Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Τήνος: Ερχεται το συμπόσιο γλυπτικής στον Πύργο

Κυκλάδες – Τήνος: Ερχεται το συμπόσιο γλυπτικής στον Πύργο

|

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν το 3ο Συμπόσιο Γλυπτικής, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου, από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022. Το Συμπόσιο, σε επιμέλεια του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο θεσμός,που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΠΙΟΠ και ενισχύει σημαντικά το ιδιαίτερο πολιτιστικό προφίλ της Τήνου, ακολουθεί και φέτος τον ήδη επιτυχημένο τρόπο λειτουργίας των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (2016, 2018).Η Αφροδίτη Λίτη, ο Τάκης Κοζόκος (photo), ο Χρήστος Λαζαράκης και ο Βαγγέλης Χατζής είναι οι τέσσερις καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος με σκοπό να φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα με θέμα εμπνευσμένο από το Περιβάλλον, αποτυπώνοντας το προσωπικό τους εικαστικό ιδίωμα σε τηνιακό ημίλευκο μάρμαρο.

takis-kozokos-708x1024.jpgΜαζί τους θα εργαστούν ο Γιώργος Βεργυρής, η Γεωργία Νίκα, ο Γιώργος Παπασωτηρίου (απόφοιτοι) και η Δάφνη Χατζηλαζάρου (σπουδάστρια) από το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Η συνύπαρξη όλων, καθώς και του επιμελητή, για περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες, θα αναδείξει κατά τον καλύτερο τρόπο τη σχέση μαθητή-δασκάλου, στοιχείο θεμελιώδες στην Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, η οποία από το 2015 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00), το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείουγια να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη του μαρμάρου και της γλυπτικής.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τα γλυπτά θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί τα έργα που δημιουργήθηκαν στα προηγούμενα Συμπόσια.

Παράλληλα, επιλεγμένα έργα των προσκεκλημένων καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν ενταγμένα στον χώρο της μόνιμης έκθεσης: από τα δαχτυλίδια σε μέταλλο της Αφροδίτης Λίτη και τα lightboxes του Βαγγέλη Χατζή, έως τα μαρμάρινα έργα του Χρήστου Λαζαράκη και τις δημιουργίες σε λίθο ή πηλό του Τάκη Κοζόκου.

Έτσι οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διαφορετικές αναζητήσεις από την μέχρι τώρα εικαστική πορεία των τεσσάρων.

Η έναρξη του 3ου Συμποσίου Γλυπτικής και της ομαδικής έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 17 Ιουλίου (ώρα 20:00) ενώ η λήξη και η παρουσίαση των έργων,την Τετάρτη 3 Αυγούστου (ώρα 20:00), πλαισιωμένες από εκδηλώσεις μουσικής και χορού. 

Διάρκεια 3ου Συμποσίου Γλυπτικής: 17 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2022

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Διάρκεια ομαδικής έκθεσης: 17 Ιουλίου έως 3 Οκτωβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Κλειστά: 15 Αυγούστου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Γιαννακά: “Οι Μικρές Κυκλάδες και τα «χρυσά» τιμολόγια νερού!”

Έως και εξαπλάσιες αυξήσεις στους λογαριασμούς – αντιδράσεις από κατοίκους, επιχειρηματίες και το Κίνημα Δημοκρατίας

Στις 16 Οκτωβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Μονάδες Ανακύκλωσης Κω και Καλύμνου μέσω ΣΔΙΤ

Έργο άνω των 110 εκατ. ευρώ – Οφέλη, χρηματοδότηση και επόμενα βήματα

ΚΕΔΕ: «Κόκκινη γραμμή» η μεταφορά των ΥΔΟΜ στο Κτηματολόγιο

Ομόφωνη απόφαση αντίθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο – Σαφές μήνυμα Κυρίζογλου

Μάντσεστερ Σίτι – Νάπολι: «Κερδίζουν» τα γκολ στο 1.75!

Προγνωστικά για την πρεμιέρα του Champions League με βάση το Μάντσεστερ – Στοίχημα με G/G

ONEX: Επενδυτικό πρόγραμμα 14 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων Σύρου

Νέο πενταετές σχέδιο με άξονες Ασφάλεια – Περιβάλλον – Ανταγωνιστικότητα

Ερώτηση της Κατερίνας Μονογυιού για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Η Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

Νάξος: Το “Methyres – Wine Symposium” επιστρέφει για 3η χρονιά στο Avaton 1739

Οίνος, γεύσεις και πολιτισμός με φόντο το ηλιοβασίλεμα - Πότε; Που;

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)