λιμενικά έργα στα Κατάπολα

Το απόγευμα της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Καταπόλων θα γίνει η παρουσίαση πρότασης για τα λιμενικά έργα... Διοργάνωση "Νέα Πνοή"

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Καραβόλοι στιφάδο από την Ηρακλειά

Πάει προς βροχή.. Οπότε; Καραβόλοι (σαλιγκάρια) στιφάδο από την Ηρακλειά

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Πρεμιέρα με το δεξί (74-73) την Αναγέννηση και πάει .. Παγκράτι

Πετυχημένο το ντεμπούτο του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia για τη νέα σεζόν.. Επικράτησε 74-73 της Αναγέννησης και τώρα προετοιμάζεται για το Παγκράτι

Υπουργείο Αμυνας: Κατασκευή κατοικιών σε στρατιωτικούς σε Σαντορίνη, Μύκονος

Κατοικίες για στελέχη του στρατού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και σε τουριστικά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος

ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές: Το συνέδριο πάει το τριήμερο 8 – 10 Νοεμβρίου

Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή ημερομηνίας του συνεδρίου, για τις 8-10 Νοεμβρίου, και εκλογή συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Fast Ferries: Το “Αικατερίνη Π” είπε “αντίο” στη Νάξο, μένει δεμένο (για την ώρα) στη Ραφήνα (video)

Δεμένο για μερικές ημέρες παραμένει το "Αικατερίνη Π" στην Ραφήνα.. (video)

Νάξος – “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”: Ανοιγμα φεστιβάλ με Βικτόρια Χίσλοπ… (πρόγραμμα)

Η πολιτιστική πρωτοβουλία διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Νάξο - Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 2-5 Οκτωβρίου με σημαντικούς καλεσμένους (πρόγραμμα)

Αμοργός: Στο δάσκαλό μας (Σταύρο Τζαννίνη) με αγάπη

Στην Αμοργό μαθητές τιμούν τον δάσκαλό τους Σταύρο Τζαννίνη.. Πότε και που

Νάξος – Αεροδρόμιο: Το φανάρι κυκλοφορίας “νεκρό” και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται (Photo)

Ψηφιακή ανάλυση από τον Κώστα Κατσιούλη για τον πιθανό κίνδυνο ατυχήματος στο αεροδρόμιο λόγω της έλλειψης του φαναριού

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Εντυπωσίασε ο Βαλτινός, φινάλε με Κότσιρα

Τελευταία ημέρα απόψε στην δράση "Μία βραδιά κάτω από την Ελιά".. Υπό τους ήχους του Γιάννη Κότσιρα

ΠΝΟ: Απόφαση για 48ωρη προειδοποιητική απεργία.. Πότε θα γίνει;

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε νέα 48ωρη απεργία για τις 22 και 23 Οκτωβρίου - Ποιοι είναι οι λόγοι

Σταυρούλα Μπαϊράμη: “Αυτά που ζήσαμε το βράδυ του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα δεν θα τα ξεχάσω ποτέ..”

Η κα Σταυρούλα Μπαϊράμη σα να μην πέρασε μια μέρα από το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα, θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τις στιγμές από την ώρα που άκουσε τον κρότο της πρόσκρουσης και έσβησαν τα φώτα, μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε σε ασφαλή χέρια στην Πάρο

Κίναρος: Ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς

Με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Μ. Γραφάκος: “Εντός του 2025 θα ξεκινήσει η κατασκευή της ΜΕΑ στη Νάξο”

Μ. Γραφάκος: Μέχρι το 2028 τα νησιά μας θα διαχειρίζονται τα απόβλητά τους με υποδειγματικό τρόπο