Νεκρός βρέθηκε ο ζιφιός στα παράλια της Σαλαμίνας – Αντιδράσεις και σκληρές δηλώσεις από τα μέλη του “Αρχιπέλαγος” για την εν γένει στάση κράτους και φορέων
Νεκρή εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι στη Σαλαμίνα ο “Σωτήρης”, η μικρή φάλαινα (Ζιφιός) που είχε εμφανιστεί την περασμένη Παρασκευή (28/1), τραυματισμένη, στις ακτές του Αλίμου.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η νεαρή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris), η οποία εμφανίστηκε και την επόμενη ημέρα στα αβαθή του όρμου Σελήνια στη Σαλαμίνα, μετά από διαδοχικές παρουσίες το περασμένο διάστημα στα παράλια της Αττικής, εντοπίστηκε νεκρή το πρωί της Τετάρτης (2/2) από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα, κινητοποιήθηκαν κτηνίατροι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικοί επιστήμονες για τη μεταφορά του ζιφιού σε ασφαλή χώρο, προκειμένου να γίνει νεκροψία-νεκροτομή και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων ώστε να πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα διακριβωθεί αν ο ζιφιός είχε και άλλα παθολογικά προβλήματα πέραν αυτών που είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τις προηγούμενες ημέρες.
Τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής επιβλέπει η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Νατάσσα Κομνηνού, η οποία συμμετέχει θεσμικώς στην Επιστημονική Επιτροπή για την υποστήριξη λειτουργίας του εθνικώς συντονισμένου δικτύου παρακολούθησης των εκβρασμών ειδών θαλάσσιας πανίδας, που συγκροτήθηκε από το ΥΠΕΝ και αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) καθώς και των θεματικών περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MΟm και ΠΕΛΑΓΟΣ.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν από την προηγούμενη Παρασκευή οι δύτες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι, νοσηλευτές και εθελοντές, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας κυρίας Κομνηνού, να κρατήσουν το τραυματισμένο και αδύναμο θηλαστικό στη ζωή, δυστυχώς η νεαρή φάλαινα δεν τα κατάφερε. Γνωρίζαμε από τις πρώτες κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί στο κήτος πως τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, κάναμε ωστόσο ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το σώσουμε».
Σκληρή νέα αντίδραση από το “Αρχιπέλαγος”
Ο θάνατος του Σωτήρη προκαλέσε μία δεύτερη αντίδραση από τους ανθρώπους του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Ο διευθυντής του Θοδωρής Τσιμπίδης, μιλώντας στην “Καθημερινή” ανέφερε ότι ο θάνατος του ζιφιού είναι θλιβερή επιβεβαίωση των όσων τραγικών συνέβησαν.
Ο κ. Τσιμπίδης έκανε λόγο για «ευκαιριακή» ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά το θέμα των κητωδών, για ανεπάρκεια σχετικών υποδομών, καθώς και για έλλειψη παιδείας για αυτά τα ζητήματα.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα κανείς δεν έκανε τη δουλειά του. «Εμείς είμαστε σε όλο το Αιγαίο, έχουμε ένα δίκτυο ανθρώπων – επιστημόνων με εξειδικευμένο εξοπλισμό και στο εξωτερικό, όπου σε διάστημα 2-3 ωρών μπορούσαν να βρίσκονται στην Ελλάδα. Ήταν με το εισιτήριο στο χέρι, αλλά κανείς δεν μας φώναξε. Ντρέπομαι».
Κανονικά -όπως είπε- «οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων. Στον υφυπουργό, τον κ. Αμυρά δεν μπορώ να ρίξω ευθύνη γιατί είναι πολιτικός, δεν ξέρει από αυτά, αλλά οι υπόλοιποι (…) το Λιμενικό Σώμα έχει αρχικά την ευθύνη για το οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο νερό, αλλά δεν έχει πρωτόκολλα και για αυτό είδαμε όλα τα ευτράπελα…».
Πομπός στον ζιφιό
«Έστειλαν φοιτητές να κάνουν ενέσεις, σαν αυτές που κάνουν στα κανίς και να βάζουν σε ένα ζώο 2,5 τόνων μόνο ένα λίτρο ορό. Δεν πρέπει να ενοχλείς το ζώο, να πηγαίνεις να διώχνεις τους δύτες για να μπεις στο κάδρο του φωτογράφου, να το πιέζεις και να του τραγουδάς και το κυριότερο δεν το σπρώχνεις στα βαθιά για να δεις αν κολυμπάει», τόνισε.
Ο κ. Τσιμπίδης ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχει εκπαίδευση από τις μικρές ηλικίες, δίνοντας το παράδειγμα από την κόρη του όπου -όπως είπε- δύο χρόνια κάνουν μάθημα για το βυζάντιο και τις «ίντριγκες» και καμία ώρα περί φυσικής ιστορίας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας τόνισε πως θα έπρεπε να μπει πομπός στον ζιφιό, κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν στο «Αρχιπέλαγος».
«Δυστυχώς το ζώο πέθανε και είναι η θλιβερή επιβεβαίωση των όσων συνέβησαν. Το κακό είναι ότι εφόσον άντεξε τόσο διάστημα είχε τη δυνατότητα να αναρρώσει και σε δεύτερο χρόνο να μεταφερθεί στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς, όπου διαθέτει από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις. Έχουμε τη λύση τουλάχιστον για το μέλλον».