Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕλλάδα - Πλακιωτάκης σε Ακτοπλόους: Απορροφήστε το κόστος καυσίμων

Ελλάδα – Πλακιωτάκης σε Ακτοπλόους: Απορροφήστε το κόστος καυσίμων

|

Πλακιωτάκης (Υπουργός Ναυτιλίας) για ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σύσταση στις εταιρείες, όσο είναι εφικτό, να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος καυσίμων 

Τον υπερδιπλασιασμό του κόστους των καυσίμων λόγω των διεθνών εξελίξεων επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τόνισε ότι «ως υπουργείο Ναυτιλίας, συστήνουμε στις ναυτιλιακές εταιρείες, στο μέτρο του εφικτού και του δυνατού να απορροφήσουν το μεγαλύτερο δυνατό από το αυξημένο κόστος λειτουργίας» τους.

«Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το κόστος καυσίμων ενός συμβατικού ταχύπλοου πλοίου, αντιστοιχεί στο 50 με 60% του συνολικού κόστους λειτουργίας, αντιλαμβάνεστε ότι έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων» είπε ο υπουργός. Σημείωσε, επίσης, ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες «βιώνουν πολύ μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας τα τελευταία 2 χρόνια».

Με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων, ο κ. Πλακιωτάκης, από την παραλία του Σχοινιά, υπογράμμισε ότι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι κύριο μέλημα και πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Ναυτιλίας και και Νησιωτικής Πολιτικής». Πρόσθεσε ότι ο στόχος αυτός υλοποιείται σε συνεργασία με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Safe Water Sports.

Όπως είπε ο υπουργός, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα από ένα σχεδιασμό ο οποίος υπηρετεί τρεις βασικούς άξονες: την ενημέρωση /  τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας/  τον έλεγχο.

«Σήμερα, για παράδειγμα είχαμε τη δυνατότητα να επιθεωρήσουμε το νέο αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου, όπου μέσα από ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο μας έχει δωρίσει και αναβαθμίσει το Safe Water Sports πλέον πραγματοποιούνται με ψηφιακό τρόπο οι έλεγχοι» δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Είμαστε το πρώτο ένστολο σώμα όπου οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με την χρήση tablets, μέσα από ένα ψηφιοποιημένο, ολοκληρωμένο σύστημα επιθεώρησης και ελέγχου που μας δίνει τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και πλέον οι παραβάσεις καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο» σημείωσε ο υπουργός. Έκανε λόγο για «μια πρωτοβουλία εξαιρετικά σημαντική, η οποία μπορεί να καταστεί πιλότος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ανέφερε ότι όλα τα λιμεναρχεία της χώρας διαθέτουν αυτό το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και πως θα ενισχυθούν περαιτέρω εντός το 2022.  Μάλιστα, όπως επισήμανε, στους δήμους που για πρώτη φορά προσέλαβαν ναυαγοσώστες, «Αυξήσαμε το ποσοστό της ναυαγοσωστικής κάλυψης με αποτέλεσμα τη μείωση των θανάσιμων ατυχημάτων κατά 11% το 2021 σε σχέση με το 2019, ενώ στους δήμους, που για πρώτη φορά προσέλαβαν ναυαγοσώστες, τα θανάσιμα ατυχήματα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 20%».».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιώργος Αλεξανδράκης, αναφερόμενος στην Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών, σημείωσε πως «είναι μία ημέρα με ισχυρό συμβολισμό, που καθιερώθηκε από την Πολιτεία το 2019, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στη θάλασσα, αλλά και μία μέρα που ταυτόχρονα αποτελεί υπενθύμιση αναφορικά με τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην κοινή στρατηγική της πρόληψης και της υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης σε θέματα ασφάλειας στη θάλασσα»

και πρόσθεσε: «Στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής – με την πολύτιμη αρωγή του μη-κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports – έχουμε αναπτύξει από το 2015 ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών με πρωταρχικό σκοπό την πρόληψη και μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου πάνω σε θέματα ασφάλειας σε όλες τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διεξάγονται στο νερό».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – “Κάτω από την Ελιά”: Μία φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους

Μια φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους στη Νάξο, «κάτω από την ελιά» - Τι αναφέρει η κα Πολυκρέτη και ποιο είναι το πρόγραμμα

Κυκλάδες – Κτηματολόγιο: Τα στοιχεία για έλεγχο στον αέρα για 16 δήμους

Κτηματολόγιο: Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για 16 δήμους των Κυκλάδων - Χρονοδιάγραμμα

Εκλογικοί Κατάλογοι: Δέκα χιλιάδες ψηφοφόροι 116 ετών (!!!)

Σε έλεγχο για υποβολή φορολογικής δήλωσης 1.145.000 εκλογέων άνω των 80 ετών, η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει 700.000 εξ αυτών.

Νάξος – Γυμνάσιο & Λύκειο Τραγαίας: Τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες

Στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Τραγαίας τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Μαυρομμάτης

Νάξος – ALTERSHOPS: Ζητείται άτομο για μόνιμη απασχόληση

Αγγελία από το κατάστημα AlterShops για πρόσληψη ατόμου για μόνιμη απασχόληση

Λίβανος: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζπολάχ Χασάν Νασράλα

Την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Santorini Experience 2024: Το πρόγραμμα των δράσεων στο .. πιάτο σας (video-photo)

Ποιες είναι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο φετινό Santorini Experience 2024

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: Συνδύασαν οι μαθητές αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις

11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Τι έκαναν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλωτίου (φωτογραφίες)

Αιγαίο – ΑΔΜΗΕ: Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο Αιγαίο - Ποια νησιά εμπλέκονται

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...