Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΜύκονος: Το αεροδρόμιο παίρνει το όνομα προς τιμή της "Μαντώ Μαυρογένους"

Μύκονος: Το αεροδρόμιο παίρνει το όνομα προς τιμή της “Μαντώ Μαυρογένους”

|

Και με τη βούλα. Οπως ενημέρωσε ο Δήμος Μυκόνου έχουμε το ΦΕΚ και ο κρατικός αερολιμένας Μυκόνου μετονομάζεται σε κρατικό αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη»

Και με τη βούλα “Μαντώ Μαυρογένη”….. Μύκονος και δικαίωση της προσπάθειας που έγινε από το Δήμο Μυκόνου… 

Μετά την αποδοχή της πρότασης του Δήμου Μυκόνου, δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ, όπου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετονομάζει τον Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Μυκόνου ξεκίνησε από το Μάρτιο του 2021 με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων μετά την Ελληνική́ Επανάσταση του 1821, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μεγάλη αγωνίστρια που πρωτοστάτησε στη διάρκεια των ιστορικών γεγονότων και είναι συνυφασμένη με την τοπική μας ιστορία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος, στο πλαίσιο της ιστορικής αποκατάστασης του ρόλου και της προσωπικότητας της ηρωίδας Μαντώς, πέρα από εκδηλώσεις, εκδόσεις, ομιλίες και έρευνες που έχουμε προκαλέσει, προχωρήσαμε στο βήμα αυτό, ως μια συμβολική κίνηση που προβάλει στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αναδεικνύει την πλούσια τοπική ιστορία και τη μοναδική παράδοση του νησιού μας.

Η Μαντώ Μαυρογένη, ήταν μια σπουδαία ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης. Η ίδια αποκαλούσε τον εαυτό της ως Μυκονιάτισσα. Για πολλούς λόγους, η ιστορία κράτησε χαμηλούς τους τόνους, υποτιμώντας και αποσιωπώντας την σπουδαία συνεισφορά της.

Έτσι και η προσθήκη του ονόματός της στην ονομασία του Αερολιμένα Μυκόνου είναι μια ελάχιστη συνεισφορά με μεγάλο όμως συμβολισμό στο σήμερα, για τη θέση της γυναίκας και το ρόλο τής ατομικής ευθύνης και προσφοράς στις κοινωνίες των πολιτών που αγωνίζονται για τις αξίες τους.


 

Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς 

«Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου από την επίσημη ανακοίνωση της μετονομασίας του Κρατικού Αερολιμένα Μυκόνου σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη».

Μία απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που προβάλει σε όλο τον κόσμο την ηρωίδα της Μυκόνου αναδεικνύοντας την πλούσια τοπική ιστορία και τη μοναδική παράδοση του Νησιού μας.

Σταθερή μας θέση η διατήρηση και η προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας η οποία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτό υπηρετούμε με συνέπεια και συγκεκριμένες πράξεις.

Έναν προορισμό που μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, μια διαδρομή μέσα στην ιστορία και μια εμπειρία φιλοξενίας μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στον κόσμο αυτό η Μαντώ Μαυρογένη από τη θέση της γυναίκας θα συνεχίζει να ενσαρκώνει τις αξίες της ελευθερίας και της της αυτοδιάθεσης των λαών καθώς και τις ισότιμης προβολής του έργου των γυναικών στην ιστορία».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής – Άνοδος 3,99% σε σχέση με πέρυσι

Μικρή αύξηση στην ακτοπλοϊκή κίνηση το φετινό καλοκαίρι – Η μεγαλύτερη άνοδος στον Αργοσαρωνικό

Κυκλάδες – Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Σαντορίνη, Νάξο και Μύκονο, βιασμός, παραβάσεις και κλοπές

Σειρά συλλήψεων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων για σοβαρά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

Νάξος (Φιλώτι): 20 χρόνια μνήμης και ποδοσφαίρου, το τουρνουά «Μανώλης Μάκαρης» μας συγκίνησε ξανά

Με επετειακό χαρακτήρα, το φετινό τουρνουά τίμησε τη μνήμη του Μανώλη Μάκαρη, συνδυάζοντας αθλητισμό, συγκίνηση και την παρουσία μικρών παιδιών που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.