Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Η πρώτη εταιρεία που θεσπίζει το τετραήμερο εργασίας

Ελλάδα: Η πρώτη εταιρεία που θεσπίζει το τετραήμερο εργασίας

|

Η Grant Thornton στην Ελλάδα, υιοθετεί 4ήμερη εργασία , για τον μήνα Αύγουστο, για το σύνολο του προσωπικού της – Τα σχόλια για την απόφασή αυτή 

Και έγινε το πρώτο βήμα…  Την τετραήμερη εργασία για το σύνολο του προσωπικού της υιοθετεί η Grant Thornton στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον μήνα Αύγουστο.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας, μέσα από την παροχή τεσσάρων επιπλέον ημερών αδείας, είναι μία μόνο από τις δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, όπως οι «Early Leave days», δηλαδή συγκεκριμένες ημέρες του έτους κατά τις οποίες το προσωπικό αποχωρεί νωρίτερα από την εργασία του.

Το θέμα της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και αρκετούς μήνες, με αρκετές χώρες και εταιρείες να «πειραματίζονται» για το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρύτερα. Δοκιμές γίνονται ή έχει συζητηθεί να γίνουν μεταξύ άλλων από εταιρείες στη Βρετανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, ή ακόμη και τη Νέα Ζηλανδία.

«Η Grant Thornton διατηρεί και ενισχύει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της, αποδεικνύοντας με πράξεις ότι οι άνθρωποί μας παραμένουν το σημαντικότερο κομμάτι του οργανισμού», αναφέρει ο κ. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton με αφορμή την ανακοίνωση και συνεχίζει: «Επιθυμώντας να ευχαριστήσουμε τα στελέχη μας για την στήριξη και τη δέσμευσή τους, μέσα σε μία ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη περίοδο για όλους, ανακοινώνουμε την υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας για τον Αύγουστο, μίας πρωτοβουλίας που θα συμβάλλει στην καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για εμάς το “Go Beyond” δεν είναι απλά μία υπόσχεση, αλλά ένα όραμα που μετουσιώνεται σε δράσεις και πράξεις».

Η καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας για τον Αύγουστο, είναι μια μόνο από τις αρκετές δράσεις που έχουμε θεσπίσει ως Grant Thornton τα τελευταία χρόνια, όπως οι «Early Leave days», δηλαδή συγκεκριμένες ημέρες του έτους κατά τις οποίες το προσωπικό αποχωρεί νωρίτερα από την εργασία του, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αναβαθμίσεις στη μισθολογική πολιτική και τα προνόμια που παρέχει η εταιρία, καλύπτοντας όλες τις βαθμίδες του προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, φροντίζουμε για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων μας, μέσα από την παροχή συμβουλευτικής γραμμής, η οποία προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε καθημερινή βάση στο σύνολο του προσωπικού και των οικογενειών τους αλλά και μέσα από την διεξαγωγή σεμιναρίων με ποικίλες θεματολογίες. Μέσα από τις παραπάνω δράσεις μας, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την ανθρωποκεντρική προσέγγιση που διέπει την εταιρική μας κουλτούρα, και η οποία στηρίζεται διαχρονικά στις αρχές της Ενσωμάτωσης και των Ίσων Ευκαιριών Εκπροσώπησης (Diversity & Inclusion). Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον και να συμβάλλουμε στην εξέλιξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινηθήκαμε και μέσα από τη μεταφορά μας στα νέα μας γραφεία, τα οποία αποτελούν ένα σύγχρονο και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, το οποίο προάγει τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τον διάλογο, απαραίτητα συστατικά για την εξέλιξη των ανθρώπων μας.

Η κ. Κατερίνα Κουλούρη, Partner, Επικεφαλής του τμήματος People Experience and Culture της Grant Thornton στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η διασφάλιση ενός ισορροπημένου εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί πάντα ύψιστη προτεραιότητα για την Grant Thornton, και ως εκ τούτου φιλοδοξούμε να υλοποιούμε συνεχώς πρωτοβουλίες που βασίζονται στην ανθρωποκεντρική φιλοσοφία μας. Μέσα από την τετραήμερη εργασία για τον μήνα Αύγουστο, οι άνθρωποι μας θα έχουν τη δυνατότητα να αποσυνδεθούν από την καθημερινότητα, να ξεκουραστούν περισσότερο και να χαρούν την περίοδο του καλοκαιριού με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Πρωτοβουλίες όπως αυτή αποτελούν έναν ακόμα τρόπο να ευχαριστούμε τους ανθρώπους μας για την προσπάθεια που καταβάλλουν όλο τον χρόνο. Μέσα από την δική τους προσπάθεια, άλλωστε, η Grant Thornton αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Οφείλουμε, λοιπόν, να δημιουργούμε συνεχώς νέες και γερές βάσεις για τη διασφάλιση ενός συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και σεβασμό».

Το νομικό πλαίσιο

Η κίνηση της Grant Thornton πάντως εκτιμάται από παράγοντες στη χώρα ότι ανοίγει παράθυρο για ευρύτερη εφαρμογή.

Ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω κίνηση, αναφέρει πως ο θεσμός της τετραήμερης εργασίας δεν έχει αξιοποιηθεί στη χώρα μας και κάθε βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό, τονίζοντας μάλιστα πως ακόμη καλύτερο θα ήταν να υπάρχει, έστω παράλληλα, και η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας χωρίς αυξημένο ημερήσιο ωράριο, δηλαδή μείωση και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, όπως γίνεται ήδη στο Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας με 10 ώρες ημερήσιο ωράριο προβλέφθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο  ν.4808/2021 στο άρθρο 55 παρ. 2, θεωρούμενη ως σύστημα πλήρους απασχόλησης, στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας του άρθρου 41 ν. 1892/1990.

Με πληροφορίες από την ΟΤ και Tour-market.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Νάξος – Κόρωνος: Τα πασχαλινά έθιμα της «ρουκάνας» και της μεταφοράς των εικόνων

Μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ μεταφέρθηκαν σε όλη την Ελλάδα τα έθιμα της Κορώνου

Νάξος – Μέλανες: Αγία Παρασκευή και οι “Περιφάνες” κάνουν την εμφάνισή τους (video)

Παραδοσιακό δρώμενο «περιφάνες» στις Μέλανες. Μεγάλη Παρασκευή 2 Μαϊου 2024, μετά τον εσπερινό. Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων. Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας»

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου