Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝάξος: "Εφυγε" από τη ζωή ο (πυρηνικός φυσικός) Λεονάρδος Χατζηανδρέου

Νάξος: “Εφυγε” από τη ζωή ο (πυρηνικός φυσικός) Λεονάρδος Χατζηανδρέου

|

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Τετάρτης ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, σύζυγός Θέκλας Κίζη και με σημαντική παρουσία στην επιστημονική κοινότητα ελέω εργασίας στον Δημόκριτο 

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία της Νάξου. Μέσα από ανάρτηση στα social media της Ανθή Περιστεράκη έγινε γνωστό ότι ” Ο αγαπημένος μας Λεονάρδος Χατζηανδρέου δεν είναι πια μαζί μας. Η αξιοπρέπειά του, η καλοσύνη του, η προσήνειά του θα μείνουν στη σκέψη μας σαν μια σπάνια συνάντηση στον εφήμερο κόσμο μας”.  

Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ένα από τα πιο ήρεμα πρόσωπα που έχουμε συναντήσει… Πάντα στο πλευρό της συζύγου του, Θέκλας Κίζη. Μέσα στον κάμπο των Εγγαρών όπου εγκαταστάθηκαν το 1986 και κατάφεραν να αλλάξουν την λογική των παραγωγών, καθότι για πρώτη φορά έφεραν στην επικαιρότητα τα βιολογικά προϊόντα.  

Και η είδηση του θανάτου του στα 82 του χρόνια όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε θλίψη… Από τα πλέον αγαπημένα πρόσωπα, και με παρεμβάσεις όταν κι όπου έπρεπε, έχοντας το ρόλο του “Νέστορα” όσον αφορά την μικρή μας κοινωνία με επίκεντρο τις Εγγαρές. 

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, το 2002 σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” θα αναφέρει «Επειδή όμως κι εγώ ως φυσικός και η γυναίκα μου ως γιατρός ξέραμε τι σημαίνει φυτοφάρμακο, θελήσαμε στις καλλιέργειές μας να μη χρησιμοποιούμε χημικά. Επειτα παρατηρήσαμε τι γίνεται εδώ στη Νάξο με το ψέκασμα και τρομάξαμε. Και είπαμε «έστω και 10 άνθρωποι να ακολουθήσουν την προσπάθειά μας, κάτι θα είναι» 

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια. Κι ενώ βρίσκονταν στην Αθήνα για να περάσει τις γιορτές του Πάσχα σε οικογενειακό περιβάλλον πριν πάρει το δρόμο (έχοντας πάντα στο πλευρό του την αγαπημένη του Θέκλα) για τη Νάξο και τις Εγγαρές. 

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, μετά τις σπουδές Πυρηνικής Φυσικής που είχε κάνει στην Αθήνα και στη Στουτγκάρδη, περνούσε όλη την ημέρα του στο «Δημόκριτο», ασχολούμενος με το πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα ραδιοϊσότοπα για να επιλύσει τεχνικά προβλήματα – μια ειδικότητα που σε έναν πυρηνικό φυσικό ακούγεται κατανοητή. H συζυγός του, γιατρός, είχε επίσης μια αξιόλογη καριέρα στην πρωτεύουσα.. Κι όμως το 1986 βρέθηκαν στη Νάξο.. 

Και μας πρόσφεραν πολύτιμες στιγμές. Μάλιστα, ο Χατζηανδρέου, πήρες μέρος σε ουκ ολίγα συνέδρια με θέμα την Πυρηνική Φυσική και την Αστρονομία, όπως το 2016 στο “1ο Πανηγύρι των Επιστημών” όπου είχε ανοίξει και την διημερίδα με ομιλία που είχε τίτλο ” Η ραδιενέργεια στη ζωή μας”.. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Νάξου της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος. 

Και το οποιο ιδρύθηκε το 2010... Οπως είχαμε διαβάσει ” Το 5ο Παράρτημα  στην Ελλάδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος ιδρύθηκε στη Νάξο. Η ίδρυση του παραρτήματος αυτού είναι η κατάληξη μιας σειράς εκδηλώσεων, δύο διαλέξεων στο δημαρχιακό μέγαρο για το Σύμπαν και το Διάστημα, από τον Πυρηνικό Φυσικό Λεονάρδο Χατζηανδρέου και ενός διημέρου καλοκαιρινού Σεμιναρίου, με παράλληλη αστροπαρατήρηση μέσω τηλεσκοπίων, από τον αστρονόμο Αριστείδη Βούλγαρη. Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώθηκαν από την μη κερδοσκοπική Πολιτιστική Εταιρεία « Το περιβόλι ο Μαργούνος» με την σύμπραξη του Συλλόγου Γυναικών Νάξου.

Μετά τις παραπάνω εκδηλώσεις μια ομάδα συμμετεχόντων ζήτησε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος την ίδρυση παραρτήματος στη Νάξο, ώστε να υποστηριχθούν σχετικές δραστηριότητες στο νησί,  εκφράζοντας το  ενδιαφέρον  πολλών συμπολιτών μας και ιδιαίτερα μαθητών της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το αίτημα έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος κατά την συνεδρίασή του στις 16/9/2010″.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιαννακά και Σέργης στην Μύκονο για συναντήσεις

Στην Μύκονο βρίσκονται σήμερα η Κατερίνα Γιαννακά και ο Αντώνης Σέργης για συναντήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο