Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο: Ισραηλινό drone θα περιπολεί γύρω από την Κρήτη

Αιγαίο: Ισραηλινό drone θα περιπολεί γύρω από την Κρήτη

|

Ενημέρωση μέσω της Frontex … Ισραηλινό drone θα περιπολεί από σήμερα στο Αιγαίο

 

Ενα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα περιπολεί από σήμερα και για διάστημα έξι μηνών στο Αιγαίο. Πρόκειται για drone τύπου HERON της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (IAI), το οποίο μίσθωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex αντί 6 εκατ. ευρώ, επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εδρεύει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τυμπάκι της Κρήτης και θα μεταφέρει εικόνα στους θαλάμους επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ αλλά και στα κεντρικά γραφεία του Frontex, στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισραηλινό drone έχει αυτονομία 16 ωρών και θα περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως και νοτίως της Κρήτης και δευτερευόντως στο Ιόνιο.

Εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων σκαφών με μετανάστες που κινούνται στην ανοικτή θάλασσα, μεταφέροντας δεκάδες ανθρώπους από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία. Ταυτόχρονα, πάντως, τα στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι η εναέρια επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης ενδεχομένως να οδηγήσει και στον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν ναρκωτικά.

Θα μεταφέρει εικόνα στους θαλάμους επιχειρήσεων του Λιμενικού, του ΓΕΕΘΑ και στα κεντρικά γραφεία του Frontex, στη Βαρσοβία.

Τα στελέχη του Λιμενικού στέκονται σε κάτι ακόμα. Επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά μετά την παραίτηση του πρώην εκτελεστικού διευθυντή του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, που ο οργανισμός αυξάνει τον αριθμό των επιχειρησιακών μέσων που διαθέτει στη χώρα. Ο κ. Λετζερί υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Απρίλιο υπό το βάρος καταγγελιών και αποκαλύψεων περί ανοχής του οργανισμού σε επαναπροωθήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο.

«Ο οργανισμός όχι μόνο δεν εγκαταλείπει την επιχείρηση “Ποσειδώνας”, αλλά αποδεικνύει ότι συνεχίζει να την υποστηρίζει», εκτίμησε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, προσθέτοντας ότι σήμερα το αεροδρόμιο του Τυμπακίου επισκέπτεται η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Frontex, Αϊγια Καλνάγια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν τεθεί σε γνώση της «Κ», τον Ιούνιο στη χώρα βρίσκονταν 15 επιχειρησιακά μέσα υπό την ομπρέλα του οργανισμού και συγκεκριμένα εννιά σκάφη, ένα ελικόπτερο και πέντε οχήματα με κάμερες και άλλες συσκευές επιτήρησης. Επιπλέον, ο οργανισμός καλύπτει στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδώνας» τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης ακόμα έξι πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος.

Με αφορμή, μάλιστα, την επίσκεψη της επικεφαλής του Frontex στην Ελλάδα, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι έχει συμφωνηθεί να τοποθετηθούν κάμερες σε όσα σκάφη θα αποκτήσει στο εξής το Λ.Σ., με συγχρηματοδότηση από τον Frontex. Σκοπός της πρωτοβουλίας, όταν αυτή ευοδωθεί, είναι να βιντεοσκοπούνται οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά χωρικά ύδατα ώστε να ελέγχονται άμεσα οι καταγγελίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.