«Παράθυρο» στη ρητορική μίσους από τον Ζάκερμπεργκ – Επιτρέπονται τα μηνύματα βίας κατά των Ρώσων εισβολέων
Κι αίφνης τα social media μπαίνουν δυναμικά στην πολεμική αναμέτρηση που κυριαρχεί στην Ανατολική Ευρώπη. Πως; Μα ανοίγοντας παράθυρο ώστε να δημοσιοποιούνται αναφορές που έχουν ως στόχο τον Πούτιν ή τον Λουκασένκο…
Οπως ανέφερε χθες το βράδυ δημοσίευμα του Reuters (σ.σ. και το οποίο δεν διαψεύστηκε) Η Meta Platforms θα επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να κάνουν αναρτήσεις, στις οποίες ζητείται βία κατά Ρώσων αξιωματούχων και στρατιωτών στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία, σε μια προσωρινή αλλαγή της πολιτικής για τη ρητορικής μίσους.
Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιτρέπει επίσης ορισμένες αναρτήσεις που καλούν σε θάνατο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Και σήμερα ήρθε ουσιαστικά η επιβεβαίωση…
Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ απαίτησεη Ουάσινγκτον να σταματήσει τις «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» της Meta, της εταιρείας στην οποία ανήκει ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook, μετά την απόφασή της να τροποποιήσει τον κανονισμό χρήσης της ως προς την υποκίνηση βίας και τη ρητορική μίσους και να επιτρέπει τις αναρτήσεις που καλούν να «πεθάνουν οι ρώσοι εισβολείς» και υποκινούν πράξεις βίας εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας.
«Η επιθετική και εγκληματική πολιτική της Meta, που οδηγεί στην υποκίνηση μίσους και εχθρότητας εναντίον των Ρώσων, είναι εξωφρενική», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «άλλη μια απόδειξη του πληροφοριακού πολέμου χωρίς όρια που έχει κηρυχθεί εναντίον της χώρας μας».
Κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να «σταματήσουν τις εξτρεμιστικές δραστηριότητες της Meta και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης».
Την αλλαγή του κανονισμού χρήσης των ιστότοπων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντι Στόουν, εκπρόσωπος της Meta. «Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δείχνουμε επιείκεια σε μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά παραβιάζουν τους κανονισμούς μας για την υποκίνηση στη βία, όπως (η φράση) ‘θάνατος στους ρώσους εισβολείς’», ανέφερε και πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε να μην εγκρίνουμε τις προτροπές στη βία εναντίον ρώσων πολιτών».
Η αλλαγή πολιτικής αυτή αφορά την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία.
Με πληροφορίες από την σελίδα kathimerini.gr