Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες: Στη Σύρο σήμερα (03/02) η δίκη για τον 10χρονο Μιχαήλ

Κυκλάδες: Στη Σύρο σήμερα (03/02) η δίκη για τον 10χρονο Μιχαήλ

|

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, θα διεξαχθεί σήμερα (03/02) η δίκη για το θάνατο του 10χρονου Μιχαήλ Πασχαλάκη, το 2014 στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου και σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου θα διεξαχθεί η δίκη για το θάνατο του 10χρονου Μιχαήλ Πασχαλάκη, το 2014 στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, κατά τη διάρκεια θαλάσσιου παιχνιδιού με συρόμενη «μπανάνα».

Στην εν λόγω δίκη, η οποία αναβλήθηκε από την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία της, στις 4 Νοεμβρίου 2021, κρίνεται η τύχη των κατηγορουμένων ως υπαιτίων για ένα τραγικό συμβάν που είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη πριν από σχεδόν 8 χρόνια. Η ετυμηγορία του Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου θα είναι οριστική και αμετάκλητη, εξού και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η τρίμηνη αναβολή της δικάσιμης αποφασίστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος των τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καταδίκης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και άλλα σοβαρά αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη στις 11 Αυγούστου του 2014 στην παραλία Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Τότε ο μικρός Μιχαήλ έχασε τη ζωή του εν ώρα διασκέδασης μαζί με φίλους του, σαν επιβάτης της γνωστής φουσκωτής «μπανάνας» την οποίαν έσυρε ταχύπλοο μιας τοπικής επιχείρησης θαλάσσιων σπορ. Τον Ιούνιο του 2019 καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε κάθειρξη 5-7 ετών τρία άτομα: Ο χειριστής του μοιραίου σκάφους, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, καθώς και η συνιδιοκτήτρια και κατά το νόμο υπεύθυνη ασφαλείας.

Η πρώτη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου η οποία διεξήχθη στην Ερμούπολη της Σύρου ήταν μαραθώνια, ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν αποπειραθεί τότε να αποποιηθούν της ευθύνης -έστω και εν μέρει- για το θάνατο του Μιχαήλ, υποδεικνύοντας σαν τον πραγματικό ένοχο ένα τέταρτο άτομο, επίσης εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση ως οδηγό σκαφών. Ωστόσο, ο εν λόγω υπάλληλος ουδέποτε είχε κληθεί από τις αρχές ούτε καν σαν ύποπτος, οπότε το δικαστήριο δεν επέτρεψε στους κατηγορουμένους να επιχειρήσουν ενδεχόμενη μετακύλιση των ευθυνών τους.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της «από κοινού και εκ προθέσεως διατάραξης της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και επήλθε θάνατος ανθρώπου». Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 7 χρόνια κάθειρξης στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του κέντρου θαλασσίων σπορ στο Καλό Λειβάδι, 5 χρόνια στην υπεύθυνη ασφαλείας και συνιδιοκτήτρια, 6 χρόνια στον οδηγό του ταχυπλόου που χτύπησε θανάσιμα τον Μιχαήλ.

Η υπεράσπιση άσκησε αμέσως έφεση και οι κατηγορούμενοι δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Παράλληλα με την όποια δικαστική εξέλιξη, στη μνήμη του άτυχου παιδιού, ιδρύθηκε από τον πατέρα του, τον κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη η οργάνωση Safe Water Sports. Και από το 2017 στο Καλό Λιβάδι εγκαταστάθηκε ένα περίπτερο της οργάνωσης, για την ενημέρωση, ιδιαίτερα των παιδιών περί τους κινδύνους των θαλάσσιων σπορ, τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κ.λπ.

Παρά την απερίγραπτη οδύνη και το πένθος στο οποίο βυθίστηκε η οικογένεια με το θάνατο του Μιχαήλ, ο πατέρας του άτυχου παιδιού, ο κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, συνέλαβε την ιδέα για την ίδρυση μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης με στόχο την πρόληψη και αποτροπή θαλάσσιων δυστυχημάτων, πνιγμών κ.λπ. Τα τελευταία 6 χρόνια ο κ. Πασχαλάκης έχει κυριολεκτικά αφιερώσει τη ζωή του στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει σε Ελλάδα και Κύπρο η Safe Water Sports (safewatersports.gr), τιμώντας ενεργά και επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου τη μνήμη του τόσο άδικα χαμένου Μιχαήλ.

Πηγή:protothema.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έρευνα ΙΔΕΜ: Στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε η Ελλάδα

Η χώρα μας, έχοντας το 23% του πληθυσμού της 65 ετών και άνω εντάσσεται σήμερα στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε ενώ θα παραμείνει στην ομάδα αυτή και τις τρεις επόμενες δεκαετίες.

Κάρπαθος: Κορυφαίοι σεφ και γαστρονομικοί θησαυροί στο 2ο Φεστιβάλ γαστρονομίας (video)

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν κορυφαίοι τοπικοί σεφ, οι οποίοι παρουσίασαν μοναδικές γεύσεις

Εστία Πύργου Καλλίστης: “Η υπόθεση των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί..” – Ημερίδα με θέμα την υπόθεση των Τεμπών

Η Κατερίνα Βουτσινά, αδελφή του δολοφονημένου στα Τέμπη, Γιάννη Βουτσινά, θα βρεθεί στο εντευκτήριο του πολιτιστικού συλλόγου "Εστία Πύργου" το Σάββατο στις 5 Οκτώβρη

Σαντορίνη: Η κρουαζιέρα στο επίκεντρο της συζήτησης Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου και Δ.Π. “Τώρα! Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά”

Η συζήτηση ανέδειξε τις ανησυχίες της τοπικής αγοράς σχετικά με τη μελλοντική μείωση της κίνησης επισκεπτών και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις επιχειρήσεις της Σαντορίνης.

Σαντορίνη – ΑΟ Θήρας: Ξεκινούν αύριο τα “Νομίκεια”

Νομίκεια 2024 και ο ΑΟ Θήρας το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου μαζί με Παναθηναϊκό, Μίλωνα και Πανιώνιο

Αμοργός: Ξεκινά το πρόγραμμα στειρώσεων για αδέσποτες γάτες από την 1η Οκτωβρίου

"Όσοι φροντίζουν αδέσποτες γάτες στην περιοχή τους και όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να επικοινωνήσουν μαζί μας..."

Βατικανό – Πάπας Φραγκίσκος: “Στην Ιταλία, τα σκυλιά και οι γάτες προτιμώνται από τα παιδιά”

Πολλές αντιδράσεις στην Ιταλία από τις δηλώσεις του Ποντίφικα για την υπογεννητικότητα και τη σύνδεσή της με τα κατοικίδια

Νάξος: Αποκαλυπτήρια προτομής Ιωάννη Παπαρηγόπουλου

Μέσα από το blog του Ορεινού Αξώτη μαθαίνουμε για τα αποκαλυπτήρια του Ιωάννη Παπαρηγόπουλου στο Δαμαριώνα της Νάξου

Ελβετία: Σε ελληνικά χέρια (Κ. Φουντάς) η διοίκη του Cern

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς - με καταγωγή από την Τήνο - πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN

Κόρινθος – Φωτιά: Δύο νεκροί, μάχη για τον έλεγχό της

Φωτιά στην Κορινθία: Δύο νεκροί – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

Κτηματολόγιο: Από σήμερα είναι στον … αέρα για τις Κυκλάδες

Το χρονοδιάγραμμα για το Κτηματολόγιο στις Κυκλάδες

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά