Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - "Μαζί Αλλάζουμε": "Εδώ και τώρα" σύγκληση δημοτικού Συμβουλίου για τον...

Νάξος – “Μαζί Αλλάζουμε”: “Εδώ και τώρα” σύγκληση δημοτικού Συμβουλίου για τον ΦΟΔΣΑ και το ΧΥΤΑ

|

Η κόντρα Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, η ανάθεση σε εργολάβο για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Νάξου φέρνει ανακοίνωση από την δημοτική παράταξη “Μαζί Αλλάζουμε” Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με τα ζητήματα αυτά

Πριν από μερικές ημέρες (βλ 01/02) είχαμε την απόφαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – μέσω της Οικονομικής Επιτροπής – να προχωρήσει σε ανάθεση για τρία χρόνια σε εργολάβο για την λειτουργία του ΧΥΤΑ και δη έναντ 1 εκατομμυρίου ευρώ.. Οπως διαβάσαμε στην σχετική ανάρτηση μέσω της Διαύγειας ” Εγκρίνει το από 21-01-2022 πρακτικό ελέγχου δικαιολογητικών συμμετοχής, τεχνικών και οικονομικών προσφορών (1ο & 2ο στάδιο) του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υπηρεσία «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΑ ΝΗΣΟΥ ΝΑΞΟΥ», όπως αυτό αναλυτικά καταχωρείται στο ιστορικό της παρούσας απόφασης. Αναδεικνύει προσωρινό ανάδοχο της εν θέματι προμήθειας τον οικονομικό φορέα Κ/ΞΙΑ ΜΤ ΑΤΕ-ΥΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ με συνολικό ποσό προσφοράς 1.004.400,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%”.

Μία απόφαση που είχε το “Κατά” του Λεονάρδου Χατζηανδρέου (επικεφαλής της παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε” κα το “παρών” του Αντώνη Βασαλάκη (Δημοτικός σύμβουλος εκ μέρους της παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας” Νάξου και Μικρών Κυκλάδων). – Στο τέλος του άρθρου υπάρχει η απόφαση σε μορφή Pdf

Κι έχουμε απόφαση… Μία απόφαση που δεσμεύει το Δήμο έως και το 2025 καθότι μιλάμε για την ανάθεση για την λειτουργία του ΧΥΤΑτης Νάξου  και με δεδομένο ότι έρχονται εξελίξεις που αφορούν τη “δέσμευση” που υπάρχει σε σχέση με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Και ήρθε χθες, η αντίδραση από την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε».. Με ανακοίνωσή της ζητάει την άμεση σύγκληση δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία μάλιστα και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, να σταματήσει κάθε ενέργεια ανάθεσης σε εργολάβο και να πει την αλήθεια στους δημότες για τα δημοτικά τέλη και την αύξηση ή όχι αυτών. Οπως σημειώνει δε ” εάν η κυβέρνηση αποφασίσει την εξαίρεση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, να προνοήσει ώστε η λειτουργία του ΧΥΤΑ να γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και σε καμία περίπτωση από εργολάβους, με υπερβολικές δαπάνες λειτουργίας, χρήματα τα οποία θα μετακυλήσουν στις πλάτες των δημοτών”

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε” με την υπογραφή του επικεφαλής Λεονάρδου Χατζηανδρέου

” Ένα άκρως σημαντικό θέμα, με πολλές παραμέτρους, ταλανίζει το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και αφορά στον ΦΟΔΣΑ (Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία).

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την 1η Φεβρουαρίου 2022,αποφασίστηκε η ανάθεση σε εργολάβο, έναντι της τιμής 1.004.400,00 ευρώ, το έργο «Λειτουργία ΧΥΤΑ νήσου Νάξου 2022-2025» τη στιγμή που λίγες ημέρες νωρίτερα ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είχε λάβει εξώδικο από το ΦΟΔΣΑγια το θέμα αυτό,που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«…Οι ενέργειές σας να δημοπρατήσετε έργο που σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στην αρμοδιότητα σας συνίσταται πέραν του μη νόμιμου αυτής και ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία τιμωρείται κάθε εμπλεκόμενο στη διαδικασία δημοπράτησης πρόσωπο».

Η Δημοτική Αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων γράφει «στα παλαιότερα των υποδημάτων της» τόσο τη νομοθεσία, όσο και τους δημότες προκειμένου να εξυπηρετήσει τους δικούς της «άγνωστους» σκοπούς.

Καλούμε για ακόμα μια φορά (όπως έχουμε πράξει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής), τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτριο Λιανό και την Δημοτική Αρχή να σταματήσει τα παιχνίδια και τις πολιτικές κόντρες με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και να φερθεί όπως αρμόζει στη θέση της,προασπίζοντας πάνω από όλα τα συμφέροντα των πολιτών.

Ζητάμε:

1. Να συγκαλέσει ΑΜΕΣΑ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις σχετικά με τη σχέση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τον ΦΟΔΣΑΝοτίου Αιγαίου, στην οποία ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ και ο Πρόεδρος του Φορέα, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

2. Να σταματήσει κάθε ενέργεια ανάθεσης σε νέο εργολάβο του έργου «Λειτουργία ΧΥΤΑ νήσου Νάξου» και να παρατείνει την υπάρχουσα εργολαβία έως ότου να ξεκαθαριστεί η σχέση του Δήμου με τον ΦΟΔΣΑ.

3. Να πει την αλήθεια στους δημότες για τα δημοτικά τέλη και την αύξηση ή όχι αυτών.

4. Εν τέλει, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει την εξαίρεση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, να προνοήσει ώστε η λειτουργία του ΧΥΤΑ να γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και σε καμία περίπτωση από εργολάβους, με υπερβολικές δαπάνες λειτουργίας,χρήματα τα οποία θα μετακυλήσουν στις πλάτες των δημοτών.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια βραδιά που είδαμε… με άλλα μάτια στην Αμοργό

Αφιέρωμα στον Γιάννη Πουλόπουλο γεμάτο συγκίνηση, με φόντο τη μουσική, τη συμπερίληψη και την τοπική περηφάνια

Πλοία γεμάτα, πορτοφόλια άδεια: Το κόστος διακοπών «βυθίζει» τις οικογένειες

Σοκ από τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Πάνω από 700€ για μια οικογένεια σε νησιωτικό προορισμό

Πάρος: Ο Κ. Μπιζάς για την απένταξη του έργου του αεροδρομίου – Επιτροπή αγώνα συστήνει ο Δήμος (video)

Από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια μέχρι τις προκλήσεις της τουριστικής περιόδου – ο Δήμαρχος Πάρου αναλύει τις επόμενες κινήσεις του Δήμου.

Με πυξίδα τη νησιωτικότητα: Ο Στέφανος Γκίκας σε Πάρο και Αντίπαρο

Συγκινητικό προσκύνημα, κρίσιμες συναντήσεις και αιχμές για τη διαχείριση του νερού – Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την «καρδιά» των Κυκλάδων

«Έσπασαν» το καρτέλ της Μυκόνου: Στη συμμορία και 4 αστυνομικοί!

Μεγάλη επιχείρηση των «Αδιάφθορων» εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης – Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο νησί

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Αστυνομία: Δύο συλλήψεις στη Νάξο για οπλοκατοχή και παστούρωμα

Συνελήφθησαν ένας άνδρας με όπλο και 500 φυσίγγια χωρίς άδεια και μια γυναίκα για κακομεταχείριση αιγών με παστούρωμα

Φ. Ζαννετίδης: «Υποστελεχωμένοι, αλλά θα βοηθήσουμε στους ελέγχους για τη βιολογική κτηνοτροφία»

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο δείγμα ελέγχου για κοινοτικές ενισχύσεις σε Ρόδο, Νάξο και Κάλυμνο – Έκκληση για προσλήψεις γεωτεχνικών

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: 16 χρόνια αναμονής, ακόμα ούτε αξινιά

Η ΕΑΣ Νάξου εκπέμπει SOS για την καθυστέρηση του έργου και ζητά άμεση επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων

Πολυχρονάκος: «Η ματαίωση του δρομολογίου στην Ηρακλειά αποκαλύπτει την κυβερνητική αδιαφορία»

Ο Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των μικρών νησιών και για έλλειψη ελέγχου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.