Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔανία: Τρεις νεκροί από 22χρονο που παραδόθηκε στην Αστυνομία

Δανία: Τρεις νεκροί από 22χρονο που παραδόθηκε στην Αστυνομία

|

Τρεις οι νεκροί από την επίθεση με τουφέκι – Άγνωστα ακόμη τα κίνητρα του δράστη –  Η αστυνομία συνέλαβε έναν 22χρονο Δανό που δεν πρόβαλε αντίσταση

Νεαρός οπλισμένος με τουφέκι σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς άλλους μέσα σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον ύποπτο, 22χρονο Δανό. Ο νεαρός συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση αφού έφθασε η αστυνομία στο εμπορικό πολυκατάστημα Fields, περί τα μισά της διαδρομής από το κέντρο της πρωτεύουσας της Δανίας προς το αεροδρόμιό της.

«Έχουμε τρεις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», ενημέρωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο Σέραν Τόμασεν, ο αξιωματικός της αστυνομίας της πρωτεύουσας της Δανίας που έχει αναλάβει την έρευνα.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα σε αυτό το στάδιο. Σύμφωνα με τον κ. Τόμασεν, ο 22χρονος ήταν γνωστός στην αστυνομία, αλλά «περιφερειακά». «Δεν είναι κάποιος που ξέραμε ιδιαίτερα», είπε. Τα θύματα είναι ένας σαραντάρης και δύο νέοι, οι ηλικίες των οποίων δεν διευκρινίστηκαν. Δεν δόθηκε κανένα άλλο στοιχείο για τους νεκρούς.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το Rigshospitalet, ανακοίνωσε πως εισήγαγε «μικρό αριθμό ασθενών». Κάλεσε εσπευσμένα περισσότερους γιατρούς και άλλα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού να προσέλθουν στις θέσεις τους.

«Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε να θάλλουν σενάρια πως (ο δράστης) είχε ρατσιστικό κίνητρο, ή άλλο κίνητρο, όμως δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάτι που να το υποστηρίζει αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή», σημείωσε ο κ. Τόμασεν.

Η αστυνομία πάντως ερευνά βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζουν τον ύποπτο με όπλα και σε μία περίπτωση να στρέφει μια κάννη στο κεφάλι του, στοιχείο που εγείρει ερωτήματα για την ψυχική του υγεία.

Νωρίτερα, η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η επίθεση να ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια. Σημείωσε ακόμη πως κάνει την υπόθεση ότι ο δράστης ενήργησε μόνος.

Δυο ημέρες μετά το πέρασμα του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας από την πρωτεύουσα της Δανίας και σκηνών αγαλλίασης, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στον τόπο της σφαγής και σε άλλες τοποθεσίες της Κοπεγχάγης.

Οι πυροβολισμοί άρχισαν γύρω στις 17.30 (τοπική ώρα – 18.30 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας πανικόβλητη φυγή επισκεπτών. Στην περιοχή βρισκόταν πολύς κόσμος, κυρίως νέοι και νέες που σκόπευαν να πάνε αργότερα σε συναυλία του βρετανού αστέρα της ποπ Χάρι Στάιλς, η οποία ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε ΜΜΕ της Δανίας, ο ύποπτος προσπάθησε να παγιδεύσει θύματα, λέγοντας για παράδειγμα ότι το όπλο του ήταν ψεύτικο, ώστε να τους πείσει να πλησιάσουν. «Ήταν αρκετά ψυχοπαθής για να πάει να κυνηγήσει ανθρώπους, αλλά δεν έτρεχε», τόνισε αυτόπτης μάρτυρας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες εκπυρσοκροτήσεις, κάπου 100 άνθρωποι βρήκαν τρέχοντας από το εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με πλάνα από διάφορες κάμερες. Άλλοι απλά κρύφτηκαν στο εσωτερικό.

«Ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς, περίπου δέκα, και τρέξαμε να κρυφτούμε στις τουαλέτες», εξήγησε η Ισαμπέλα, που έμεινε κρυμμένη εκεί μέσα για περίπου δύο ώρες. «Φοβόμουν, πολλοί έκλαιγαν», πρόσθεσε.

«Έτρεχαν για τη ζωή τους»
Συστήθηκε κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης, σύμφωνα με τη δήμαρχο της Κοπεγχάγης, τη Σόφι Χέστορπ Άντερσεν, ενώ τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

«Οι κόρες μου είχαν πάει να δουν τον Χάρι Στάιλς. Τηλεφώνησαν για να μου πουν πως κάποιος πυροβολούσε. Βρίσκονταν σε εστιατόριο όταν έγινε», αφηγήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Στολτς, 53χρονος Σουηδός που έτρεξε ανάστατος επιτόπου να βρει τα παιδιά του. «Νομίζαμε στην αρχή πως κάποιοι έτρεχαν επειδή είχαν δει τον Χάρι Στάιλς, μετά καταλάβαμε ότι ήταν κόσμος που είχε καταληφθεί από πανικό (…). Έτρεχαν για (να σώσουν) τη ζωή τους», πρόσθεσε η κόρη του, η Κασσάνδρα.

«Η ομάδα μου κι εγώ προσευχόμαστε για όλους όσους επλήγησαν από τα πυρά στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης. Είμαι σοκαρισμένος», ανέφερε ο Βρετανός τραγουδιστής μέσω Snapchat.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν από την πλευρά της τόνισε πως «η Δανία επλήγη από μια απάνθρωπη επίθεση» χθες: «Άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν. Αθώες οικογένειες, που ψώνιζαν ή είχαν βγει να φάνε έξω. Παιδιά, έφηβοι κι ενήλικοι».

«Η όμορφη και συνήθως τόσο ασφαλής πρωτεύουσά μας άλλαξε μέσα σε μια στιγμή», πρόσθεσε η κυρία Φρέντεριξεν. «Θέλω να ενθαρρύνω τους Δανούς να σταθούν ο ένας στο πλευρό του άλλου, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β΄ και ξένοι ηγέτες εξέφρασαν συλλυπητήρια, ως και η οργανωτική επιτροπή του Γύρου της Γαλλίας.

Η πιο πρόσφατη επίθεση με τη χρήση πυροβόλων όπλων στην Κοπεγχάγη είχε διαπραχθεί τη 14η και την 15η Φεβρουαρίου 2015, όταν τζιχαντιστής είχε σκοτώσει δύο ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους πέντε.

Το μακελειό της Κυριακής στην Κοπεγχάγη διαπράχθηκε μερικές ημέρες έπειτα από επίθεση στη γειτονική Νορβηγία, όταν δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ένοπλο που έδρασε μόνος στο Όσλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Το Δημαρχείο στα “μπλε” για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Ο Δήμος Αμοργού φώτισε «μπλε» το Δημαρχείο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Νότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

Ο φετινός διαγωνισμός δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge αναγνωρίζει την προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας - Ποια ήταν το προτεινόμενα προϊόντα

3+1 λόγοι που οι νέοι σπουδάζουν ψυχολογία σήμερα

Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν τους νέους για σπουδάσουν φέτος ψυχολογία (!!!)

Η Wolt τώρα διαθέσιμη και στην Πάρο

Η γεωγραφική επέκταση της Wolt συνεχίζεται, με το νησί της Πάρου να αποτελεί το νέο σημείο που εντάσσεται στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Θα φιλοξενήσει τον Μάιο – μετά από επτά χρόνια- το Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο

Ανακοίνωση ενημέρωσης εξέδωσε το Σωματείο Μαζικής Εστίασης "Φιλοξενία" για τη διοργάνωση του 51ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου στη Νάξο... Τι ζητάει

Νάξος – Κωμιακή: Επιασαν τη δουλειά και το χωριό άσπρισε ενόψει Αγίου Πάσχα

Μύρισε… άνοιξη στην Κωμιακή και ο ασβέστης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο – Ετοιμασίες εν όψει Πάσχα (Photos)

Νάξος – Κέντρο Κοινότητας & Κοινωνικό Φαρμακείο: Ερχονται δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης

Δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης με στόχο την πρώιμη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας για τους κατοίκους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη – Θηρασιά: Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η πρόσφατη κατολίσθηση; (video)

Η Ευη Νομικού μιλάει για την Θηρασιά και την κατολίσθηση που προκλήθηκε πριν από μερικές ημέρες (video)

Ωκεανοί: Στον πυθμένα βρίσκονται 11 εκατ. τόνοι πλαστικά απόβλητα

Αν και ο όγκος μικροπλαστικών έχει ήδη υπολογιστεί ανά τετραγωνικό μέτρο ιζήματος, μια νέα μελέτη εστιάζει σε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως πλαστικές σακούλες, δίχτυα, ποτήρια.

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων