Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΕλλάδα - Πλακιωτάκης σε Ακτοπλόους: Απορροφήστε το κόστος καυσίμων

Ελλάδα – Πλακιωτάκης σε Ακτοπλόους: Απορροφήστε το κόστος καυσίμων

|

Πλακιωτάκης (Υπουργός Ναυτιλίας) για ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σύσταση στις εταιρείες, όσο είναι εφικτό, να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος καυσίμων 

Τον υπερδιπλασιασμό του κόστους των καυσίμων λόγω των διεθνών εξελίξεων επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τόνισε ότι «ως υπουργείο Ναυτιλίας, συστήνουμε στις ναυτιλιακές εταιρείες, στο μέτρο του εφικτού και του δυνατού να απορροφήσουν το μεγαλύτερο δυνατό από το αυξημένο κόστος λειτουργίας» τους.

«Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το κόστος καυσίμων ενός συμβατικού ταχύπλοου πλοίου, αντιστοιχεί στο 50 με 60% του συνολικού κόστους λειτουργίας, αντιλαμβάνεστε ότι έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων» είπε ο υπουργός. Σημείωσε, επίσης, ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες «βιώνουν πολύ μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας τα τελευταία 2 χρόνια».

Με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων, ο κ. Πλακιωτάκης, από την παραλία του Σχοινιά, υπογράμμισε ότι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι κύριο μέλημα και πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Ναυτιλίας και και Νησιωτικής Πολιτικής». Πρόσθεσε ότι ο στόχος αυτός υλοποιείται σε συνεργασία με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Safe Water Sports.

Όπως είπε ο υπουργός, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα από ένα σχεδιασμό ο οποίος υπηρετεί τρεις βασικούς άξονες: την ενημέρωση /  τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας/  τον έλεγχο.

«Σήμερα, για παράδειγμα είχαμε τη δυνατότητα να επιθεωρήσουμε το νέο αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου, όπου μέσα από ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο μας έχει δωρίσει και αναβαθμίσει το Safe Water Sports πλέον πραγματοποιούνται με ψηφιακό τρόπο οι έλεγχοι» δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Είμαστε το πρώτο ένστολο σώμα όπου οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με την χρήση tablets, μέσα από ένα ψηφιοποιημένο, ολοκληρωμένο σύστημα επιθεώρησης και ελέγχου που μας δίνει τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και πλέον οι παραβάσεις καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο» σημείωσε ο υπουργός. Έκανε λόγο για «μια πρωτοβουλία εξαιρετικά σημαντική, η οποία μπορεί να καταστεί πιλότος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ανέφερε ότι όλα τα λιμεναρχεία της χώρας διαθέτουν αυτό το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και πως θα ενισχυθούν περαιτέρω εντός το 2022.  Μάλιστα, όπως επισήμανε, στους δήμους που για πρώτη φορά προσέλαβαν ναυαγοσώστες, «Αυξήσαμε το ποσοστό της ναυαγοσωστικής κάλυψης με αποτέλεσμα τη μείωση των θανάσιμων ατυχημάτων κατά 11% το 2021 σε σχέση με το 2019, ενώ στους δήμους, που για πρώτη φορά προσέλαβαν ναυαγοσώστες, τα θανάσιμα ατυχήματα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 20%».».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιώργος Αλεξανδράκης, αναφερόμενος στην Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών, σημείωσε πως «είναι μία ημέρα με ισχυρό συμβολισμό, που καθιερώθηκε από την Πολιτεία το 2019, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στη θάλασσα, αλλά και μία μέρα που ταυτόχρονα αποτελεί υπενθύμιση αναφορικά με τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην κοινή στρατηγική της πρόληψης και της υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης σε θέματα ασφάλειας στη θάλασσα»

και πρόσθεσε: «Στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής – με την πολύτιμη αρωγή του μη-κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports – έχουμε αναπτύξει από το 2015 ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών με πρωταρχικό σκοπό την πρόληψη και μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου πάνω σε θέματα ασφάλειας σε όλες τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διεξάγονται στο νερό».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις