Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Χατζημάρκος: "Οι αυξήσεις στα εισιτήρια κόβουν και τις μετακινήσεις των...

ΠΝΑΙ – Χατζημάρκος: “Οι αυξήσεις στα εισιτήρια κόβουν και τις μετακινήσεις των κατοίκων”

|

Την έκτακτη, δημόσια στήριξη ειδικού σκοπού στις ναυτιλιακές εταιρίες, ζητά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη – Τι αναφέρει η επιστολή 

Να εξετάσουν  την άμεση δρομολόγηση μιας έκτακτης δημόσιας στήριξης ειδικού σκοπού στις ναυτιλιακές εταιρίες, ώστε να αποφευχθούν οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων πριν ξεκινήσει ένα καταστροφικό πληθωριστικό σπιράλ σε όλο το φάσμα της νησιωτικής οικονομίας, ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκηκαι την οποία κοινοποιείστον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης σημειώνει τα κύματα των ανατιμήσεων που προκαλεί η νέα διεθνής κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν επηρεάσει τις τιμές σε βασικά είδη της καθημερινότητας, ενώ η συνεχής αύξησητου πετρελαίου και των καυσίμων έχει αυξήσει το κόστος των ακτοπλοϊκών μεταφορών, με αποτέλεσμα ηεπιβατηγός ναυτιλία να έχει επηρεαστεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας.

Η συνεχής αύξηση στις τιμές των καυσίμων και στις τιμές των ναύλων επηρεάζουν κυρίως το κόστος διακίνησης των επιβατών και μεταφοράς των φορτίων, με αποτέλεσμα τα νησιά μας να γίνονται ακόμη πιο «ακριβά», πρωτίστως, για τους κατοίκους τους και δευτερευόντως, για τους επισκέπτες τους.Το γιγαντούμενο κόστος που παρατηρείται στις ακτοπλοϊκές μεταφορές συμβάλλει, αναμφίβολα, στην αύξηση του κόστους διαβίωσης στα νησιά μας, το οποίο διαχρονικά είναι μεγαλύτερο από την ηπειρωτική Ελλάδα, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μας επιχειρήσεων και την βιωσιμότητα των νησιωτικών μας κοινωνιών.

Ο κ. Χατζημάρκος ζητά από τους υπουργούς να θέσουν άμεσα σε προτεραιότητα το σχετικό αίτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη για την ισότιμη με την ηπειρωτική Ελλάδα αντιμετώπιση των νησιών, επισημαίνοντας ταυτοχρόνων τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη (η οποία επισυνάπτεται σε μορφή pdf) έχει ως εξής:

Θέμα: Αντιμετώπιση του υψηλού μεταφορικού κόστους από και προς τα νησιά του Ν. Αιγαίου

Αξιότιμοι κ.κ.  Υπουργοί,

Δεν χωρά αμφιβολία, ότι η νέα, διεθνής κρίση που έχει ξεσπάσει με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιφέρει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην λειτουργία των οικονομιών όλων των χωρών.

Τα κύματα ανατιμήσεων έχουν επηρεάσει τις τιμές σε βασικά είδη της καθημερινότητας, ενώ η συνεχής αύξησητου πετρελαίου και των καυσίμων έχει αυξήσει το κόστος των ακτοπλοϊκών μεταφορών, με αποτέλεσμα ηεπιβατηγός ναυτιλία να έχει επηρεαστεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας.

Ενδεικτικά να αναφέρω πως το κόστος για ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο στο ναυλολόγιο των φορτηγών έχει αυξηθεί αυξηθεί κατά 22.8% το μέτρο (από 67.40 σε 82.78 ευρώ) τους τελευταίους 4 μήνες.

Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι η συνεχής αύξηση στις τιμές των καυσίμων και στις τιμές των ναύλων επηρεάζουν κυρίως το κόστος διακίνησης των επιβατών και μεταφοράς των φορτίων, με αποτέλεσμα τα νησιά μας να γίνονται ακόμη πιο «ακριβά», πρωτίστως, για τους κατοίκους τους και δευτερευόντως, για τους επισκέπτες τους.

Το γιγαντούμενο κόστος που παρατηρείται στις ακτοπλοϊκές μεταφορές συμβάλλει, αναμφίβολα, στην αύξηση του κόστους διαβίωσης στα νησιά μας, το οποίο διαχρονικά είναι μεγαλύτερο από την ηπειρωτική Ελλάδα, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών μας επιχειρήσεων και την βιωσιμότητα των νησιωτικών μας κοινωνιών.

Δεδομένου ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών μας, ζητούμε να εξετάσετε την άμεση δρομολόγηση μιας έκτακτης δημόσιας στήριξης ειδικού σκοπού στις ναυτιλιακές εταιρίες, ώστε να αποφευχθούν οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων πριν ξεκινήσει ένα καταστροφικό πληθωριστικό σπιράλ σε όλο το φάσμα της νησιωτικής οικονομίας .

Είμαι βέβαιος ότι κατανοώντας τις παραπάνω ιδιαιτερότητες, καθώς και την ανάγκη για την ισότιμη αντιμετώπιση των νησιών, θα θέσετε άμεσα σε προτεραιότητα το σχετικό αίτημα.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις