Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΚυκλάδες: Λιμενικοί κοιμούνται σε φουσκωτά, γιατροί περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι

Κυκλάδες: Λιμενικοί κοιμούνται σε φουσκωτά, γιατροί περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι

|

Ένας ορθοπεδικός στο νοσοκομείο Σαντορίνης και ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Μήλου μιλούν στην «Κ» για το μεγάλο πρόβλημα εύρεσης αξιοπρεπούς στέγης – “Οι γιατροί έρχονται για λίγες μέρες και φεύγουν” 

Πριν από λίγες ημέρες, η παραίτηση της πνευμονολόγου στο Κέντρο Υγείας Μήλου έφερε ξανά στην επιφάνεια ένα πρόβλημα γνωστό, το οποίο όμως φέτος μοιάζει – λόγω και του μεγάλου τουριστικού κύματος – να έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο λόγος για την έλλειψη στέγης για τους γιατρούς (αλλά και εκπαιδευτικούς και αστυνομικούς κ.ά.) που προθυμοποιούνται να εργαστούν στα νησιά, αλλά δεν βρίσκουν στέγη και έρχονται αντιμέτωποι με τεράστια ταλαιπωρία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρο Υγείας Μήλου: «η πνευμονολόγος αποχώρησε από το νησί, λόγω αδυναμίας εύρεσης ενός αξιοπρεπούς καταλύματος για τη διαμονή της». Παρόμοιες καταστάσεις όμως συμβαίνουν και σε άλλα νησιά. 

Μιλώντας στην «Καθημερινή» για το στεγαστικό πρόβλημα που εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί αποτρεπτικά για τη στελέχωση του νοσοκομείου Σαντορίνης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο ορθοπεδικός Βασίλης Αγγέλης εξηγεί τους λόγους του προβλήματος: «Στις αρχές του καλοκαιριού, τα τοπικά μέσα έκαναν εκκλήσεις προς τον δήμο, τους ξενοδόχους αλλά και τους κατοίκους για εύρεση κατοικίας ώστε να έρθει στο νησί ένα ζευγάρι γιατρών. Είναι δύο ειδικότητες που τις χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Τελικά, λύση δεν βρέθηκε με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το νησί».

Ρωτάνε που θα μείνουν
vasilis_aggelis.jpgΣύμφωνα με τον κ. Αγγέλη, για την κάλυψη των ιατρικών θέσεων εκδίδονται διαρκώς προκηρύξεις. «Στα δύο χρόνια που είμαι στη Σαντορίνη, πολλοί γιατροί έχουν επικοινωνήσει για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αλλά όπως καταλαβαίνετε το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι που θα μείνουν» εξηγεί ο κ. Αγγέλης και προσθέτει: «Οι περισσότεροι δεν είναι πρόθυμοι να μείνουν στο… διάσημο πια κοινόβιο με την κοινόχρηστη κουζίνα και το κοινόχρηστο μπάνιο, στο οποίο διαμένουν πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του νησιού. Φανταστείτε αυτό το κοινόβιο σαν ένα hostel. Ένα αντίστοιχο υπάρχει για τους νοσηλευτές και για τους τραυματιοφορείς. Είχε προταθεί και σε εμένα να μείνω εκεί όταν ήρθα στο νησί πριν από δύο χρόνια, αλλά είμαι παντρεμένος και με ένα παιδί, οπότε το κοινόβιο δεν αποτελούσε λύση για εμένα».

Το πρόβλημα με το νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι πως δεν προσφέρονται τα θέλγητρα που ισχύουν στα υπόλοιπα νοσοκομεία στις άγονες γραμμές, όπως μοριοδότηση, επιδόματα και βαθμολογική εξέλιξη, σημειώνει στην «Κ» ο κ. Αγγελής. Κάπως έτσι, αυτή τη στιγμή από το νοσοκομείο απουσιάζουν οι εξής ειδικότητες: καρδιολόγος, παθολόγος και μικροβιολόγος, ενώ υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και ένας αναισθησιολόγος. Ο τελευταίος, ενώ έχει συνταξιοδοτηθεί, παραμένει στο πόστο του για να βοηθήσει αφού δεν τον αντικαθιστά κάποιος άλλος. 

«Περιφερόταν στο νησί η πνευμονολόγος»
Στη Μήλο πάντως, πριν παραιτηθεί η πνευμονολόγος, είχε προηγηθεί επεισόδιο μετά την απόφαση του προέδρου του Κέντρου Υγείας να χρησιμοποιήσει ένα μέρος του αγροτικού ιατρείου στον Αδάμαντα για να δημιουργήσει ένα διαμέρισμα 50 τ.μ έτσι ώστε να μπορέσει ο ορθοπεδικός να στεγαστεί. Ο δήμαρχος μήνυσε τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας και η υπόθεση ακόμα δεν έχει επιλυθεί. 

Μιλώντας στην «Καθημερινή» τόσο για το εν λόγω περιστατικό όσο και για την παραίτηση της πνευμονολόγου, ο Κώστας Μακρής, πρόεδρος του Κέντρου Υγείας ανέφερε τα εξής: «Μετά από 35 ολόκληρα χρόνια κατέστη εφικτό να έρθουν στο νησί οι ειδικότητες του ορθοπεδικού και του πνευμονολόγου. Πρώτη φορά ανταποκρίθηκαν δηλαδή στο αίτημα μας γιατροί από αυτές τις ειδικότητες. Τελικά, μια θέση καταφέραμε να κρατήσουμε και αυτή μετά από επεισόδια».

Ο κ. Μακρής περιγράφει ότι στην περίπτωση της πνευμονολόγου συνέβη το ίδιο με το ζευγάρι των γιατρών στο νοσοκομείο Σαντορίνης: οι γιατροί φτάνουν στο νησί, προσπαθούν να βρουν ένα σπίτι, «περιφέρονται» για κάποιες ημέρες και στο τέλος, απαυδισμένοι αποχωρούν.

 makris.jpg«Όλοι πια γνωρίζουν πως στα νησιά το βασικό ζήτημα είναι τα κίνητρα. Στη Μήλο για παράδειγμα, ο δήμαρχος δίνει ένα επίδομα της τάξης των 450 ευρώ, ενώ διαφημίζει πως θα προσφέρει και δωρεάν κατάλυμα. Αυτό είχαν υποσχεθεί και σε εμένα οι ντόπιοι φορείς, ότι θα μας έδιναν δηλαδή καταλύματα για τον ορθοπεδικό και την πνευμονολόγο. Τελικά, όταν έφτασε αυτή η ώρα δεν το έπραξαν. Με άφησαν εκτεθειμένο. Παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν με εκπαιδευτικούς, αλλά και με λιμενικούς. Στη Μήλο, κάποιοι από τους τελευταίους έχουν αναγκαστεί να μένουν μέσα στα φουσκωτά σκάφη. Και πώς να κάνουν αλλιώς όταν ακόμα και στην off season περίοδο τους ζητούν 450 ευρώ για 25 τ.μ; Αυτές είναι οι τιμές στις Κυκλάδες» δηλώνει ο κ. Μακρής. 

Αναφορικά με το ζήτημα των δύο γιατρών, μετά την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε δήμαρχο και πρόεδρο Κέντρου Υγείας, ο ορθοπεδικός κατάφερε τελικά να μείνει στο σπίτι που προσέφερε αφιλοκερδώς ένας γνωστός αθλητής του volley.

«Δεν συνέβη όμως το ίδιο με την πνευμονολόγο που ήρθε από Θεσσαλονίκη για θητεία τριών ετών» σημειώνει ο κ. Μακρής και συνεχίζει: «Ήρθε ως εδώ και το ζήτημα της στέγασης ήταν σε εκκρεμότητα. Για μια εβδομάδα την… έτρεχα από ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Μετά βρέθηκε ένα σπίτι, χωρίς πλυντήριο, θα έπρεπε να πηγαίνει κάπου αλλού για να πλένει τα ρούχα της. Τελικά, έπειτα από οκτώ ημέρες έφυγε, όχι για το πλυντήριο φυσικά, αλλά γιατί κατάλαβε ότι δεν θα εξασφαλιζόταν, για πολύ καιρό, μια αξιοπρεπής στέγη. Αν εν τω μεταξύ δεν είχε εμποδίσει ο δήμαρχος την ολοκλήρωση του διαμερίσματος στο αγροτικό ιατρείο του Αδάμαντα, θα μπορούσε να μείνει εκεί και να μην την χάναμε. Να πω πως το κτίριο είναι δημοτικό, αλλά η χρήση του είναι παραχωρημένη στο υπουργείο Υγείας. Οι δε παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησα δεν απαιτούσαν πολεοδομική άδεια».

H «Κ» επικοινώνησε με την πνευμονολόγο, η οποία επιβεβαίωσε τα παραπάνω και τόνισε πως δεν υπήρξε βοήθεια από την τοπική κοινωνία στο να βρει η ίδια ένα σπίτι για να εργαστεί στο νησί.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλήνιες 2024: Αποζημίωση για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις εκτός έδρας (!!!)

Πανελλήνιες 2024: Για μία ακόμη χρονιά, αποζημίωση για όσους μαθητές δώσουν εξετάσεις μακριά από τα σπίτια τους

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Κυριακή Πάσχα: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των “Blue Star Delos” και “Blue Star Paros”

Δεμένα τα πλοία της Blue Star Ferries το πρωί της Κυριακής του Πάσχα

Σύρος – Αγιο Φως: Με ιδιωτικό σκάφος (χορηγία της ONEX) έφτασε στην Ερμούπολη

Το Άγιο Φως υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και φορείς του νησιού.

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες