Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για λύσεις σήμερα στο πρόβλημα στέγης που αφορά εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον τουρισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, το στρατό, πυροσβεστική, αστυνομία και λιμενικό.
Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να κάνεις το μαύρο άσπρο και να ζητάς και τα εύσημα γι’ αυτό το κατόρθωμα.
Αυτό έκανε και η περιφερειακή αρχή στο περιφερειακό συμβούλιο με το ζήτημα της εξεύρεσης στέγης για εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα νησιά.
Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία λυγίζουν επικίνδυνα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, δεν υπάρχουν λεφτά για να λειτουργήσει ο κλιματισμός στο νοσοκομείο της Ρόδου, η περιφερειακή αρχή υψώνει φωνή για χρηματοδοτήσεις, ακόμα και με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή λεφτά των φορολογούμενων, σε επενδύσεις δημιουργίας οικιστικών περιοχών.
Η πρότασή της έρχεται να δώσει διέξοδο κυρίως στους μεγαλοξενοδόχους, που ήρθαν φέτος αντιμέτωποι με τ’ αποτελέσματα της σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο τουρισμό και δεν ήταν πρόθυμοι να ξαναζήσουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης μέσα στα υπόγεια των ξενοδοχείων, ή σε δωμάτια τρώγλες, ή ν’ αναγκάζονται να δίνουν τον μισό τους μισθό για ενοίκιο.
Τα προσχήματα της «βιώσιμης ανάπτυξης», της «οικονομικής και κοινωνικής συνοχής» που επικαλείται η περιφερειακή αρχή είναι μόνο στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για να δεχτούν κι αυτήν την επιλογή σε βάρος τους, αντί για πραγματική λύση στο πρόβλημα της ασφαλούς, φθηνής και σύγχρονης στέγης με όλες τις αναγκαίες υποδομές για τους εργαζόμενους.
Οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει η περιφέρεια για να νομοθετηθούν φαστ τρακ διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης αυτών των οικισμών με ακόμα ευνοϊκότερους όρους για κατασκευαστικούς ομίλους και άλλους επενδυτές, δεν μπορούν να εγγυηθούν καμιά περιβαλλοντική προστασία, όταν μάλιστα στηρίζονται και συμπληρώνουν όλη την υπόλοιπη αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία, που αφήνει πίσω της αποκαΐδια και καταστροφή.
Η εισήγηση της περιφερειακής αρχής έτυχε της υποστήριξης και των υπόλοιπων παρατάξεων, παρά τους αστερίσκους που προσπάθησαν να βάλουν.
Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για λύσεις σήμερα στο πρόβλημα στέγης που αφορά εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον τουρισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, το στρατό, πυροσβεστική, αστυνομία και λιμενικό. Για λύσεις σήμερα και για τον ντόπιο πληθυσμό, ειδικά για τα νέα ζευγάρια, που είναι αδύνατον με την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων να χτίσουν δικό τους σπίτι ή να ανταποκριθούν -σε μεγάλο ποσοστό- στο υψηλό κόστος των ενοικίων. Για να εξασφαλιστεί φοιτητική στέγη στους φοιτητές.
Να διεκδικηθεί:
Η αξιοποίηση των αποθεματικών των δύο καταργημένων οργανισμών εργατικής κατοικίας και εστίας, που ανέρχεται σήμερα στο ύψος των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ήταν λεφτά των εργαζομένων και μπορούν να επιστραφούν στους ίδιους με τη μορφή στεγαστικής πολιτικής αντί να πάνε σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Αντί να δοθεί έως και 75% επιδότηση σε βιομήχανους και ξενοδόχους για να βάλουν φωτοβολταϊκά για τις ενεργειακές τους ανάγκες μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, να δοθούν για τις ανάγκες στέγασης των εργαζομένων.
Αντί να επιδοτηθούν για να χτιστούν νέα 5στερα, ξενοδοχεία ολόκληρες πολιτείες και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις είτε πράσινες είτε τουριστικές με εκατομμύρια ευρώ, να δοθούν για την στρατηγικής σημασίας για τα νησιά μας στέγαση των υγειονομικών, εκπαιδευτικών, στρατιωτικών και των μονίμων κατοίκων στα νησιά μας.
Το κόστος για αυτές τις ανάγκες του λαού των νησιών μας είναι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθύνει το κράτος και η τοπική διοίκηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ στην πράσινη οικονομία.
Είναι χρήματα από τη φορολεηλασία, τη σκληρή εκμετάλλευση και τις στερήσεις του λαού σε κάθε κοινωνικό αγαθό.
Γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα χαρίσει στους σφετεριστές του κόπου του. Να τα διεκδικήσει για την κάλυψη των δικών του σημερινών αναγκών.