Πλακιωτάκης (Υπουργός Ναυτιλίας) για ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σύσταση στις εταιρείες, όσο είναι εφικτό, να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος καυσίμων
Τον υπερδιπλασιασμό του κόστους των καυσίμων λόγω των διεθνών εξελίξεων επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τόνισε ότι «ως υπουργείο Ναυτιλίας, συστήνουμε στις ναυτιλιακές εταιρείες, στο μέτρο του εφικτού και του δυνατού να απορροφήσουν το μεγαλύτερο δυνατό από το αυξημένο κόστος λειτουργίας» τους.
«Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το κόστος καυσίμων ενός συμβατικού ταχύπλοου πλοίου, αντιστοιχεί στο 50 με 60% του συνολικού κόστους λειτουργίας, αντιλαμβάνεστε ότι έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων» είπε ο υπουργός. Σημείωσε, επίσης, ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες «βιώνουν πολύ μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας τα τελευταία 2 χρόνια».
Με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων, ο κ. Πλακιωτάκης, από την παραλία του Σχοινιά, υπογράμμισε ότι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι κύριο μέλημα και πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Ναυτιλίας και και Νησιωτικής Πολιτικής». Πρόσθεσε ότι ο στόχος αυτός υλοποιείται σε συνεργασία με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Safe Water Sports.
Όπως είπε ο υπουργός, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα από ένα σχεδιασμό ο οποίος υπηρετεί τρεις βασικούς άξονες: την ενημέρωση / τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας/ τον έλεγχο.
«Σήμερα, για παράδειγμα είχαμε τη δυνατότητα να επιθεωρήσουμε το νέο αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου, όπου μέσα από ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο μας έχει δωρίσει και αναβαθμίσει το Safe Water Sports πλέον πραγματοποιούνται με ψηφιακό τρόπο οι έλεγχοι» δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Είμαστε το πρώτο ένστολο σώμα όπου οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με την χρήση tablets, μέσα από ένα ψηφιοποιημένο, ολοκληρωμένο σύστημα επιθεώρησης και ελέγχου που μας δίνει τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και πλέον οι παραβάσεις καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο» σημείωσε ο υπουργός. Έκανε λόγο για «μια πρωτοβουλία εξαιρετικά σημαντική, η οποία μπορεί να καταστεί πιλότος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ανέφερε ότι όλα τα λιμεναρχεία της χώρας διαθέτουν αυτό το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και πως θα ενισχυθούν περαιτέρω εντός το 2022. Μάλιστα, όπως επισήμανε, στους δήμους που για πρώτη φορά προσέλαβαν ναυαγοσώστες, «Αυξήσαμε το ποσοστό της ναυαγοσωστικής κάλυψης με αποτέλεσμα τη μείωση των θανάσιμων ατυχημάτων κατά 11% το 2021 σε σχέση με το 2019, ενώ στους δήμους, που για πρώτη φορά προσέλαβαν ναυαγοσώστες, τα θανάσιμα ατυχήματα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 20%».».
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιώργος Αλεξανδράκης, αναφερόμενος στην Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών, σημείωσε πως «είναι μία ημέρα με ισχυρό συμβολισμό, που καθιερώθηκε από την Πολιτεία το 2019, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στη θάλασσα, αλλά και μία μέρα που ταυτόχρονα αποτελεί υπενθύμιση αναφορικά με τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην κοινή στρατηγική της πρόληψης και της υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης σε θέματα ασφάλειας στη θάλασσα»
και πρόσθεσε: «Στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής – με την πολύτιμη αρωγή του μη-κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports – έχουμε αναπτύξει από το 2015 ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών με πρωταρχικό σκοπό την πρόληψη και μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου πάνω σε θέματα ασφάλειας σε όλες τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διεξάγονται στο νερό».