Μία φωτογραφία των Γιάννη και Αλέξανδρου Φραντζέσκου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ζωγράφο Αγγελική Ταβουλάκη.. Και ιδού το αποτέλεσμα στην έκθεση του Συλλόγου Εικαστικών-Λογοτεχνών Ηλιούπολης
Λαμπαδηφόροι… Λαμπαδηφορία. .. Νάξος. Λέξεις και έννοιες που πλέον έχουν μπει στην καθημερινότητα της Νάξου όταν μιλάμε για Αποκριές. Τα δύο τελευταία χρόνια ελέω πανδημίας δεν είχαμε την σχετική εκδήλωση, ούτε και φέτος θα την δούμε όπως όλα δείχνουν, όμως όσοι βρίσκονται στην Ηλιόπουλη, έχουν την τύχη να βρεθούν απέναντι σε έναν πίνακα ζωγραφικής που έχει άμεση σχέση με τις Λαμπαδηφορίες…
Διά χειρός Αγγελικής Ταβουλάρη η οποία και εμπνεύστηκε από φωτογραφίες που φέρουν την υπογραφή των Γιάννη και Αλέξανδρου Φραντζέσκου. Θέμα οι Λαμπαδηφορίες και οι Λαμπαδηφόροι. Και η έκθεση ου Συλλόγου Εικαστικών-Λογοτεχνών Ηλιούπολης (όπως μας ενημέρωσε ο γνωστός συγγραφέας Νίκος Λεβογιάννης), ταξιδεύει τους επισκέπτες της στη Νάξο και τα έθιμά της.. Δεν είναι απαραίτητο να είναι από το παρελθόν. Ακόμη και δράσεις που έχουν ηλικία μικρότερη από 30 χρόνια μπορούν να κάνουν τη διαφορά αρκεί να έχουν λαϊκό έρεισμα. Κάτι που ισχύει σ’ αυτή τη περίπτωση…
Τι είναι η λαμπαδηφορία
Κορυφαία διοργάνωση, καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια που ποντάρει στην αυθόρμητη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας. Η χειμαρρώδης παρέλαση των μεταμφιεσμένων λαμπαδηφόρων – στην τελευταία της εκδήλωση το 2019 πέρασε τους 2.000 συμμετέχοντες – ξεκινά από την κορυφή του Κάστρου της Νάξου, περνά με τύμπανα και ιαχές μέσα από τα στενά του και κατευθύνεται σε ξέφρενους ρυθμούς προς την παραλία. Το μυστικό; Η απλότητα στη συμμετοχή. βαμμένο πρόσωπο με λευκή και μαύρη μπογιά, λευκοί χιτώνες από ένα παλιό σεντόνι και κέφι έως το πρωί πίνοντας ρακή και χορεύοντας στο ρυθμό των τυμπάνων. Ααα κι ένας πυρσός και καθαρή φωνή … .
Η Λαμπαδηφορία ξεκίνησε το 1994 από την κινηματογραφική λέσχη Νάξου. Το δρώμενο πραγματοποιείται το Σάββατο πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Στην πρώτη λαμπαδηφορία συμμετείχαν 50 άτομα, έφτασε στο απώγειό της στους 2.000 λαμπαδηφόρους. Αποτέλεσε την ανάγκη κάποιων να «ξεδώσουν» από τη … νέκρα της πολιτιστικής περιόδου και να αναδείξουν τον διονυσιακό χαρακτήρα που όλοι κρύβουμε μέσα μας…
Ααα να σημειώσουμε ότι μπροστάρης στη λαμπαδηφορία είναι το σκιάχτρο φτιαγμένο από μαύρο σεντόνι, ακολουθούμενο από τον Διόνυσο πάνω σε άρμα. Και ουσιαστικά καταλήγει στην Πορτάρα όπου και ανάβουν πυρσούς και την φωτίζουν. Το πανηγύρι όμως γίνεται στην κεντρική πλατεία της παραλίας όπου καίγεται το σκιάχτρο.
Και ο επίλογος; Κάποια στιγμή τις πρώτες πρωινές ώρες με το χορό να έχει το πρώτο λόγο στο ξέφρενο ρυθμό που προσφέρει η τσαμπούνα και το τουμπάκι (και όχι μόνο).