Στα σκουπίδια 158 κιλά τροφής ανά άτομο ετησίως – Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις εκστρατείες για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων που έχουν λάβει χώρα, ο παραλογισμός ως προς τη διαχείριση τροφίμων στην Ε.Ε. συνεχίζεται.
Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις εκστρατείες για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων που έχουν λάβει χώρα, ο παραλογισμός ως προς τη διαχείριση τροφίμων στην Ε.Ε. συνεχίζεται. Από τη μια, μεγάλες ποσότητες τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ την ίδια στιγμή σημαντικό ποσοστό πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή από διατροφικής άποψης γεύματα. Επίσης, το 51,8% του πληθυσμού της Ε.Ε. άνω των 18 είναι υπέρβαρο (στοιχεία 2017), γεγονός που καταδεικνύει ότι ο τρόπος ζωής τους δεν βοηθά στη διατήρηση καλής υγείας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ε.Ε., κάθε χρόνο 158 κιλά τροφής ανά άτομο καταλήγουν στα σκουπίδια στα 27 κράτη-μέλη. Συνολικά 189,8 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων κατέληξαν στα σκουπίδια το 2018 στην Ε.Ε. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητεί έναν αποδοτικό τρόπο για να μετράει τη σπατάλη τροφίμων, εφόσον έως τώρα τα στοιχεία συλλέγονται με βάση τις πληροφορίες που δίνουν τα ίδια τα κράτη-μέλη οικειοθελώς. Η μέτρηση της σπατάλης είναι πολύ σημαντική στο πλαίσιο της εκστρατείας «Από το χωράφι στο πιάτο» της Ε.Ε. για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Την ίδια στιγμή, όμως, εντός της Ε.Ε. η διατροφική φτώχεια είναι υψηλή. Ενας στους 8 πολίτες της Ε.Ε. άνω των 16 ετών, δηλαδή περίπου το 11,6% των πολιτών της Ευρώπης, δυσκολεύεται να έχει ένα πλήρες γεύμα με κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο και τα απαραίτητα λαχανικά, κάθε δεύτερη μέρα. Σε μερικές χώρες μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο, όπως π.χ. στη Βουλγαρία, όπου δύο στους πέντε δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα επαρκές γεύμα. Και η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στον δείκτη φτώχειας, στην ένατη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, με το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή διατροφή να φτάνει κοντά στο 13%.
Κατά μέσον όρο το 21,4% των δαπανών ενός νοικοκυριού στην Ε.Ε. πηγαίνει στα έξοδα διατροφής, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορά την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη αλλά και το σύστημα διάθεσής τους. Ωστόσο, ανάμεσα στα κράτη-μέλη υπάρχουν διαφορές: Το χαμηλότερο ποσοστό εξόδων για τρόφιμα αναλογεί στη Γερμανία, όπου μετριέται στο 16,4%, και μετά στο Λουξεμβούργο (17,2%), ενώ το υψηλότερο στη Ρουμανία (30,9%) και στην Εσθονία (30,8%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η από το τέλος θέση, με ποσοστό άνω του 30% του μηνιαίου προϋπολογισμού να δαπανάται για τρόφιμα.
Τα πιο δημοφιλή
Σε τι τρόφιμα ξοδεύουν όμως τα χρήματά τους οι Ευρωπαίοι; Με εξαίρεση την Ολλανδία, τη Μάλτα και την Κύπρο, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων τους για τρόφιμα οι πολίτες της Ε.Ε. το ξοδεύουν για την αγορά κρέατος. Τα επόμενα δημοφιλή προϊόντα που αγοράζουν οι Ευρωπαίοι είναι το ψωμί και τα δημητριακά, το γάλα, τα τυριά, τα αυγά και τα λαχανικά. Τα έξοδα για την αγορά αλκοολούχων ποτών ήταν κατά μέσον όρο 2% στην Ε.Ε., ωστόσο οι διαφορές στις τιμές ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι σημαντικές.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr