Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Επιμελητήριο: Σεμινάριο με θέμα "οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες αμπελιού"

Κυκλάδες – Επιμελητήριο: Σεμινάριο με θέμα “οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες αμπελιού”

|

Σεμινάριο που διοργανώνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ποιο ειναι το θέμα και πότε θα διεξαχθεί 

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν τα δύο σεμινάρια για τη Φυτοπροστασία που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο φορείς.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων παρουσιάστηκαν οι πιο σημαντικές ασθένειες που πλήττουν τα καλλιεργούμενα φυτά και τα προβλήματα που προκαλούν έντομα και ακάρεα και συζητήθηκαν αποτελεσματικές λύσεις αντιμετώπισής τους σύμφωνα και με τις ιδιαιτερότητες του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών των Κυκλάδων.

Ο κύκλος συνεχίζεται με άλλο ένα σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου, στις 18.00-20.00 με θέμα «Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες των Κυκλάδων: Ευκαιρίες και προοπτικές αξιοποίησής τους με γνώμονα την τοπική ανάπτυξη».

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στις Κυκλάδες και θα αναδειχθούν τα καλά χαρακτηριστικά τους αλλά και οι δυσκολίες στην καλλιέργεια τους. Θα αναφερθούν οι τοπικές ποικιλίες ετήσιων φυτικών ειδών, όπως όσπρια και κηπευτικά, που διασώζονται στα Κυκλαδονήσια, η σημασία της καλλιέργειά τους σήμερα και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη παραγωγή προϊόντων και εδεσμάτων με μοναδικότητα, ταυτότητα, αναγνωρισιμότητα που θα αποτελέσουν γαστρονομικούς πρεσβευτές του κάθε κυκλαδίτικου νησιού. Θα αναφερθούν γεωργικές πρακτικές που συνάδουν με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω θα συνδεθούν με τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον της γεωργίας και της υπαίθρου και τις εξελίξεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το φως της Πράσινης Συμφωνίας.

Εισηγητές του σεμιναρίου είναι οι:

# Πηνελόπη Μπεμπέλη, Καθηγήτρια ΓΠΑ, διευθύντρια του εργαστηρίου Βελτίωσης Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού, ομιλία με θέμα «Τοπικές ποικιλίες ετήσιων φυτικών ειδών από τις Κυκλάδες και ευκαιρίες αξιοποίησής τους με γνώμονα την τοπική ανάπτυξη».

# Κατερίνα Μπινιάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΓΠΑ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας, ομιλία με θέμα «Γηγενείς ποικιλίες αμπέλου στις Κυκλάδες» και

# Γεώργιος Βλάχος, Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών Αγροτικών Συστημάτων Αγροτικής Κοινωνιολογίας, ομιλία με θέμα «Πράσινη συμφωνία στην Γεωργία-Από το Αγρόκτημα στο ράφι».

Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο που δραστηριοποιείται στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας στις Κυκλάδες και θα πραγματοποιηθεί μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην παρακάτω φόρμα και θα γίνονται δεκτές έως και μία ώρα πριν την έναρξη του σεμιναρίου, οπότε και θα αποσταλεί ο σύνδεσμος παρακολούθησης σε όσους έχουν δηλώσει το email τους. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες, θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής επικοινωνίας και υποστήριξης στα τηλέφωνα που αναφέρονται παραπάνω.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων το video θα αναρτηθεί στο κανάλι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο youtube, όπου είναι ήδη διαθέσιμα τα προηγούμενα σεμινάρια.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο στο τηλέφωνο 22810 82346 (εσωτερικό 4) καθώς και στα γραφεία των νησιών σε Άνδρο 22820 51490 | Σαντορίνη 22860 25788| Μήλο 22870 23970 | Μύκονο 22890 23937 | Νάξο 22850 22767 | Πάρο 22840 23031 | Τήνο 22830 22404.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αλλά και για κάθε νέα είδηση που αφορά την επιχειρηματική κοινότητα μπορείτε να επισκεφθείτε το portal e-kyklades.gr καθώς και τις σελίδες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο facebook, το instagram και το κανάλι στο youtube.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καπετάν Μήτσος Σκοπελίτης: Ο θρύλος των Μικρών Κυκλάδων που ένωνε θάλασσες και καρδιές

Μια ζωή με τα χέρια στο τιμόνι και την ψυχή του δοσμένη στα νησιά – Ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ τη φουρτούνα και έγινε σύμβολο αγάπης και προσφοράς για τους νησιώτες

Το ζητήσατε… το επαναλαμβάνουν – Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» (video)

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή του Ιουλίου, το εργαστήριο καλαθοπλεκτικής διοργανώνεται ξανά στις 9 & 10 Αυγούστου 2025, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά μια παραδοσιακή τέχνη της Σαντορίνης

«Δεν μεγαλώσαμε παίζοντας»: Μνήμες από τις στοές της Σερίφου

Παιδιά που μπήκαν στις «στοές του θανάτου» για να ζήσουν. Μεταλλωρύχοι που διεκδίκησαν αξιοπρέπεια με αίμα. Μαρτυρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη και ο Νίκος Μπελαβίλας ζωντανεύουν την ιστορία της Σερίφου

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία…» – Η Νάξος γίνεται μια χορευτική αλυσίδα!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί κατοίκους και επισκέπτες να ενώσουν τα βήματά τους στον παραδοσιακό Συρτό, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα διεκδικήσω τρίτη θητεία – Δεν κάνω πίσω στην αυτοδυναμία»

Ο Πρωθυπουργός μιλά εφ’ όλης της ύλης στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» για την πολιτική, την οικονομία, τα σκάνδαλα, αλλά και την προσωπική του ζωή.

Symi On The Rocks: Το σπιτάκι του ψαρά που έγινε viral φαντασίωση του ελληνικού καλοκαιριού

Ένα λευκό σπίτι πάνω στα βράχια στη Σύμη έγινε παγκόσμια φαντασίωση – από τους influencers του Instagram μέχρι τους ρομαντικούς ταξιδιώτες που αναζητούν γαλήνη.

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να σώσει μια ζωή – Δες πώς (video)

Μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπαιδεύουν το κοινό στη σωστή εφαρμογή της λαβής Χάιμλιχ – Μαθήματα και οδηγίες διαθέσιμα στο www.samarites.gr

Attica Group: Εκπτώσεις για τους νέους φοιτητές – Ταξίδια με έκπτωση έως 50% για την πρώτη μετακίνηση

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025, ο Όμιλος Attica στηρίζει τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών με σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ισχύει και για τους συνοδούς τους.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.