Τη δυνατότητα να λάβουν τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση, θα έχουν οι πολίτες άνω των 60 ετών – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Σε σύσταση για τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά της COVID-19 για τους άνω των 60 ετών -ιδιαίτερα για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας- προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσαν κατά την ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, τέσσερις μήνες έπειτα από την τρίτη δόση.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι είναι σημαντικό να λάβουν την τέταρτη δόση κυρίως οι άνω των 70 ετών, καθώς και οι άνω των 60 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όπως διευκρίνισε, η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να εμβολιαστούν εθελοντικά.
Τέταρτη δόση: Ανοίγει στις 7 Απριλίου η πλατφόρμα για τους άνω των 80
Πρώτοι, από τις 7 Απριλίου, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού οι πολίτες άνω των 80 ετών, ενώ όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος συμπλήρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και οι πολίτες ηλικίας 70-79 ετών.
Σημειώνεται ότι έως τώρα στη χώρα μας, τέταρτη δόση εμβολιασμού προβλεπόταν μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους. Όπως τονίστηκε κατά την ενημέρωση, η τέταρτη δόση δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τη διάρκειά τους.
Παιδιά και έφηβοι
Παράλληλα, κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι εγκρίθηκε:
@ Η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.
@ Η χορήγηση τρίτης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα), χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη.
Διευρύνεται το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο πρώτων δόσεων mRNA
Η κ. Θεοδωρίδου έκανε γνωστό ότι αποφασίστηκε η διεύρυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ δύο δόσεων για τα εμβόλια Pfizer και Moderna στον γενικό πληθυσμό, όσον αφορά τον αρχικό εμβολιασμό.
Όπως είπε, πλέον η δεύτερη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια mRNA και όχι τρεις ή τέσσερις που ισχύει έως σήμερα.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών , αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
Παράλληλα, η τρίτη δόση εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Δεν χρειάζονται τέταρτη δόση όσοι νόσησαν μετά την τρίτη
Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε επίσης ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει έπειτα από την τρίτη δόση δεν χρειάζονται τέταρτη δόση.
Πορεία των εμβολιασμών
Σημειώνεται ότι, όπως έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της COVID-19.
Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.
Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.
Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ