Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Βενζίνη: Στα 2,83 ευρώ στην Ανδρο, στα 2,79 στην Φολέγανδρο

Κυκλάδες – Βενζίνη: Στα 2,83 ευρώ στην Ανδρο, στα 2,79 στην Φολέγανδρο

|

Κατά 43% η αύξηση των εσόδων για την Κυβέρνηση – Δεν αποκλείεται να έρθουν άμεσα μέτρα στήριξης στους πολίτες – Στα 2.83 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης στην Ανδρο και 2,11 ευρώ το πετρέλαιο στις Κυκλάδες 

Πάμε στα καλά νέα της ημέρας….  Κι αυτά έχουν να κάνουν με την Κυβερνηση και όχι τους πολίτες…  Ποια είναι; Στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Συγκεκριμένα κατέγραψαν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,748 δισ. ευρώ, με το 43% αυτών (755 εκατ. ευρώ) να αφορούν υπερεισπράξεις από ΦΠΑ… Μάλιστα οι παράγοντες του Υπουργείου Οκονομικών  αναφέρουν ότι οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης ανέρχονται στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, χωρίς δηλαδή να καταγράφεται μείωση της ζήτησης, ενώ αντίθετα μειωμένη ήταν η ζήτηση βενζίνης.

Κατά συνέπεια συρρικνώθηκαν τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τα οποία ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ από την εν λόγω πηγή (ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή). Παράλληλα, τονίζουν ότι «η ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου θα δώσει μικρή ανάσα στις τιμές των καυσίμων, αλλά αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μας καθησυχάζει, καθώς ουδείς γνωρίζει τη διάρκειά του».  Επίσης έχουμε αύξηση εσόδων απο την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ (στο 74% σε σχέση με πέρυσι) και του ΦΠΑ (στο 93%)…. 

Και έρχονται οι σκέψεις για μέτρα που θα στηρίξουν και πάλι τους πολίτες.. (εδώ ειναι τα καλά νέα)…  Τι σκέφτονται στο Μαξίμου; Τη συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο.  Την παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο, μέτρο το οποίο ισχύει και για τον τρέχοντα μήνα και ουσιαστικά βοήθησε στη διατήρηση της κατανάλωσης.και τέλος την την διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί, με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση. 

Ακόμη 10% πάνω 

Πάμε όμως και στα άσχημα (πολύ) της ημέρας…  Και αυτό έχει να κάνει με την νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων καθότι πέρασε το φράγμα του 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα..  Ο μέσος όρος τιμής της αμόλυβδης χθες Δευτέρα ήταν στα 2,355 ευρώ το λίτρο ενώ το πετρέλαιο είναι στο 1,933 ευρώ το λίτρο… Πως είναι η κατάσταση στο Αιγαίο; Στα Δωδεκανησα η τιμή αμολυβδης είναι στα 2,480 ευρώ και του πετρελαίου στα 2,029 ενώ στις Κυκλάδες ανέβηκε στα 2,547 ευρώ και το πετρέλαιο στα 2,112… 

Μιλώντας στο OPEN o πρατηριούχος Αναστάσιος Παφραλίδης, σημειώνει ότι έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση μέσα σε μια εβδομάδα: «Οι τιμές από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ανέβει πάρα πολύ ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος»

Που έχουμε την υψηλότερη τιμή ανά Νομό; Στο Κεντρικό Αιγαίο η Ικαρία έχει το προβάδισμα με 2,630 ευρώ το λίτρο, ενώ στα Δωδεκάνησα, η Κάλυμνος είναι στα 2.660 ευρώ (σε τέσσερα πρατήρια πάνω από 2.60) και στο Αγαθονήσι η τιμή πήγε στα 2.650 ενώ η χαμηλότερη τιμή είναι στην Κω στα 2,25 ευρώ… 

Και στις Κυκλάδες; Εδώ έχουμε την έκπληξη από την Ανδρο που έσπασε κάθε κοντέρ: στα 2,839 ευρώ ενώ ακολουθεί η Φολέγανδρος με 2,795 ευρώ και στη συνέχεια εχουμε πάνω από τα 2,7 παρουσία σε Σαντορίνη (Μεγαλοχώρι) – Αντίπαρο στα 2,730, στην Πάρο στα 2,715, στο Εμπορείο Σαντορίνης στα 2,708 ευρώ και Μήλο στα 2,700 ευρώ …  Η χαμηλότερη τιμή στα 2.369 ευρώ στην Σύρο ενώ η Νάξος κινείται από τα 2,40 έως 2,590 ευρώ,,,, Επίσης, να σημειώσουμε ότι στην Αμοργό η τιμή είναι στα 2,68 ευρώ, στην Σχοινούσα στα 2,62 και στα Κουφονήσια στα 2,57…. 

Γιατί όχι; 

Οσο για το γιατί δεν πέφτει η τιμή στον Ειδικο φόρο κατανάλωσης;  “Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές γιατί δεν είναι στην προτεραιότητά μας η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων για τη μείωση των τιμών. Εδώ είμαστε, κάθε δυνατότητα καινούργια που έχουμε, οτιδήποτε μπορεί να γίνει μέσα στα όρια δημοσιονομικών αντοχών της χώρας να το αξιοποιήσουμε, για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να μετριάσουμε το «αποτύπωμα» της εισαγόμενης ακρίβειας στις ζωές τους” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Και ο Αδωνις Γεωργιάδης προσθέτει…  “Αν οι αγορές εκλάμβαναν έτσι μία απόφασή μας, αυτό θα είχε μία απότομη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, άρα αύξηση επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών, άρα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν δάνεια στις τράπεζες”  

Οπότε; Υπομονή… Και ίσως κάτι γίνει στο μέλλον Σίγουρα πάντως δεν φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις