Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες: Απαγόρευση θήρας (κυνήγι) έως και την 31η Ιανουαρίου

Κυκλάδες: Απαγόρευση θήρας (κυνήγι) έως και την 31η Ιανουαρίου

|

Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων απαγορεύται έως και την 31η Ιανουαρίου το κυνήγι … 

Την απαγόρευση της θήρας όλων των θηραμάτων έως και 31–01–2022 σε όλο το Νομό Κυκλάδων, λόγω των επικρατουσών δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, χιονόστρωση), αποφάσισε η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων. 

Όπως αναφέρει η Δασική Απαγορευτική Διάταξη (Δ.Α.Δ.) Θήρας, σκοπός της είναι να προφυλαχθούν τα θηράματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Η ισχύς της απαγόρευσης αρχίζει από την ανάρτησή της στο Διαδίκτυο (ΔΙΑΥΓΕΙΑ). Η τήρησή της ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, στους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των Κυνηγετικών οργανώσεων και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη.

Υπουργική απόφαση 

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς, καλούνται τα Δασαρχεία και οι Δ/νσεις Δασών να προχωρήσουν στην άμεση έκδοση των προβλεπόμενων από το Δασικό Κώδικα Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (Δ.Α.Δ) που θα αφορούν την απαγόρευση της θήρας στις περιοχές αρμοδιότητάς τους στις οποίες σημειώνονται παρατεταμένες χιονοπτώσεις ή ολικός παγετός και δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Απαγορεύσεις θήρας λόγω χιονοπτώσεων –Έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (Δ.Α.Δ.).

ΣΧΕΤ.: α) Η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/71052/2165/26-07-2021 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2021 – 2022» (Β’ 3515), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/4436/104/17.01.2022 Απόφαση (Β’ 156).
β) Η παράγραφος 4 του άρθρου 5 «Χρόνος θήρας και περιορισμοί» της αριθμ. 414985/85 ΚΥΑ με θέμα «Μέτρα διαχείρισης της άγριας πτηνοπανίδας» (ΦΕΚ-757 Β’/18-12-1985), όπως ισχύει.
γ) Το άρθρο 258 παρ. 3β και 3στ ́του ΝΔ 86/1969 (Α’ 7), όπως ισχύει.

Με αφορμή τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Χώρας, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων ( μεγάλης διάρκειας και έντασης, πλήρης χιονοκάλυψη του εδάφους, ολικός παγετός) θέτουμε υπόψη σας το άρθρο 258 παρ.3 του Δασικού Κώδικα, για τη λήψη μέτρων απαγόρευσης της θήρας στις περιπτώσεις χιονοπτώσεων μεγάλης διάρκειας (γ ́ σχετ.) και την παράγραφο 4 του άρθρου 5 της 414985/85 ΚΥΑ ( β ́ σχετ.), καθώς και τη σχετική με το θέμα αυτό πρόβλεψη μας στην υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/71052/2165/26-07-2021 Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2021 – 2022» (Β’ 3515) {α ́ σχετ.}.

Επισημαίνουμε ότι προκειμένου οι Δασικές Αρχές να εκδίδουν άμεσα τις προβλεπόμενες από το Δασικό Κώδικα Δασικές Αστυνομικές Διατάξεις (Δ.Α.Δ.) στις περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, συμπεριλάβαμε στην παρ.1.11 του κεφ. Γ «Γενικές Ρυθμίσεις» της ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα, σχετική πρόβλεψη για την ενεργοποίηση της οποίας απαιτείται η έκδοση Δ.Α.Δ. από την οικεία Δασική Αρχή, στην οποία θα προσδιορίζονται τα όρια και ο χρόνος διάρκειας της απαγόρευσης και αφού προηγηθεί εκτίμηση της επικρατούσας κατάστασης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω παρακαλούμε για την άμεση έκδοση των προβλεπόμενων από το Δασικό Κώδικα Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (Δ.Α.Δ) που θα αφορούν την απαγόρευση της θήρας στις περιοχές αρμοδιότητάς σας στις οποίες σημειώνονται παρατεταμένες χιονοπτώσεις ή ολικός παγετός και δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης.

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούμε για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες και την κοινοποίηση των σχετικών αποφάσεων στην Υπηρεσία μας, μετά την ανάρτηση τους στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

ΚΟΚ – Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους: 3.959 παραβάσεις σε μία εβδομάδα

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και αυστηροποίηση των ποινών με τον νέο ΚΟΚ – Στο Νότιο Αιγαίο 374 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Σαντορίνη – 9 Ιουλίου 1956: Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι που σημάδεψαν το Αιγαίο

69 χρόνια από τον σεισμό μεγέθους έως 7,8 Ρίχτερ στην Αμοργό – 54 νεκροί, 100 τραυματίες και κύματα άνω των 20 μέτρων στη Σαντορίνη - Η ανάρτηση της κας Νομικού

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού