Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Γυάρος: Ενας μικρός παράδεισος για τις φώκιες Monachus Monachus

Κυκλάδες – Γυάρος: Ενας μικρός παράδεισος για τις φώκιες Monachus Monachus

|

Στη Γυάρο αναπαράγεται το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της φώκιας Monachus Monachus – Οι δράσεις από τους ψαράδες Σύρου και Ανδρου 

Σε ένα μικρό νησί, με βαρύ ιστορικό αποτύπωμα, που αποτέλεσε για πολλά χρόνια σκληρό τόπο εξορίας, ζει και αναπαράγεται σήμερα το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus, του πιο απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης. Το θηλαστικό αυτό βρήκε καταφύγιο στις παραλίες και τις σπηλιές του ακατοίκητου νησιού καθώς χρειάζεται την απομόνωση από τον άνθρωπο για να αναπαραχθεί.

Πρόσφατα, μάλιστα, οι ψαράδες της Σύρου και της Άνδρου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συμμετείχαν στην επιτροπή συνδιαχείρισης Γυάρου, όχι μόνο αντιλήφθηκαν την ανάγκη προστασίας της φώκιας και καθιέρωσης ζωνών εποχιακής απαγόρευσης του ψαρέματος, αλλά διαπίστωσαν ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το ιχθυοαπόθεμα του τόπου, γεμίζουν τα δίχτυα τους με ψάρια και βελτιώνεται το εισόδημά τους.

Το παράδειγμα της Γυάρου παρουσίασε ο υπεύθυνος πολιτικής για τις προστατευόμενες περιοχές του WWF Ελλάς Γεώργιος Μελισσουργός ως καλή πρακτική συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για την προώθηση των τοπικών συμβολαίων ως εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση των περιοχών αυτών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MED Tune UP.

«Η φώκια προκαλεί προβλήματα στα δίχτυα και τα αλιευτικά εργαλεία, όμως οι ψαράδες, συμμετέχοντας από την αρχή στη διαδικασία δημιουργίας ενός σχεδίου διαχείρισης του νησιού, μαζί με όλους τους τοπικούς, περιφερειακούς, επιστημονικούς και άλλους φορείς, κατέθεσαν τη γνώμη και τις ανησυχίες τους και κατάλαβαν την ανάγκη εποχιακών περιορισμών ψαρέματος. Τελικά έγιναν θερμοί υποστηρικτές τέτοιου είδους περιορισμών αναγνωρίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν», εξήγησε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες της Γυάρου, σημείωσε ότι εκτός από την παρουσία της φώκιας, είναι σημαντικό το ότι πάνω από το 50% του βυθού στη θαλάσσια περιοχή του νησιού καλύπτεται από οικότοπους προτεραιότητας και συγκεκριμένα από μοναδικούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς και λιβάδια Ποσειδωνίας, ενώ οι ορνιθολόγοι ανακάλυψαν μια μοναδική αποικία περίπου 2000 ζευγαριών του σπάνιου θαλασσοπουλιού Μύχου. Η μικροπανίδα της ξηράς και η παρουσία πολλών ειδών γλάρων δικαιολογούν ακόμη την ανάγκη περιβαλλοντικής προστασίας του τόπου.

Στο πλαίσιο, άλλωστε, της θεσμοθέτησης της προστατευόμενης περιοχής, ως αποτέλεσμα του προγράμματος «Κυκλάδες Life» προβλέφθηκαν η δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων αγκυροβολίων προς ελεύθερη χρήση από διερχόμενα σκάφη αναψυχής, ώστε να μην αποξηλώνεται ο οικότοπος στον βυθό αλλά και η διαμόρφωση θαλάσσιων μονοπατιών με ταμπέλες βυθισμένες στη θάλασσα, ώστε οι δύτες της περιοχής να γνωρίσουν τον μαγευτικό βυθό της Γυάρου.

Ένα περιβαλλοντικό συμβόλαιο και για το Δέλτα του Αξιού

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου, στο πλαίσιο του έργου «Tune UP», το οποίο έχει επικεφαλής εταίρο τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ανατολική ΑΕ», παρουσιάστηκε η έννοια του Περιβαλλοντικού Συμβολαίου, μιας συνεργασίας, δηλαδή, όλων των φορέων που εμπλέκονται σε μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, με σκοπό την αειφορία της, την προστασία των ειδών που διαβιούν σε αυτήν και την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων. Περιβαλλοντικά Συμβόλαια έχουν εφαρμοστεί σε δέκα περιοχές της Μεσογείου στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο ενώ ως πιλοτική περιοχή για το έργο επιλέχθηκε το Δέλτα του Αξιού.

Σύμφωνα με τη Δρ. Βιολογίας, Λυδία Αλβανού, η περιοχή, που έχει έκταση 46.800 εκτάρια και στην οποία εκβάλλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Λουδίας και Γαλλικός, αντιμετωπίζει μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αφορούν στην προστασία και διατήρηση των ειδών που ζουν στην περιοχή, τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία των ακτών από τη διάβρωση, την απορρύπανση εδαφών και υδάτων, τη διατήρηση των αυτοκινήτων μακριά από τους υδροβιότοπους, την απαγόρευση του ψαρέματος κατά την αναπαραγωγή των ειδών κ.ά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική