Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΕλλάδα - WWF : Να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στους ψαράδες (video)

Ελλάδα – WWF : Να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στους ψαράδες (video)

|

Περίπου 13.000 ψαράδες στην Ελλάδα ζουν από την παράκτια αλιεία. – Σήμερα, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας καθώς οι θάλασσες δέχονται ισχυρές πιέσεις, με το 80% των ψαριών να υπεραλιεύεται, ενώ το εισόδημα και το ίδιο τους το επάγγελμα απειλείται με εξαφάνιση. (video) 

Μια δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν θάλασσα και ψαράδες «ζωντανοί», έρχεται να δώσει ο αλιευτικός τουρισμός, όπως αποτυπώνεται στο νέο ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς με τίτλο «Στη θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία», το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετασχηματίζοντας την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο».

Μέσω του ντοκιμαντέρ, ο αλιευτικός τουρισμός προβάλλεται ως μία δυναμική εναλλακτική δραστηριότητα για τους ψαράδες, που απευθύνεται σε επισκέπτες και φίλους της χώρας μας και των ξεχωριστών θαλάσσιων οικοσυστημάτων της. Η εναλλακτική αυτή δραστηριότητα  είναι ικανή να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ζωής, όχι μόνο κοντά στη θάλασσα και την ομορφιά της, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο αλιευτικός τουρισμός έχει απασχολήσει τους Έλληνες ψαράδες από τις αρχές του 2000, ωστόσο θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας το 2015 με υπουργική απόφαση, και σήμερα υπάρχουν περίπου 200 ενεργές άδειες στην Ελλάδα που δίνουν τη δυνατότητα στους παράκτιους αλιείς να ασκήσουν και αυτή τη δραστηριότητα. Ως εναλλακτική μορφή αλιευτικής δραστηριότητας έχει σημαντικά οφέλη, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, όπως είναι η μείωση της αλιευτικής προσπάθειας και κατ’ επέκταση της αλιευτικής πίεσης στα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυοαποθέματα, η προβολή της παραδοσιακής αλιείας και της ναυτοσύνης των μικρής κλίμακας παράκτιων αλιέων της Ελλάδας. Παράλληλα, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αλιέων (π.χ. αύξηση εισοδήματος, λιγότερες ώρες απασχόλησης, μικρότερη έκθεση των ίδιων σε κινδύνους, κ.λπ.).

Μέσα από το ντοκιμαντέρ, το WWFΕλλάς προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στην Άνδρο, την Κύθνο και τη Σαντορίνη, προκειμένου να γνωρίσει τρεις ψαράδες που ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν ή που έχουν ήδη κάνει τα πρώτα επιχειρηματικά βήματά τους στον αλιευτικό τουρισμό, αναζητώντας έναν νέο τρόπο βιοπορισμού σε μία θάλασσα που ολοένα και «αδειάζει» εξαιτίας της υπεραλίευσης. Η Ανθή μεταφέρει σε αυτή τη νέα προσπάθεια τα βιώματα και τιςθετικές αναμνήσεις από τις οικογενειακές εκδρομές με το καΐκι του πατέρα της, ο Δημήτρης προσπαθεί σε αντίξοες συνθήκες πανδημίας να βρει τρόπο να κρατήσει ζωντανό το επάγγελμά του ώστε να το κληροδοτήσει στον γιο του,και ο Χρήστος -ψαράς τέταρτης γενιάς-έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να η θάλασσα να «ξεκουραστεί» επιτέλους.

Περίπου 13.000 ψαράδες στην Ελλάδα ζουν από την παράκτια αλιεία. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, οι αλιείς στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς οι θάλασσες δέχονται ολοένα και πιο ισχυρές πιέσεις που απειλούν τη βιωσιμότητά τους. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι στη Μεσόγειο το 80% του πληθυσμού των ψαριών υπεραλιεύεται,  ενώ παράλληλα η κλιματική κρίση και οι πολυάριθμες συνέπειές της επιφέρουν μια σειρά αρνητικών αλλαγών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Αυτές τις αντιξοότητες προβάλλουν μέσα από το ντοκιμαντέρ οι ψαράδες, οι οποίοι διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες και μεταφέρουν το κοινό όραμά τους: την άμεση ανάγκη για την προστασία της θάλασσας που είναι συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα ενός εκ των αρχαιότερων επαγγελμάτων στον κόσμο, αυτό του αλιέα, αλλά και τη δυνατότητα για ένα καλύτερο μέλλον που μπορεί να προκύψει τόσο για τους ίδιους, όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον από τον βιώσιμο αλιευτικό τουρισμό.

«Στο ντοκιμαντέρ του WWF για τον αλιευτικό τουρισμό βλέπουμε τη διαφορετική προσέγγιση της Ανθής, του Δημήτρη και του Χρήστου σχετικά με το μέλλον της αλιείας, αλλά και την αγάπη που μοιράζονται για τη θάλασσα. Βλέποντας τις ψαριές τους να μειώνονται κάθε χρόνο, έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αναλάβουν δράση και αποτελώντας πλέον μέρος της λύσης του προβλήματος να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα της θάλασσας και τους επαγγέλματός τους» δήλωσε ο Μιχάλης Μαργαρίτης, υπεύθυνος αλιείας πεδίου του WWF Ελλάς.

Το ντoκιμαντέρ «Στη Θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία» θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο ΥouΤube κανάλι του WWF Ελλάς. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ https://youtu.be/RBtc3eBmfOg


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Καλά θα πάει»: Οι Μακαλιάς – Ρούμπος φέρνουν το απρόβλεπτο στη Σαντορίνη

Ένα αυτοσχεδιαστικό comedy show γεμάτο ρυθμό, τρέλα και «καμένο» χιούμορ, όπου οι θεατές γίνονται σκηνοθέτες και σεναριογράφοι.

Β. Κικίλιας: «Οι ψαράδες έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου»

Δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας για ουσιαστικό διάλογο με τις ενώσεις αλιέων και στήριξη των δικαιωμάτων τους, με ταυτόχρονη προστασία των θαλασσών και του φυσικού πλούτου.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών τιμά τη γυναίκα που υπήρξε πρωτεργάτης της αιμοδοσίας στις Κυκλάδες και άφησε ανεξίτηλη παρακαταθήκη προσφοράς

Νάξος: Σφοδρή επίθεση Χατζηανδρέου για το «φιάσκο Dolce», 120.000€ χωρίς κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει κακοδιαχείριση και ζητά διερεύνηση ευθυνών – «Οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη της Δημοτικής Αρχής»

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.