Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΝάξος: "Εφυγε" από τη ζωή ο (πυρηνικός φυσικός) Λεονάρδος Χατζηανδρέου

Νάξος: “Εφυγε” από τη ζωή ο (πυρηνικός φυσικός) Λεονάρδος Χατζηανδρέου

|

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Τετάρτης ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, σύζυγός Θέκλας Κίζη και με σημαντική παρουσία στην επιστημονική κοινότητα ελέω εργασίας στον Δημόκριτο 

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία της Νάξου. Μέσα από ανάρτηση στα social media της Ανθή Περιστεράκη έγινε γνωστό ότι ” Ο αγαπημένος μας Λεονάρδος Χατζηανδρέου δεν είναι πια μαζί μας. Η αξιοπρέπειά του, η καλοσύνη του, η προσήνειά του θα μείνουν στη σκέψη μας σαν μια σπάνια συνάντηση στον εφήμερο κόσμο μας”.  

Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ένα από τα πιο ήρεμα πρόσωπα που έχουμε συναντήσει… Πάντα στο πλευρό της συζύγου του, Θέκλας Κίζη. Μέσα στον κάμπο των Εγγαρών όπου εγκαταστάθηκαν το 1986 και κατάφεραν να αλλάξουν την λογική των παραγωγών, καθότι για πρώτη φορά έφεραν στην επικαιρότητα τα βιολογικά προϊόντα.  

Και η είδηση του θανάτου του στα 82 του χρόνια όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε θλίψη… Από τα πλέον αγαπημένα πρόσωπα, και με παρεμβάσεις όταν κι όπου έπρεπε, έχοντας το ρόλο του “Νέστορα” όσον αφορά την μικρή μας κοινωνία με επίκεντρο τις Εγγαρές. 

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, το 2002 σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” θα αναφέρει «Επειδή όμως κι εγώ ως φυσικός και η γυναίκα μου ως γιατρός ξέραμε τι σημαίνει φυτοφάρμακο, θελήσαμε στις καλλιέργειές μας να μη χρησιμοποιούμε χημικά. Επειτα παρατηρήσαμε τι γίνεται εδώ στη Νάξο με το ψέκασμα και τρομάξαμε. Και είπαμε «έστω και 10 άνθρωποι να ακολουθήσουν την προσπάθειά μας, κάτι θα είναι» 

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια. Κι ενώ βρίσκονταν στην Αθήνα για να περάσει τις γιορτές του Πάσχα σε οικογενειακό περιβάλλον πριν πάρει το δρόμο (έχοντας πάντα στο πλευρό του την αγαπημένη του Θέκλα) για τη Νάξο και τις Εγγαρές. 

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, μετά τις σπουδές Πυρηνικής Φυσικής που είχε κάνει στην Αθήνα και στη Στουτγκάρδη, περνούσε όλη την ημέρα του στο «Δημόκριτο», ασχολούμενος με το πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα ραδιοϊσότοπα για να επιλύσει τεχνικά προβλήματα – μια ειδικότητα που σε έναν πυρηνικό φυσικό ακούγεται κατανοητή. H συζυγός του, γιατρός, είχε επίσης μια αξιόλογη καριέρα στην πρωτεύουσα.. Κι όμως το 1986 βρέθηκαν στη Νάξο.. 

Και μας πρόσφεραν πολύτιμες στιγμές. Μάλιστα, ο Χατζηανδρέου, πήρες μέρος σε ουκ ολίγα συνέδρια με θέμα την Πυρηνική Φυσική και την Αστρονομία, όπως το 2016 στο “1ο Πανηγύρι των Επιστημών” όπου είχε ανοίξει και την διημερίδα με ομιλία που είχε τίτλο ” Η ραδιενέργεια στη ζωή μας”.. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Νάξου της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος. 

Και το οποιο ιδρύθηκε το 2010... Οπως είχαμε διαβάσει ” Το 5ο Παράρτημα  στην Ελλάδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος ιδρύθηκε στη Νάξο. Η ίδρυση του παραρτήματος αυτού είναι η κατάληξη μιας σειράς εκδηλώσεων, δύο διαλέξεων στο δημαρχιακό μέγαρο για το Σύμπαν και το Διάστημα, από τον Πυρηνικό Φυσικό Λεονάρδο Χατζηανδρέου και ενός διημέρου καλοκαιρινού Σεμιναρίου, με παράλληλη αστροπαρατήρηση μέσω τηλεσκοπίων, από τον αστρονόμο Αριστείδη Βούλγαρη. Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώθηκαν από την μη κερδοσκοπική Πολιτιστική Εταιρεία « Το περιβόλι ο Μαργούνος» με την σύμπραξη του Συλλόγου Γυναικών Νάξου.

Μετά τις παραπάνω εκδηλώσεις μια ομάδα συμμετεχόντων ζήτησε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος την ίδρυση παραρτήματος στη Νάξο, ώστε να υποστηριχθούν σχετικές δραστηριότητες στο νησί,  εκφράζοντας το  ενδιαφέρον  πολλών συμπολιτών μας και ιδιαίτερα μαθητών της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το αίτημα έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος κατά την συνεδρίασή του στις 16/9/2010″.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Γιαννακά: «Σεβασμός είναι να μένουν σπίτι τους», ηχηρή παρέμβαση για τη μεταφορά των Κούρων της Νάξου

Η Κατερίνα Γιαννακά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την απόφαση του ΚΑΣ να εγκρίνει τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό στο υπό ίδρυση μουσείο στο Κάστρο. Μιλά για παραλογισμό, αδιαφάνεια και απαξίωση της τοπικής μνήμης.

Φάρμακα με προορισμό τη φροντίδα, όχι τον κάδο: Η Τήνος και η Νάξος δίνουν το παράδειγμα

Μαθητές, δήμοι και φαρμακοποιοί ενώνουν δυνάμεις για να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον των Κυκλάδων

Δήμος Θήρας: Τα Seatrac δίνουν ελευθερία στους συμπολίτες μας με αναπηρία – Ας τα προστατεύσουμε μαζί

Έκκληση για υπεύθυνη χρήση και σεβασμό του εξοπλισμού – Απαραίτητες επισκευές λόγω φθορών

“Ιούλιος, μα όχι καλοκαίρι”: Εικαστική έκθεση στο Κάστρο της Νάξου

Η ART ARK GALLERY παρουσιάζει τρεις σύγχρονες Ελληνίδες δημιουργούς που συνομιλούν με τη μνήμη, τον μόχθο και το βλέμμα του άλλου – από τις 16 έως τις 30 Ιουλίου

Ν. Σιγάλας -Ένωση Λιμενικών Ν.Α. Αιγαίου: Προτάσεις για ενίσχυση και αξιοπρεπείς συνθήκες στα νησιά (video)

Από την υποστελέχωση και τις μεταθέσεις μέχρι το νέο φυλάκιο της Ανάφης, η καθημερινότητα των λιμενικών στο προσκήνιο.

Νευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, νέα συνεργασία για την καλοκαιρινή περίοδο

Από 16 Ιουλίου και για τρεις μήνες, εξειδικευμένες υπηρεσίες νευρολογίας διαθέσιμες για τους κατοίκους των Κυκλάδων – Στόχος η πλήρης κάλυψη με μόνιμο ιατρό

Νάξος: «Ο Ουφ! και οι Μικροί Ερωδιοί» στη Βρύση Δανακού, μουσικό παραμύθι για μικρούς μαέστρους

Το Σάββατο 12 Ιουλίου, στη μαγευτική Βρύση του Δανακού, τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό μουσικοθεατρικό δρώμενο γεμάτο φαντασία, ήχους και παιχνίδι

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Πάκσι – Κλουζ: Με την επίθεση ως οδηγό και το G/G στο επίκεντρο

Πρεμιέρα για τις δύο ομάδες στο Europa League – Οι Ούγγροι κυνηγούν το αβαντάζ, η Κλουζ θέλει απάντηση μετά την απώλεια του Σούπερ Καπ

Αναφορά Φόρτωμα για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Κύθνου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ ζητά άμεση αποκατάσταση της σύνδεσης με τον Πειραιά, τονίζοντας τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τους κατοίκους του νησιού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης (18:30) για το “BLUE STAR 1”

Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:30 αντί για 17:30 – Δείτε το ανανεωμένο ωράριο για Πάρο, Νάξο, Ίο και Θήρα

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.