Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες - ΑΔΜΗΕ: Σύνδεση Νάξου - Σαντορίνης σε λιγότερο από έναν χρόνο

Κυκλάδες – ΑΔΜΗΕ: Σύνδεση Νάξου – Σαντορίνης σε λιγότερο από έναν χρόνο

|

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης θεμελίωσε σήμερα τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης στον Μονόλιθο Σαντορίνης από κοινού με τους αναδόχους του έργου – Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών  

Στη γραμμή της κατασκευαστικής εκκίνησης βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, ένα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκηςθεμελίωσε τη Δευτέρα 9 Μαΐου τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης,από κοινού με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τηςDamcoEnergy κ. Χρήστο Κοπελούζοκαι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της CenergyHoldings και HellenicCables κ. Αλέξη Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου.

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε σήμερα ο Διαχειριστής στη Σαντορίνη, με την ευκαιρία της θεμελίωσης του νέου Υποσταθμού, ο οποίος θα «υποδεχθεί» το καλώδιο Υψηλής Τάσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκηςδήλωσε:«Με την ηλεκτρική διασύνδεση που ξεκινά στην ώρα της και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο 2023, θα ενσωματώσουμε και τη Σαντορίνη, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, εξασφαλίζοντας ποιοτική ηλεκτροδότηση από την ηπειρωτική χώρα, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Με το έργο αυτόο Διαχειριστής εισέρχεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Μέχρι το 2024 θα έχουμε διασυνδέσει επίσης τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, κλείνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να θωρακίσουμεενεργειακά περισσότερα από20 Κυκλαδονήσια. Η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους καθώς με τη λειτουργία του, υπολογίζουμε ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ».

admie-santor2.jpg

«Η HellenicCables είναι αρωγός στο μεγάλο όραμα του ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή θωράκιση των ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας τα έργα διασύνδεσης τους. Η έναρξη των εργασιών διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού της Σαντορίνης οδηγώντας το σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα»,δήλωσε ο Διευθύνων  Σύμβουλος της CenergyHoldings και HellenicCables κ. Αλέξης Αλεξίου. «Είμαστε πολύ περήφανοι που μέσω των καλωδιακών λύσεών μας συμβάλλουμε καθοριστικά στην ποιοτική, αδιάλειπτη και φιλική προς το περιβάλλον παροχή ενέργειας και στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των τουριστών του νησιού αυτού που αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως». 

«Η σημερινή ημέρα είναι ένα ακόμα γενναίο βήμα για την πετρελαϊκή απεξάρτηση των Κυκλάδων, και εμείς στην Damco Energy είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μέρος της ενεργειακής μετάβασης των νησιών μας με όρους ασφάλειας και αυτονομίας. Κατασκευάζουμε σε συνεργασία με τον κινέζικο όμιλο Xian Electric τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, έργο σύνθετο και απαιτητικό, ο οποίος θα περιλαμβάνει και ένα συγκρότημα αντιστάθμισης άεργου ενέργειας προηγμένης τεχνολογίας. Το έργο αυτό προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους ίδιους τους καταναλωτές, την κοινωνία και το περιβάλλον, αφού η διασύνδεσή του με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστήσει τη Σαντορίνη ένα νησί με σταθερή και φιλικότερη προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Damco Energy κ. Χρήστος Δ. Κοπελούζος.

Το «παρών» στη θεμελίωση του Υποσταθμού και τη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της νέας διασύνδεσης που θα άρει οριστικά την ενεργειακή απομόνωση του νησιού και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν του.Εξήρε επίσης την αγαστή συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση του έργου, το οποίο όπως ανέφερε «σέβεται απόλυτα την μοναδικότητα του κυκλαδίτικου τοπίου και την τοπική αρχιτεκτονική».

Έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων
Η μορφολογία του βυθού και το ηφαιστειογενές ανάγλυφο της Σαντορίνης καθιστούν την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου ένα ιδιαίτερα σύνθετο τεχνικό έργο, για το οποίο θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης,παρουσίασε τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά και τις κατασκευαστικές προκλήσεις που παρουσιάζει το έργο, το οποίο, όπως είπε, θα καλύψει το 60% του συνολικού φορτίου της Δ’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων. 

Το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι μήκους 82,5 χλμ., Υψηλής Τάσης 150 kVμε ενσωμάτωση οπτικών ινών. Πρόκειται να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ.και θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά το χερσαίο τμήμα του έργου, ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί θα είναι προηγμένης τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS) για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης. Πέραν του Υποσταθμού, θα εγκατασταθεί επίσης εξελιγμένο σύστημα δυναμικής αντιστάθμισης άεργου ισχύος (StaticVARCompensator – SVC) με σκοπότην περαιτέρω βελτίωση της ευστάθειας και τη διατήρηση των τάσεων του Συστήματος σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αστροβραδιά στη Νάξο: Μια μοναδική εμπειρία παρατήρησης του ουρανού

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, διοργανώνει απόψε μια μαγευτική βραδιά στο ΔΑΚ Νάξου με τηλεσκόπια και ξενάγηση στον νυχτερινό ουρανό.

«Εργοτάξιο η Κόρωνος» – Βελτιώσεις στον επαρχιακό δρόμο με στόχο την ασφάλεια

Το Επαρχείο Νάξου προχωρά σε παρεμβάσεις με νέα στηθαία και τοιχία, ενώ οι κάτοικοι θυμούνται τις δυσκολίες του παρελθόντος και ζητούν περισσότερα έργα.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Φιλώτι Νάξου

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 70 m2 στο Φιλώτι της Νάξου

Εργαστήριο Καινοτομίας στη Νάξο: Από τη φαντασία στην πραγματικότητα με 3D εκτύπωση

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικοδήμου, μαθητές και γονείς συναντιούνται σε μια ξεχωριστή εμπειρία δημιουργίας και γνώσης, με 3D σχεδίαση και τη θεωρία των Πολλαπλών Νοημοσυνών.

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Συγκέντρωση στη Νάξο για τα Τέμπη: Φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιοσύνης

Πολίτες της Νάξου ενώθηκαν στη φωνή διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας απαντήσεις και απονομή δικαιοσύνης.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media