Γαλάζιες σημαίες 2022: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα – Σε επίπεδο δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται και φέτος η Ρόδος με 55 σημαίες – Ποια είναι η εικόνα στις Κυκλάδες (πίνακας)
Κάποια πράγματα τελικά δεν αλλάζουν… Η ώρα για τις “Γαλάζιες Σημαίες” έφτασε… Και οι Κυκλάδες – όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια – κράτησαν τις “σημαίες τους… Συνολικά 32… Η ΠΕ Θήρας με 9 και η ΠΕ Σύρου με έξι τις περισσότερες, σταθερή η Νάξος στις τρεις και η Μύκονος μόνο μία (!!!)
Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία όσον αφορά το πλήθος των Γαλάζιων Σημαιών βρίσκεται για ακόμα μια χρονιά η Ελλάδα, με 581 σημαίες. «Πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά η Χαλκιδική, ενώ ακολουθούν Ρόδος και Λασίθι, ενώ ο δήμος με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες είναι και φέτος ο δήμος Ρόδου με 55.
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (υπεύθυνη στην Ελλάδα για τον θεσμό) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα, που φέρνουν για ακόμα μια φορά την Ελλάδα σε πολύ υψηλή θέση, όσον αφορά όχι μόνο την καθαριότητα παραλιών και θαλασσών, αλλά και την οργάνωση των ακτών. Πιο συγκεκριμένα, με τη Γαλάζια Σημαία βραβεύονται φέτος 581 ακτές (έναντι 545 πέρυσι), 15 μαρίνες (έναντι 16 πέρυσι) και 6 τουριστικά σκάφη (μια κατηγορία που προστέθηκε το 2017).
Όσον αφορά τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα, στην κορυφή βρίσκεται με μεγάλη διαφορά η Χαλκιδική, με 87 Γαλάζιες Σημαίες. Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Ρόδου, που βελτίωσε την επίδοσή της (55 φέτος έναντι 49 πέρυσι), ενώ οι υπόλοιπες θέσεις ανήκουν στην Κρήτη: στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου (41 φέτος έναντι 40 πέρυσι), Χανίων (36 έναντι 33), Ηρακλείου (31 έναντι 29) και Ρεθύμνου (20 έναντι 18). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αττική (18 έναντι 15), η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας (17 έναντι 16) και Λέσβου (17). Οι περιφερειακές ενότητες με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες (μόλις μία σε καθεμία) είναι οι Π.Ε. Άνδρου, Έβρου, Ιθάκης, Μυκόνου και Τήνου.
Σε επίπεδο δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται και φέτος η Ρόδος με 55 σημαίες. Ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18). Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12).
“Είμαστε ευλογημένη ως χώρα – oι προορισμοί μας είναι περιζήτητοι παγκοσμίως”, δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση βράβευσης και κάνοντας ειδική αναφορά στην ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Επεσήμανε τα ζητήματα ασφάλειας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συνδέονται με τον θεσμό, ενώ έκανε γνωστό ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη εξασφαλιστεί περί τα 140 εκατομμύρια για την κατασκευή μαρινών, αλλά και για την βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες.
Όσον αφορά την τουριστική σεζόν, η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι “τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για τη χώρα μας”, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι “στη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες μας”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, η διεθνής επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο, ενώ η χώρα μας κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών.
Μάλιστα, φέτος, η “Γαλάζια Σημαία”, το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, “στις μέρες μας, με την εντεινόμενη περιβαλλοντική κρίση, ο ρόλος της Γαλάζιας Σημαίας γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Στόχος μας είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης, υποσκελίζοντας την Ισπανία”. Ο ίδιος επεσήμανε τη δυναμική που υπάρχει για την κατάκτηση περισσότερων από 1000 σημαιών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ας δούμε τις παραλίες στις Κυκλάδες
Από τις 35 που είχαμε το 2018 και 2017 με έντεκα νησιά, το 2020 είχαμε 33 σημαίες (ελέω Ανδρου που είχε δύο λιγότερες) και το 2021 χάσαμε μία ακόμη …Πέρυσι και φέτος; Σταθερά στις 32 που μας έχει συνηθίσει… Η περιφερειακή ενότητα Θήρας έχει 9 σημαίες (έξι στη Σαντορίνη όσες και η Σύρος)… Πέντε για την Πάρο και τρεις όπως αναφέραμε για την Νάξο που μετράει πλέον δεκατρία σερί χρόνια με τις ίδιες παραλίες… Είναι και θέμα … κόστους πάντως η αίτηση συμμετοχής
Ας δούμε τις παραλίες με Γαλάζια Σημαία στις Κυκλάδες για το 2022 … (σ.σ. με την υποσημείωση ότι έως τον Αύγουστο χάνονται σημαίες μετά από ελέγχους)
Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ [1]
Δήμος Άνδρου (1): Δελαβόγια (Aneroussa Beach)
Π.Ε. ΤΗΝΟΥ [1]
Δήμος Τήνου (1): Αγ. Φωκάς ( Μαραθιά)
Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ [1]
Δήμος Μυκόνου (1): Καλαφάτης (Aphrodite Beach Resort)
Π.Ε. ΣΥΡΟΥ [6]
Δήμος Σύρου – Ερμούπολης (6): Αγκαθωπές / Αζόλιμνος / Βάρη / Γαλησσάς / Κίνι / Φοίνικας
Π.Ε. ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ [3]
Δήμος Κέας (3): Γιαλισκάρι / Κούνδουρος / Οτζιάς
Π.Ε. ΠΑΡΟΥ [5]
Δήμος Πάρου (5): Λιβάδια / Λογαράς / Μάρπησσα (Χρυσή Ακτή) / Πούντα / Τσερδάκια
Π.Ε. ΝΑΞΟΥ [3]
Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (3): Αγία Άννα (Μάραγκας) / Άγιος Γεώργιος / Άγιος Προκόπιος
Π.Ε. ΘΗΡΑΣ [9]
Δήμος Θήρας (6): Αγ. Γεώργιος / Βλυχάδα / Καμάρι 1 / Καμάρι 2 / Περίβολος / Περίσσα
Δήμος Ιητών (3): Μαγγανάρι / Μυλοπόταμος / Όρμος
Π.Ε. ΜΗΛΟΥ [3]
Δήμος Μήλου (1): Προβατάς
Δήμος Σίφνου (2): Καμάρες / Πλατύς Γιαλός
Το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”
Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι “Εξαιρετική”. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και “Καλή”, δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.
Το ΥΠΕΝ, διά της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”, ενώ η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων και την γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.