Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Καλόξυλος: Το μοναστήρι του Αι Γιάννη του Θεολόγου και το...

Νάξος – Καλόξυλος: Το μοναστήρι του Αι Γιάννη του Θεολόγου και το μεγάλο μυστικό

|

Η ιστορία της Εκκλησίας (μοναστηριού) του Αγιου Ιωάννη του Θεολόγου στο Καλόξυλο της Νάξου – Ποιο ήταν το μυστικό που πήραν μαζί τους οι καλόγεροι; 

Νάξος .. Καλόξυλος. Και η ιστορία μέσα από θύμησες της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου 

Ο ναός αυτός (Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος) καθώς και ο Άγιος Συμεών είναι οι μόνες εκκλησίες που βρίσκονται βόρεια του χωριού μας. Είναι κτισμένος μέσα σε ελαιώνα με εξαίσια θέση προς το λεκανοπέδιο της Τραγαίας και βρίσκεται 2 χιλιόμετρα έξω από το Φιλώτι. Μαζί με ένα προσκολλημένο συγκρότημα ελαιοτριβείου δίνει αρχικά την εντύπωση μοναστηριακού καθίσματος.

Κείμενο του Εμμανουήλ Ιακώβου Ψαρρά “Γυμναστή” (#) 

Παλαιότερα πάντως ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Γεννήσεως (Καλορίτσας). Εδώ πρωτοστατούσε κάθε χρόνια η βρακοφορεμένη και κοκκινοφεσάτη νεολαία του Φιλωτίου, με τις μαχαίρες στη μέση και στο χέρι του καθενός περιποιημένο βαρύ και κομπάτο το σκολιανό ραβδί. Δεν θα ξεχάσω την κατασκήνωση των παιδιών, που είχα στην απελευθέρωση, το δασωμένο ρυάκα του Αρμπά με τα τρεχούμενα νερά, τα περιβόλια και τα πολλά φρούτα της περιοχής.

Το μοναστήρι βρίσκεται στη ρίζα του Φαναριού, επάνω στον κεντρικό δρόμο Φιλωτίου – Μονής, είναι χτισμένο σ’ ένα χαμηλό ύψωμα που δεσπόζει μιας καταπράσινης ειδυλλιακής περιοχής. Έχει μεγάλη βυζαντινή εκκλησία, που είναι καμαροσκέπαστη με πολλές επάλληλες κι αντίθετες καμάρες και τόξα, που όλα τα στεφανώνει ο τρούλος. Εκτός τον οριζόντιο πρόναο (ίσως κτίσμα μεταγενέστερο του ναού) όλη η εκκλησία στο εσωτερικό είναι αγιογραφημένη.

Στο βορινό περίγυρο του ναού υπάρχουν συνεχόμενα ερείπια οικοδομών και πίσω απ’ αυτά το λιοτρίβι και σκελετός μικρού πύργου, απ’ τις άλλες μεριές ξεχωρίζουνε τα θεμελιώματα άλλων κτισμάτων.

Φαίνεται πως τα παλιά χρόνια, λόγω των πειρατικών επιδρομών, το μοναστήρι σιγά σιγά εκγαταλείφθηκε από μοναχούς και μετατράπηκε σ’ ένα συνηθισμένο εξωκκλήσι.

Το 1926 το παράτησαν οριστικά οι Σιφνοί αγγειοπλάστες, που κάθε άνοιξη ερχότανε σαν τα χελιδόνια, μπαίνανε μέσα στα παλιά κτίρια, στις αυλές και τον πρόναο και με τα καμίνια τους, τις δούλεψές τους και το ξεπούλημα, ξαναζωντανεύανε το μοναστήρι με το ξεφάντωμά τους.

Το 1920 (περίπου) μια είδηση αναστάτωσε το χωριό μας κι ολόκληρη την περιοχή της Τραγαίας. Αρχαιοκάπηλοι τρυπήσανε το νοτινό τοίχο του Θεολόγου κι μπήκανε μέσα στο εσωτερικό που υπήρχε κρυφό και κατάκλειστο ένα εκκλησάκι και πήρανε ότι φυλασσότανε μέσα. Ποιος ξέρει τι κι από πότε ήτανε μέσα. Όπως μπαίνουμε στον οριζόντιο πρόναο και προχωράμε για τον κυρίως ναό, αριστερά και δεξιά υπήρχε τοίχος τυφλός (όπως λένε οι μαστόροι) περί τα 4 μέτρα μάκρος.

Το ερευνητικό μάτι των αρχαιοκάπηλων υποψιάστηκε κι άρχισε τις έρευνες, που δεν αργήσανε να καταλήξουνε σε χειροπιαστά συμπεράσματα. Στη δεξιά πλευρά χτυπώντας το σοβά, ανακαλύψανε την καλοχτισμένη πόρτα του κρυφού εκκλησακιού, κάνοντας δε τρύπα στο νοτινό εξωτερικό τοίχο (για να μην τους αντιληφθούνε αμέσως) μπήκαν μέσα και το λεηλατήσανε. Την ίδια χρονιά, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο (ασφαλώς οι ίδιοι) βρήκανε ένα πιο μικρό χώρο (ασφαλώς τάφο) δεξιά της εισόδου των Αγίων Αποστόλων στο Μετόχι και τον ανοίξανε.

Από τότε στο Θεολόγο ανοίχτηκε η κλεισμένη πόρτα και χτίστηκε η τρύπα που άνοιξαν για να μπουν μέσα. Σήμερα ο επισκέπτης βλέπει ένα ξεχωριστό εκκλησάκι, καμαροσκέπαστο, με μια τοιχογραφία μέσα στην κόγχη του. Ασφαλώς (στην εποχή της ακμής του μοναστηριού) οι μοναχοί φοβούμενοι τις πειρατικές επιδρομές, έκρυψαν μέσα κλείνοντάς το ότι πολύτιμο είχανε σε βιβλία, εικόνες, σκεύη, έχτισαν μετά κι σοβάτισαν τον τοίχο, περιμένοντας καλύτερες μέρες.

Οι καλόγεροι χρόνια κρατούσαν και παράδιναν το μυστικό στους νεότερους, αλλά ίσως σε κάποια πειρατική επιδρομή τους εξαφάνισαν μαζεμένους κι έτσι πήρανε μαζί τους το μυστικό τους

 

(#) Δημοσιεύτηκε στη σελίδα “Παλιό Φιλώτι” στα social media 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Σαντορίνη: Η πρώτη άφιξη του “Olympic Champion Jet” άγγιξε το … τέλειο

Το πρώτο δρομολόγιο για το 2024 του "Olympic Champion Jet" είναι γεγονός - Εκτακτη δρομολόγηση αύριο Πρωτομαγιά για Νάξο - Σαντορίνη

Αμοργός: Το Δημαρχείο στα “μπλε” για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Ο Δήμος Αμοργού φώτισε «μπλε» το Δημαρχείο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Νότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

Ο φετινός διαγωνισμός δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge αναγνωρίζει την προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας - Ποια ήταν το προτεινόμενα προϊόντα

Η μεγάλη έξοδος: Για Νάξο 4μελη οικογένεια με ΙΧ, (με επιστροφή) πληρώνει με ταχύπλοο 952€

Το αδιαχώρητο στο λιμάνι πριν την απεργία της ΠΝΟ τη Μεγάλη Τετάρτη - Κόστος για ταξίδι στα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο

3+1 λόγοι που οι νέοι σπουδάζουν ψυχολογία σήμερα

Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν τους νέους για σπουδάσουν φέτος ψυχολογία (!!!)

Νάξος – Ιερός Ναός Παντανάσσης: Η ακολουθία του Νυμφίου

Ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης στην Παντάνασσα της Νάξου

Η Wolt τώρα διαθέσιμη και στην Πάρο

Η γεωγραφική επέκταση της Wolt συνεχίζεται, με το νησί της Πάρου να αποτελεί το νέο σημείο που εντάσσεται στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων