Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων: Συγκέντρωση αλληλεγγύης (19/01) για τους πρόσφυγες

Νάξος – Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων: Συγκέντρωση αλληλεγγύης (19/01) για τους πρόσφυγες

|

Η Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων της Νάξου διοργανώνει συγκέντρωσης αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες αύριο Τετάρτη 19 Ιανουαρίου (18:00)  έξω από το Νοσοκομείο Νάξου – Ποιος είναι ο λόγος 

“…. Το Αιγαίο, λίκνο πολιτισμού, γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο ηπείρους, μια θάλασσα που κληροδότησε στην ανθρωπότητα δημιουργία και τέχνη μέσα από την ανταλλαγή και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πολιτισμών, έχει γίνει σήμερα ένα πέλαγος γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αποκλεισμών, έχει μετατραπεί σε ένα υγρό νεκροταφείο κατατρεγμένων…”.

Ποιος το αναφέρει αυτό και γιατί; Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων της Νάξου που διοργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες (νέα ημερομήνια καθότι η αρχική ήταν στις 14 Ιανουαρίου) αύριο Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Που; Πότε; Εξω από το Νοσοκομείο της Νάξου, στις έξι το απόγευμα…

Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο κατατρεγμένων με σημείο αναφοράς τα δύο ναυάγια της 22ης Δεκεμβρίου σε Φολέγαδρο και της 24ης Δεκεμβρίου στη Πάρου (18 νεκροί) που ακόμη και έως χθες έδωσαν νεκρά σώματα…  Συνολικά έντεκα έχουν εντοπιστεί από αυτό της Φολεγάνδρου στα νότια των Κυκλάδων και δύο στην Τήνο μετά το ναυάγιο της Πάρου… 

Και ο επίλογος του καλέσματος; ” Από την πλευρά μας, δεν θα συνηθίσουμε ποτέ να βρίσκουμε πτώματα στις παραλίες των νησιών μας, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο, ούτε θα μοιάσουμε στο τέρας που το θρέφει….”

Αναλυτικά, η πρόσκληση που εντοπίσαμε στα social media αναφέρει: 

«Όπου ακούς αέρα, είναι η γαλήνη που βρυκολάκιασε»

Έξι νεκροί, ανάμεσά τους και τρία μικρά παιδιά, ξεβράστηκαν αυτές τις μέρες στις παραλίες της Νάξου, της Πάρου και της Τήνου. Βρέθηκαν στις παραλίες, στο Πυργάκι και στην Αγιασσό, να τους χαϊδεύει το ίδιο κύμα που τα καλοκαίρια λούζει τους περιχαρείς και ανέμελους επισκέπτες. Δυο ναυάγια με δεκάδες πνιγμένους που κάποιοι μισάνθρωποι δεν τους λογαριάζουν καν σαν ανθρώπους. Νεκροί πρόσφυγες που γράφουν τις δικές τους ιστορίες, έζησαν τη δική τους τραγική Οδύσσεια, αναζήτησαν τη δική τους γη της επαγγελίας, διωγμένοι, βασανισμένοι από την πείνα, τον πόλεμο, τη δυστυχία. Λένε ότι η φιλοδοξία είναι για τους χορτάτους, όμως το όνειρο και ο αγώνας όχι μόνο για μια καλύτερη ζωή αλλά για την ίδια τη ζωή δεν είναι πολυτέλεια, είναι αυτονόητο ένστικτο. Το έγκλημα που πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή είναι ότι θέλησαν το ελάχιστο, ότι προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον όλεθρο.

Το Αιγαίο, λίκνο πολιτισμού, γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο ηπείρους, μια θάλασσα που κληροδότησε στην ανθρωπότητα δημιουργία και τέχνη μέσα από την ανταλλαγή και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πολιτισμών, έχει γίνει σήμερα ένα πέλαγος γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αποκλεισμών, έχει μετατραπεί σε ένα υγρό νεκροταφείο κατατρεγμένων.

Και ποιος φταίει; Θα πείτε, οι ανίκανοι κυβερνήτες; Μα η συστηματική λεηλασία του φυσικού πλούτου, η στήριξη σε διεφθαρμένα καθεστώτα, η αδικία και οι πόλεμοι που μαίνονται στις τρίτες χώρες δεν είναι προϊόν ανικανότητας αλλά πολιτικής βούλησης των ισχυρών του αναπτυγμένου κόσμου. Αυτοί αφήνουν στο διάβα τους ερείπια και καταστροφή, αυτοί φταίνε για το προσφυγικό, για τη βαρβαρότητα που κατατρέχει αυτό τον κόσμο. Και ταυτόχρονα, αφού δημιουργούν τις συνθήκες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, σπεύδουν να οργανώσουν τη θωράκιση των συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης, τα τείχη και τα στρατιωτικά σώματα που θα αναχαιτίσουν την είσοδο των απελπισμένων στις «ευνομούμενες πλούσιες πολιτείες»

Από την πλευρά μας, δεν θα συνηθίσουμε ποτέ να βρίσκουμε πτώματα στις παραλίες των νησιών μας, δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο, ούτε θα μοιάσουμε στο τέρας που το θρέφει.

«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά. Η υποταγή ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, η συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πώς πρέπει, του πώς οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε; …Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Πολυχρονάκος: «Τα νησιά σώζονται από τους ανθρώπους τους – Η Κυβέρνηση απαξιώνει την νησιωτικότητα» (video)

Ο Γ. Πολυχρονάκος μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών, το μεταφορικό ισοδύναμο και τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Καθολική Εκκλησία: Ο Carlo Acutis, ο πρώτος «millennial» άγιος της Βρετανίας

Ο 15χρονος που έφυγε πρόωρα από λευχαιμία και έμεινε γνωστός ως «ο influencer του Θεού», αγιοποιήθηκε πανηγυρικά στο Βατικανό.

Αναβάθμιση του λιμένα Ρίβα στη Θηρασιά, προμελέτη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάπτυξη της Θηρασιάς με έργα που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό περισσότερων σκαφών και την ταυτόχρονη προσέγγιση δύο ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ενισχύεται με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σημαντικές προσθήκες σε Γενική Ιατρική, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού.

Αναβαθμίσεις σε σχολικές μονάδες της Σύρου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και άλλων πόρων, με στόχο ασφαλή και λειτουργικά σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Γιώργος Λεονταρίτης: «Η μείωση ΦΠΑ πρέπει να ισχύσει και για τις Κυκλάδες»

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ζητά επανεξέταση της απόφασης για τον ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αφορά την οικονομία και τη νησιωτικότητα, όχι τον πληθυσμό ή τη γεωγραφία.

Γιώργος Χατζημάρκος: «Ιστορική δικαίωση για τα νησιά η μείωση ΦΠΑ – Συνεχίζουμε τον αγώνα για όλους»

Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σχολιάζει τα μέτρα για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα.

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βράβευση νέων φοιτητών από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” θα τιμηθούν οι μαθητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το «ζήτημα της Σίφνου» στη χαρτογραφία του Πτολεμαίου

Η υπερβολική απεικόνιση του μεγέθους του νησιού στον χάρτη της Οικουμένης και η ιστορική της σημασία λόγω των ορυχείων αργύρου και μολύβδου.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.