Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα: Στα 55 ευρώ η επιδότηση ρεύματος για τον Απρίλιο

Ελλάδα: Στα 55 ευρώ η επιδότηση ρεύματος για τον Απρίλιο

|

Επιδότηση ρεύματος για νοικοκυριά: Αυξάνεται στα 55 ευρώ τον Απρίλιο –  Για τις επιχειρήσεις θα καλύπτει το 75% της αύξησης της τιμής του ρεύματος

Νέες εισροές για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου επιδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου αναζητούν τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, καθώς η επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους από τους εξωγενείς παράγοντες διογκώνεται και παράλληλα τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων μειώνονται λόγω της αποκλιμάκωσης της τιμής των CO2.

Η άσκηση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το μέτωπο των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, όπου εξετάζονται επιδοτήσεις βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο «λογαριασμός» των επιδοτήσεων για το αντιστάθμισμα των αυξήσεων στην ενέργεια θα φθάσει στο σύνολο του έτους στα 4-5 δισ. ευρώ, ποσό που προφανώς δεν είναι εύκολο να βρεθεί από εθνικά κονδύλια.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει με την πρόταση των έξι σημείων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και αναμένει αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου σε αυτή την κατεύθυνση, πιέζοντας μέσω ενός κοινού μετώπου των χωρών του Νότου (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία) που θα οριστικοποιήσει τη γραμμή του στη συνάντηση της Ρώμης, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εν αναμονή των αποφάσεων των Βρυξελλών, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν «τρέξει» αυτό το διάστημα όλα τα δυνατά σενάρια για να καταλήξουν σε στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μέσα στην εβδομάδα. Στο μέτωπο του ρεύματος και του φυσικού αερίου, οι επιδοτήσεις για τον Μάρτιο, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια», παραμένουν στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, δηλαδή στα 39 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (150 ευρώ/MWh για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και 110 ευρώ/MWh για κατανάλωση 151-300 κιλοβατώρες). Στα 51 ευρώ παραμένει η επιδότηση για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ και στα 65 ευρώ/MWh για τα επαγγελματικά τιμολόγια. Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου η επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, όπως και για τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση αναζητάει πρόσθετες ροές προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 

Οι καταναλωτές ρεύματος ακόμη και μετά την επιδότηση θα πληρώσουν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, επιπλέον 35 ευρώ αύξηση. Αυτό γιατί η μεσοσταθμική τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται μέχρι σήμερα (15 Μαρτίου) στα 313,11 ευρώ/MWh, έναντι 211,71 ευρώ τον Φεβρουάριο και 227 ευρώ τον Ιανουάριο. Ακόμη και εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση, η μέση τιμή του Μαρτίου εκτιμάται ότι δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 250 ευρώ.

Η απόκλιση αυτή είναι σε γνώση της κυβέρνησης, η οποία φέρεται να αναζητάει κονδύλια για πρόσθετη επιδότηση τον Μάρτιο και βέβαια για τον Απρίλιο, οπότε οι ανάγκες για επιδοτήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου του Μαρτίου δεν έχουν περάσει ακόμη στην κατανάλωση κι αυτό γιατί στην Ελλάδα οι εταιρείες τιμολογούν με τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Πληροφορίες φέρουν τα συναρμόδια υπουργεία να προσανατολίζονται σε επιδότηση της τάξης των 55 ευρώ για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο (από 39 ευρώ). Επίσης, η επιδότηση για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί ώστε να καλύπτει το 75% της αύξησης της τιμής του ρεύματος από 50% σήμερα.

Ως προς τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων κοινωνικής στήριξης, στην κυβέρνηση έχει καταστεί σαφής η ανάγκη πρόσθετων ροών προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει συσταθεί για την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Μέχρι στιγμής τα έσοδα του ΤΕΜ προέρχονται από τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ και τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων. Με εντολή των συναρμόδιων υπουργείων ο ΔΑΠΕΕΠ θα πρέπει να μεταφέρει μέχρι τα τέλη Μαΐου στο ΤΕΜ ποσό 780 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ (300 εκατ. από το πλεόνασμα του 2021 και 480 εκατ. από το πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου του 2022). Στο ΤΕΜ έχουν μπει επίσης και περί τα 250 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες ρύπων, ποσό πολύ χαμηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί λόγω της αποκλιμάκωσης της τιμής των CO2. Εχει συγκεντρωθεί δηλαδή ένα συνολικό ποσό 1 δισ. ευρώ περίπου, που υπολείπεται κατά 100 εκατ. του ποσού του 1,1 δισ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί για τις επιδοτήσεις Ιανουαρίου – Μαρτίου. Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και οι ρύποι δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι αποκλειστικοί «χορηγοί» των κοινωνικών μέτρων στήριξης, γι’ αυτό και κοιτάζει τόσο προς τον προϋπολογισμό όσο και προς τα πιθανά κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια φωνή, μια παρέα, μια βραδιά γεμάτη μουσική (video)

Με την κιθάρα του, την εμπειρία του και συνοδοιπόρο τη Χριστιάνα Γαλιάτσου, υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά μουσικής και συναισθημάτων.

Βόλεϊ: Στην ευρωπαϊκή… σέντρα Φοίνικας Σύρου και ΑΟ Θήρας, οι κληρώσεις του Challenge Cup 2025–26

Οι ομάδες των Κυκλάδων ρίχνονται από την πρώτη φάση της διοργάνωσης – Διπλές ελληνικές μονομαχίες και δύσκολοι αντίπαλοι στην πορεία προς την ευρωπαϊκή διάκριση.

Παραίτηση Γκόκα από την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου

«Καθαρά προσωπικοί οι λόγοι», δήλωσε ο κ. Γκόκας – Την προεδρία αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Πάρου, με δέσμευση για στελέχωση του φορέα.

Τήνος χωρίς πλαστικά: 398 κιλά απορριμμάτων λιγότερα χάρη στην καμπάνια “Plastic Free Greece”

Με εθελοντές, δύτες και αίσθημα ευθύνης, ο Δήμος Τήνου φιλοξένησε τον 4ο σταθμό της εκστρατείας κατά των πλαστικών μιας χρήσης και καθάρισε βυθούς και ακτές.

Η Πάρος τίμησε τη Γαλλική Εθνική Εορτή και την ιστορική φιλία με τη Γαλλία

Σεμνή τελετή στο μνημείο των ναυαγών της φρεγάτας Le Superbe — Παρουσία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Δημάρχου Πάρου, η 14η Ιουλίου έγινε ημέρα μνήμης, τιμής και φιλίας.

Λίνφιλντ – Σέλμπουρν: «Μιλάει» η έδρα στον επαναληπτικό του Champions League

Οι Βορειοϊρλανδοί κυνηγούν την ανατροπή και την πρόκριση – Στο 2.42 η νίκη τους, με τη Σέλμπουρν να κρατά μικρό προβάδισμα από το πρώτο ματς.

Γαλλία στον γκρεμό: Ο Μπαϊρού κόβει αργίες και δαπάνες, η Λεπέν καραδοκεί

Μέτρα λιτότητας 43,8 δισ. ευρώ, οργή για την κατάργηση αργιών και απειλή πρότασης μομφής — η Γαλλία σε τροχιά πολιτικής ανατροπής καθώς το χρέος σφίγγει τον κλοιό και η άκρα δεξιά ανεβαίνει.

Θεατρική Ομάδα Κύθνου: “Η μαμά Ρόζα” έρχεται στη Νάξο για να σκορπίσει άφθονο γέλιο!

Μια απολαυστική κωμωδία της θεατρικής ομάδας Κύθνου παρουσιάζεται σε Απείρανθο και Δαμαλά – Διασκευή και σκηνοθεσία από τον Γιώργη Βενετούλια

Συνάντηση της Ένωσης Λιμενικών Ν.Α. Αιγαίου με τον νέο Λιμενάρχη Θήρας Παναγιώτη Βαρελά

Σε άριστο κλίμα η πρώτη επαφή με τον νέο Πλωτάρχη του Λιμεναρχείου Θήρας – Στο επίκεντρο τα προβλήματα του προσωπικού και οι δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών

Φιλ. Φόρτωμας: Πράσινο φως για πάνω από 5 εκατ. ευρώ στις Κυκλάδες

19 Δήμοι των Κυκλάδων ενισχύονται από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου – Πρόσθετη στήριξη για τους μικρότερους νησιωτικούς Δήμους

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.