Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Σέριφος: Κόπηκε η κορδέλα εγκαινίων στο Μουσείο "Περσεύς"

Κυκλάδες – Σέριφος: Κόπηκε η κορδέλα εγκαινίων στο Μουσείο “Περσεύς”

|

Η Σέριφος αποκτά ένα εξαιρετικό Μουσείο… Ενα ιστορικό ακίνητο για τις Δυτικές Κυκλάδες έχει νέα χρησιμότητα – Τα εγκαίνια από την Υπουργό Πολιτισμού 

Την έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Σερίφου εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στο κτήριο του πρώην Ξενία, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο στο ΥΠΠΟΑ και μετατρέπεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε Μουσείο “Περσεύς”. Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, μαζί με την Αρχαιολογική Συλλογή παρουσιάζεται και η εικαστική έκθεση “Περσέας: Από τη Σέριφο στα άστρα”, που με νήμα αφήγησης τη μυθική μορφή του Περσέα εισάγουν τον επισκέπτη σε μια νέα χρήση του ιστορικού κτηρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Σέριφο, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας της στις Κυκλάδες, η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψία και στο υπό αποκατάσταση από το ΥΠΠΟΑ κτήριο του πρώην Διοικητηρίου Μεταλλείων στο Μέγα Λιβάδι, προκειμένου να μετατραπεί σε Μουσείο Μεταλλευτικής Ιστορίας Σερίφου.

serifo1.jpgΣτον χαιρετισμό της στα εγκαίνια της διττής μουσειακής έκθεσης που φέρνει τα αρχαία ευρήματα σε διάλογο με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, η Λίνα Μενδώνη σημείωσε: “Κάθε φορά που το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδίδει έναν χώρο πολιτισμού αποτελεί μέρα γιορτής για όλους εμάς, αλλά και για την εκάστοτε τοπική κοινωνία.

Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, το ιστορικό κτήριο “Περσεύς” εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στην ιστορία και τη χρήση του. Ο “Περσεύς”, με τον οποίο το κράτος προικοδότησε τη Σέριφο μετά την παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, εγκαινίασε τότε μια νέα σελίδα για το νησί, αυτή της τουριστικής επένδυσης. Σήμερα με την έκθεση της αρχαιολογικής συλλογής Σερίφου σε αυτό το ίδιο κέλυφος, ο “Περσεύς” ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του”, σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός, τονίζοντας ότι τώρα “η Σέριφος καλείται να ανοίξει μια νέα σελίδα. Από τον άναρχο τουρισμό καλείται να επενδύσει σε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν, που θα ενισχύει την οικονομία του νησιού χωρίς να καταστρέφει τη φυσική και πολιτιστική του ταυτότητα.

Και εδώ είναι που έρχεται το υπουργείο Πολιτισμού και σε αυτό το ξεχασμένο και εγκαταλελειμμένο κτήριο, με το ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό βάρος που διαθέτει, του δίνει νέα ζωή κάνοντάς τον χώρο πολιτισμού και όχι μόνον έναν μουσειακό χώρο για τη Σέριφο. Ο μύθος του Περσέα”, συνέχισε η Λ. Μενδώνη, “ως νήμα της αφήγησης για την περιήγηση στον χώρο και συνδετικός κρίκος μεταξύ του κτηρίου και των δύο διακριτών εκθέσεων που φιλοξενεί, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα”.

Στον προγραμματισμό του υπουργείου Πολιτισμού το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η η αποκατάσταση του κτηρίου στο σύνολό του, συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Επίσης, ενημερώνει ότι στο Μεγάλο Λιβάδι, παρόντος του Δημάρχου Σερίφου Κωνσταντίνου Ρεβύνθη, η Λίνα Μενδώνη ενημερώθηκε από τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ για την πορεία του έργου αποκατάστασης του π. Διοικητηρίου Μεταλλείων σε εκτέλεση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που έχει υπογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Δήμο Σερίφου, προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020, με σκοπό τη μετατροπή του σε Μουσείο της πλούσιας Μεταλλευτικής Ιστορίας της Σερίφου.

Την υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν στην επίσκεψή της στη Σέριφο ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δημήτρης Αθανασούλης, ο επιμελητής Σερίφου Γιώργος Γαβαλάς, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Στοίχημα – Ευρώπη: Τριάδα επιλογών με επίκεντρο Γιουνάιτεντ και Φιορεντίνα

Μία τριάδα επιλογών από τις σημερινές αναμετρήσεις σε Europa League και Conference - Ποια είναι τα προτεινόμενα παιχνίδια

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – “Σώστε τις Παραλίες”: Τι είδαν τα μέλη του Κινήματος στην αυτοψία που έγινε στη Πλάκα (photos)

28η συνάντηση του Κινήματος "Σώστε τις Παραλίες της Νάξου" - Πότε; τι έδειξε η αυτοψία της παραλίας "Πλάκα" στο Νότιο Τμήμα της

Sky Express: Μεταφέρει για μία ακόμη χρονιά το Αγιο Φως σε περιοχές της Ελλάδας

Sky Εxpress: Μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Πυροτεχνήματα και τρόμος για ζώα

Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Η σκοτεινή πλευρά της λάμψης – Πώς τα πυροτεχνήματα τρομοκρατούν την άγρια ζωή

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group