Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: «Στεγνώνει» από γάλα η εγχώρια βιομηχανία

Ελλάδα: «Στεγνώνει» από γάλα η εγχώρια βιομηχανία

|

Μειωμένη η παραγωγή του γάλακτος εντός συνόρων λόγω ακριβών ζωοτροφών, δυσεύρετες οι εισαγωγές

Αντιμέτωπες µε μια διπλή κρίση γάλακτος, διαφορετική από όλες τις προηγούμενες, βρίσκονται οι γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα. Από τη μία, οι εισκομίσεις γάλακτος βαίνουν συνεχώς μειούμενες, με ορατό το ενδεχόμενο έλλειψης της βασικής πρώτης ύλης για τη γαλακτοβιομηχανία σε μερικούς μήνες. Από την άλλη, οι ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα, ανατιμήσεις που συνδέονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής, προκαλούν κατάρρευση των πωλήσεων, κυρίως στο γάλα και στο γιαούρτι, με τη μείωση του όγκου πωλήσεων να φτάνει αντιστοίχως το 7,4% και το 10,4%.

Αν και οι γαλακτοβιομηχανίες δίνουν αυξημένες τιμές στους παραγωγούς, αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν το υπέρογκο κόστος των ζωοτροφών, οι τιμές των οποίων έχουν υπερδιπλασιασθεί. Ετσι, είτε τα ζώα υποσιτίζονται και επομένως είναι λιγότερο παραγωγικά είτε οδηγούνται στη σφαγή καθώς η συνέχιση της εκτροφής κρίνεται πλέον ασύμφορη.

Τούτο πλέον αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία. Το α΄ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ήταν μειωμένη κατά 2,8%.

«Το δεύτερο τρίμηνο του έτους εκτιμάμε ότι η τάση αυτή θα ενταθεί και θα πλησιάσει το 4%-5%», επισημαίνουν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς γάλακτος. Συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο του 2022 παραδόθηκαν 165.621 τόνοι έναντι 170.495 τόνων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Η εικόνα δυστυχώς δεν είναι καλύτερη ούτε στην περίπτωση του πρόβειου και του γίδινου γάλακτος, κάτι που ήδη προκαλεί αναταράξεις κυρίως στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, η μείωση στις εισκομίσεις πρόβειου γάλακτος έφτασε το α΄ τρίμηνο του 2022 το 3,24% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021, ενώ στο γίδινο γάλα η μείωση της παραγωγής φτάνει πλέον στο α΄ τρίμηνο το 8,17%.

Οι γαλακτοβιομηχανίες ανησυχούν για ελλείψεις, ενώ οι ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα λόγω ακριβών πρώτων υλών μειώνουν τις πωλήσεις.

«Το πρόβλημα με την επάρκεια γάλακτος θα γίνει πιο εμφανές κατά το β΄ εξάμηνο του έτους και κυρίως τον επόμενο χρόνο, καθώς πλέον θα έχουν τελειώσει και τα όποια αποθέματα φθηνών ζωοτροφών», εκτιμά ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ.

«Δουλεύω 22 χρόνια αλλά αυτή την κατάσταση δεν την έχω αντιμετωπίσει ξανά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Κουκάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Φάρμας Κουκάκη», στο Κιλκίς. Και προσθέτει: «Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά». Για να αντιληφθεί κάποιος με ποια κατάσταση βρίσκονται αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι, ας δούμε τι συμβαίνει με τις ζωοτροφές: από 15-18 λεπτά που πλήρωναν το κιλό το κριθάρι πριν από ένα χρόνο, τώρα το πληρώνουν 35-40 λεπτά, σε υπερδιπλάσια δηλαδή τιμή. Αντιστοίχως για το καλαμπόκι φέτος οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν 42 λεπτά το κιλό, από 20 λεπτά πέρυσι. Πρόσφατα ο Παναγιώτης Τσινάβος, επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι στις Σέρρες, έκανε λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια και για απόκρυψη των αποθεμάτων ζωοτροφών προκειμένου να προκαλείται τεχνητή έλλειψη και να ανεβαίνουν οι τιμές. Και μπορεί ο κ. Τσινάβος να το είπε δημοσίως, όμως την άποψή του συμμερίζονται και άλλα στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας που μίλησαν στην «Κ» αλλά επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

galasss.jpg

Οι ζωοτροφές αποτελούν περίπου το 60% του κόστους παραγωγής που έχει ένας κτηνοτρόφος, ενώ η ενέργεια, η τιμή της οποίας έχει επίσης υπερδιπλασιασθεί σε σύγκριση με πέρυσι, αποτελεί περίπου το 10% του κόστους παραγωγής. Αν και η μέση τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί πάνω από 20% (τον Μάρτιο είχε φτάσει τα 46 λεπτά/λίτρο, από 38 λεπτά πέρυσι, ενώ πλέον πολλές γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα από τους παραγωγούς προς 50 λεπτά), η αύξηση δεν επαρκεί για να καλύψει το υπέρογκο πλέον κόστος παραγωγής.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα στοιχεία δείχνουν ήδη μείωση του αριθμού των παραγωγών που παρέδωσαν γάλα φέτος σε σύγκριση με πέρυσι. Ετσι, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 παρέδωσαν αγελαδινό γάλα 2.166 παραγωγοί, τον φετινό Ιανουάριο ο αριθμός τους υποχώρησε σε 2.045. Τον Φεβρουάριο του 2021 παρέδωσαν γάλα 2.171 παραγωγοί, ενώ φέτος 2.014 παραγωγοί, και τον Μάρτιο του 2021 γάλα παραδόθηκε από 2.166 παραγωγούς, ενώ τον φετινό Μάρτιο μόλις από 1.991 παραγωγούς.

Στο ερώτημα εάν οι ελλείψεις σε πρώτη ύλη μπορούν να αντιμετωπιστούν με εισαγωγές, η απάντηση είναι επίσης αποκαλυπτική. «Πρόβλημα υπάρχει και στο εξωτερικό, για αυτό άλλωστε έχουν μειωθεί, για παράδειγμα, οι εισαγωγές από Γερμανία. Μάλιστα, ακόμη και τα τελικά προϊόντα γάλακτος από άλλες χώρες, τα γερμανικά για παράδειγμα, δεν έχουν πλέον τόσο χαμηλή τιμή όσο παλιότερα», επισημαίνει ο κ. Χατζάκος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το πρώτο τρίμηνο του 2022 η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε κατά 2,3% στην Ολλανδία, κατά 1,4% στη Γερμανία, κατά 1,2% στη Γαλλία, κατά 5,1% στη Βουλγαρία, κατά 3,3% στη Ρουμανία.

Μειωμένες πωλήσεις άνω του 7% λόγω περικοπών από καταναλωτές

Περικοπές σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής κάνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, με συνέπεια οι πωλήσεις γάλακτος να υποχωρούν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους σε ποσοστό άνω του 7%. Η εικόνα που επικρατεί στην εν λόγω αγορά θυμίζει σε μεγάλο βαθμό ό,τι συνέβη στις αρχές της οικονομικής κρίσης, με τους πολίτες τότε να μειώνουν την κατανάλωση γάλακτος λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Τότε οι γαλακτοβιομηχανίες, με τη ΔΕΛΤΑ να κάνει την αρχή, προχώρησαν σε μειώσεις τιμών, καθώς τα περιθώρια αντίδρασης υπήρχαν, μια και το κόστος παραγωγής δεν ήταν υψηλό. Τώρα οι γαλακτοβιομηχανίες προχωρούν σε ανατιμήσεις, καθώς το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί. Η τιμή των γαλακτοκομικών έχει αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 14,1%. «Τον Ιανουάριο προχωρήσαμε σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα μας της τάξης του 6%-8% και σε ανάλογες αυξήσεις προχωρήσαμε και τον Μάιο», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ Κ. Χατζάκος. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας υποστηρίζουν ότι πάντα θα βρίσκονται ένα βήμα πίσω, υπό την έννοια ότι οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, όχι μόνο είναι πολύ μεγαλύτερες αλλά και εντείνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», ο όγκος πωλήσεων του λευκού γάλακτος ψυγείου (φρέσκο και υψηλής παστερίωσης) στο κανάλι των σούπερ μάρκετ (σ.σ. ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη) υποχώρησε κατά 7,4%. Η μείωση του όγκου πωλήσεων είναι τέτοια που παρά τις ανατιμήσεις, η αξία πωλήσεων επίσης υποχωρεί κατά 3,4% για το σύνολο της αγοράς λευκού γάλακτος.

Η τάση είναι αντίστροφη στο γάλα ιδιωτικής ετικέτας, οι πωλήσεις του οποίου καταγράφουν αύξηση έως δύο ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές του έτους. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανέκαθεν αντιμετώπιζαν το γάλα ως «traffic driver», κοινώς ως «κράχτη», για να προσελκύσουν πελάτες και να είναι ανταγωνιστικές, ακόμη και αν θυσιάζουν έτσι περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, με την άνοδο του κόστους παραγωγής, κάτι τέτοιο δεν είναι πια βιώσιμο και προβλέπεται ότι ακόμα και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν σημαντικά.
Ακόμη πιο ισχυρό είναι το πλήγμα στις πωλήσεις επώνυμου γιαουρτιού. Ο όγκος πωλήσεων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 έχει υποχωρήσει κατά 10,4% και η αξία πωλήσεων κατά 4,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Και σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται αύξηση των πωλήσεων του γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας –το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει υψηλά μερίδια αγοράς– κατά 5,8% σε όγκο και κατά 7,8% σε αξία. Πώς μπορεί να ανακοπεί η πτώση της κατανάλωσης από τη μια και της μείωσης των διαθεσίμων ποσοτήτων γάλακτος από την άλλη; 

Ζητήσαμε την άποψη της ΔΕΛΤΑ, που αποτελεί την κορυφαία βιομηχανία του κλάδου στην Ελλάδα: «Η Πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα προς δύο κατευθύνσεις: από τη μια να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας τους κτηνοτρόφους με άμεσα, έκτακτα μέτρα και κίνητρα, όπως επιδοτήσεις, εκπαιδεύσεις και άλλα. Και από την άλλη να συγκρατήσει τις αυξήσεις που φτάνουν στον καταναλωτή, μειώνοντας τον ΦΠΑ στα είδη που θεωρούνται υπερπρώτης ανάγκης, όπως το γάλα. Σε τόσο κρίσιμες για τον κλάδο τροφίμων στιγμές η παρέμβαση του κράτους πρέπει να είναι άμεση και στοχευμένη». 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάσχα στην Ελλάδα: Ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας

Από τα γνήσια νησιώτικα γλέντια σε Κέα και Όλυμπο Καρπάθου, μέχρι τον Εσπερινό της Αγάπης που ψάλλεται στην Τσακώνικη γλώσσα στο Λεωνίδιο και το ψήσιμο του οβελία στους λάκκους στην Αμφίκλεια

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τελική ευθεία και …χρονοδιάγραμμα

Στην τελική ευθεία η σχολική χρονιά: Το χρονοδιάγραμμα έως το τέλος των Πανελλαδικών

Πρόταση Ημέρας: Κατσικάκι με πατάτες με υπογραφή … Πάρου

Το κατσικάκι μαλακώνει, οι πατάτες μελώνουν, όνειρο είναι τούτο το λαμπριάτικο φαγητό, που με το που ξεφουρνίζεται σε βρίσκει έτοιμο, με το πιρούνι ανά χείρας

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία