Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΑμοργός: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ μας έδειξαν πως οραματίζονται το σχολείο (photo)

Αμοργός: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ μας έδειξαν πως οραματίζονται το σχολείο (photo)

|

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αμοργού … κι «Η Αλφαβήτα της Αμοργού!» – Εικόνες από την έκθεση που διοργανώθηκε χθες (03/06) στην Χώρα Αμοργού (photo) 

Οι μαθητές του Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. Αμοργού στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.»  απέδειξαν ότι όταν στους μαθητές  δοθεί η ευκαιρία, μπορούν μέσα από την τέχνη, να δημιουργήσουν και κυρίως να εδραιώσουν την ελπίδα για το μέλλον, ανατρέποντας το ανασφαλές και μίζερο παρόν. 

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ελευθερία Ψυχογιού 

Κατέγραψαν με φωτογραφίες τους από το Α ως το Ω όλο το νησί. Μεταφέροντας μας την οπτική τους, υπογράμμισαν μέσα από τα φωτογραφικά τους κάδρα την αγάπη τους για τον μοναδικό αυτό τόπο. Στο πρόγραμμα της έκθεσης φωτογραφίας σημείωσαν στο πρόγραμμα που μας μοίρασαν τα λόγια του φωτογράφου Ansel Adams: «Δεν δημιουργείς μια φωτογραφία μόνο με τη μηχανή. Όταν φωτογραφίζεις «κουβαλάς» μαζί σου όλες τις εικόνες που έχεις δει, όλα τα βιβλία που έχεις διαβάσει, τη μουσική που έχεις ακούσει, τους ανθρώπους που έχεις αγαπήσει.» Αυτό ακριβώς έκαναν!

amorgos3.jpgΠερπάτησαν σε βουνοκορφές, τρύπωσαν σε σπηλιές, έπαιξαν με το φως του τόπου και με το κλείστρο της ψυχής τους και κατέγραψαν τον τόπο τους, όπως τον νοιώθουν.

Γέμισαν τις τάξεις, καθώς και τον προαύλιο χώρο με εικαστικές κατασκευές, θέτοντας μηνύματα,  προβληματισμούς. Κάθε τους δημιουργία τους, στεκόταν σιωπηρά μπροστά σου κι η σιωπή  έκανε κρότο μέσα σε χιλιάδες ανησυχίες τους.   

Έφτιαξαν παρτέρια κι αναμεσά στα λουλούδια άνθισε η νεανική τους δημιουργικότητα. Κάπως έτσι ένα ποτιστήρι πότιζε με φως, οι βρύσες ντύθηκαν με ψηφιδωτά, το ποδήλατο είχε αναβάτη το άρωμα ενός ανθού και οι παλέτες μετατράπηκαν σε παγκάκια για να ξαποστάσει ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση  κι η κατανόηση. 

Κάποιοι τοίχοι έγιναν πίνακες ζωγραφικής και βρήκε παράθυρο η φαντασία τους να σταθεί και πόρτα  για να μας πει: «κοπιάστε!»

amorgos4.jpgΕπέλεξαν να καταγράψουν σε ηχόγραμμα την φράση:”Ωριμότητα είναι να ξανά βρίσκεις την σοβαρότητα που είχες παιδί, όταν έπαιζες.” και μας προσκαλούσαν να πούμε και μεις κάτι για να καταγράψουν και το δικό μας ηχόγραμμα για να βρούμε το μέτρο και το ρυθμό μια ουσιαστικής επικοινωνίας με σχήματα που ενώνουν. 

Ουσιαστικά οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Αμοργού  με την προσπάθεια τους,  με την ευγένεια της τέχνης,  απέδειξαν ότι ένα σχολείο μπορεί και πρέπει να είναι ένα χώρος δημιουργίας, σε μια απόλυτη διαδραστική σχέση με την ζωή και την κοινωνία.

Μας δίδαξαν τι σχολεία χρειάζονται.   Η ανάγκη τους είναι ένα  δημιουργικό σχολείο που διαθέτει εξωστρέφεια, ευελιξία, κουλτούρα προόδου και συνεργασίας, σαφείς στοχεύσεις, οργανωτική επάρκεια, αισθητική και σεβασμό σε κάθε άνθρωπο.

Η όλη εκδήλωση των παιδιών είχε ντυθεί με μουσική, αλλά κυρίως με τα χαμόγελα και την ψυχή τους, που  σιγοτραγούδησαν ξεναγώντας μας στα έργα τους, όχι μόνο τις ανάγκες τους  για το παρόν που δεν τους προσφέρεται, αλλά  μια τεράστια ελπίδα για το μέλλον που τους αξίζει.

amorgos6.jpgΣε χαλεπούς καιρούς που οι πόλεμοι, η φτωχοποίηση της κοινωνίας καταρρακώνουν τα πάντα, τα παιδιά του ΕΠΑ.Λ. Αμοργού αναπτέρωσαν τις ελπίδες μας με την ποιητική και δημιουργική τους διάθεση. 
Ευχής έργον είναι να βγάλουμε για λίγο τον σκασμό, να ακούσουμε τα παιδιά κι όταν ανοίξουμε ξανά το στοματάκι μας, να τα πάρουμε μια αγκαλιά, να τους πούμε ένα ευχαριστώ για όσο έκαναν σήμερα και μια τεράστια συγνώμη για όσα δεν έχουμε καταφέρει!

Υ.Γ: Δεδομένου ότι ο Δήμος Αμοργού θα δημιουργήσει καινούργιες κτηριακές εγκαταστάσεις για το ΕΠΑ.Λ.  ως οφείλει, μήπως οι αρχιτέκτονές και οι μηχανικοί κ. Δήμαρχε Lefteris Karaiskos θα έπρεπε να κάνουν μια κουβέντα με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το τι σχολείο χρειάζονται τα παιδιά; Νομίζω ότι μια τέτοια κουβέντα θα έκανε τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες πλουσιότερους και τον Δήμο Αμοργού πρωτοπόρο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.