Φ. Φόρτωμας: “…με το εν λόγω νομοσχέδιο γίνεται πράξη η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για να πρωτοστατήσει και η Ελλάδα σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος…”
Για την ανάγκη επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και την προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή, με τρόπο βιώσιμο, περιβαλλοντικά, οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενεργείας, με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή».
Ο κ. Φόρτωμας, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο γίνεται πράξη η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για να πρωτοστατήσει και η Ελλάδα σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην απολιγνιτοποίηση, την ηλεκτροκίνηση, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια, με στοχευμένες πολιτικές για τις επιχειρήσεις, τα νησιά, και τους δήμους. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην Υπουργική Τροπολογία, δυνάμει της οποίας γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την οικονομική ενίσχυση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάταξη του άρθρου 21, στην οποία θεσπίζεται το Gr-ecoislands, ένα στρατηγικό σχέδιο, που στόχο έχει τη μετάβαση των ελληνικών νησιών στην κλιματική ουδετερότητα, την άρση της ενεργειακής και κοινωνικοοικονομικής απομόνωσης των νησιών και τη διασφάλιση της ενεργειακής τους αυτάρκειας, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων τους.
Τέλος, ο κ. Φόρτωμας αναφέρθηκε στην τροπολογία, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορεί πλέον να οικειοποιείται ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως δάση στους αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες με μόνη την επίκληση του τεκμηρίου κυριότητας, ενώ θα παραιτείται και από τις ασκηθείσες αγωγές, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται και προστατεύεται το ιδιοκτησιακό δικαίωμα των συμπολιτών μας.
«Η υιοθέτηση του πρώτου Εθνικού Κλιματικού Νόμου, θα συμβάλει στην βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών ανάπτυξης. Βάζουμε τις βάσεις και προωθούμε τις ορθές και αναγκαίες πολιτικές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που είναι καταστροφικές για την κοινωνία μας» είπε ο κ. Φόρτωμας.