Στον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Αδάμαντα της Μήλου διαπιστώθηκαν μικρές εστίες ρύπανσης, παρελθόντων ετών, περιορισμένες επαγγελματικές απορρίψεις και σποραδική ρύπανση φερτών και άλλων απορριμμάτων.
Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Dive In Action με επικεφαλής τον Δημήτρη Καμπανό επιχείρησε στη Μήλο, πραγματοποιώντας καθαρισμό του θαλάσσιου βυθού στον Αδάμαντα, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του κυκλαδίτικου νησιού.
Η Dive In Action σε συνεργασία με τη Henkel και τον Δήμο Μήλου, πραγματοποίησε διήμερη δράση που περιελάμβανε αρχικά τον έλεγχο μίας περιοχής με εμβαδό πάνω από 6.500 τετραγωνικά μέτρα με τη χρήση υποβρύχιου οχήματος. Κατόπιν οι δύτες της οργάνωσης επιχείρησαν στα σημεία ενδιαφέροντος με διπλό σκοπό. Από τη μία να παρατηρηθεί ο βυθός και η κατάστασή του σε σχέση με τη θαλάσσια ζωή και από την άλλη να απομακρυνθούν ανθρώπινα σκουπίδια όπως πλαστικά, αλουμίνια και ό,τι άλλο εντοπιζόταν.
Μετά την ολοκλήρωση της δράσης καθαρισμού, η περιβαλλοντική οργάνωση συμπεραίνει πως ο Αδάμαντας δέχεται ήπια επιβάρυνση που κρίνεται διαχειρίσιμη, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για το λιμάνι της Μήλου με έντονη εμπορική, τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα.
Στον υποθαλάσσιο καθαρισμό διαπιστώθηκαν μικρές εστίες ρύπανσης, παρελθόντων ετών, περιορισμένες επαγγελματικές απορρίψεις και σποραδική ρύπανση φερτών και άλλων απορριμμάτων.
Τα απορρίμματα (συνολικού βάρους 184 κιλών) που συγκεντρώθηκαν αφορούν κυρίως σε πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, ποτήρια καφέ, συσκευασίες τροφίμων και σακουλές μιας χρήσης σε ποσοστό περίπου 65%. Σε ποσοστό 25% εντοπίστηκαν κουτιά αναψυκτικών αλουμινίου. Στο βυθό βρέθηκαν ακόμα αρκετές πετονιές και υφασμάτινα αντικείμενα, πετσέτες, ρουχισμός, τμήματα μοκέτας και διάφορα άλλα.
Από την άλλη πλευρά, οι δύτες της Dive In Action εντόπισαν πλούσια κομμάτια Ποσειδωνίας, αυτό που συχνά αποκαλούμε φύκια αλλά πρόκειται ουσιαστικά για θαλάσσια λιβάδια που ευνοούν σημαντικά την ανάπτυξη θαλάσσιας ζωής. Αυτό το γεγονός κρίθηκε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την κατάσταση του βυθού αλλά και απαραίτητη η προστασία της Ποσειδωνία, που σε συνδυασμό με τη συχνή ανανέωση των υδάτων στον κόλπο του Αδάμαντα βοηθούν στην αρμονική ανάπτυξη των θαλάσσιων οργανισμών.
Επίσης θετική εντύπωση έκανε το γεγονός πως δεν εντοπίστηκαν βαρέου τύπου σκουπίδια, όπως ελαστικά αυτοκινήτων για παράδειγμα, ενώ τα απορρίματα που συγκεντρώθηκαν ήταν παλιά και όχι νέες απορρίψεις.
Οι δύτες της Dive In Action θεωρούν πως παίζει πολύ σημαν τικό ρόλο στην ήπια επιβάρυνση της θάλασσας το γεγονός ότι κατά μήκος του λιμανιού υπάρχουν αρκετοί κάδοι σκουπιδιών. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή η πρώτη δράση ήταν δειγματοληπτικού χαρακτήρα και συχνά θα πρέπει να πραγματοποιούνται καθαρισμοί, με τρόπο που δεν θα παρενοχλείται το θαλάσσιο περιβάλλον, ώστε να καθαριστεί πλήρως ο βυθός.
Η Dive In Action έχει έδρα τη Σαντορίνη και από το 2019 δραστηριοποιείται και επίσημα στον καθαρισμό του βυθού στο νησί και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την ηφαιστειακή Καλντέρα. Η εμπειρία στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς βοήθησε σημαντικά και την δράση σε ένα επίσης ηφαιστειακό νησί όπως είναι αυτό της Μήλου.
Με πληροφορίες από τη σελίδα euronews.com