Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Παράταση περιοριστικών μέτρων έως και την 23η Ιανουαρίου

Ελλάδα: Παράταση περιοριστικών μέτρων έως και την 23η Ιανουαρίου

|

Την παράταση των ήδη υφιστάμενων μέτρων κατά μία εβδομάδα ανακοίνωσε επισήμως το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιστρημονικής επιτροπής – Τι είπε για τα σχολεία 

Την παράταση των ήδη υφιστάμενων μέτρων κατά μία εβδομάδα έως δηλαδή τις 23 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε επισήμως το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται: «Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».

Προς την κατεύθυνση της διατήρησης των μέτρων είχαν προϊδεάσει νωρίτερα σήμερα πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «πρόωρη συζήτηση» και «λάθος μήνυμα», αναφερόμενος σε μια πιθανή χαλάρωση των περιορισμών. 

Πάντως, από την κυβέρνηση είχε εκφραστεί η πρόθεση για επανεξέταση της κατάργησης της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, ζήτημα που είχε θέσει χθες στο τραπέζι και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σχολεία: «Τροποποίηση των πρωτοκόλλων, αν χρειαστεί»

Όσον αφορά τα σχολεία, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα περίπου 25.000 θετικά τεστ που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων είναι εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν από σελφ τεστ τονίζοντας ότι δεν προκλήθηκαν από την σχολική δραστηριότητα. Πρόσθεσε δε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που ήταν στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί θα μόλυναν κάποιους καθώς υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο με τα σελφ τεστ μπήκε φρένο στη διασπορά. 

Ερωτηθείσα αν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, επισήμανε ότι το υπουργείο ακούει πάντα την Επιτροπή των Ειδικών. «Δε μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο. Αν τα πρωτόκολλα χρειαστεί να τροποποιηθούν με εισήγηση της Επιτροπής, θα γίνει».

Ειδικά δε για το 50%+1, δήλωσε ότι δεν απασχολεί την Επιτροπή επιδημιολογικά, γιατί έχει κάνει με την κινητικότητα των σχολείων. Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βγει όσο γίνεται νωρίτερα η απόφαση για την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν με κορωνοϊό.

Αισιοδοξία με «αστερίσκους» από τους ειδικούς

Παράλληλα, συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, αναφέροντας ότι η αποκλιμάκωση ίσως να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Παράλληλα, ωστόσο, προειδοποιούν για τον κίνδυνο εκτόξευσης των κρουσμάτων και συνιστούν προσοχή στους πολίτες.

Ειδικότερα, o καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Νίκος Τζανάκης, τόνισε πως οι πολίτες συγκρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών και έδωσε τη δική του ερμηνεία για τη διάψευση της χθεσινής πρόβλεψης.

«Είναι έκπληξη αυτό που έγινε. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ενσωμάτωσης κρουσμάτων, που ίσως να υπήρχαν θέματα εγγραφής στις διάφορες δομές που κάνουν τεστ. Ελπίζω να μην είναι αυτό και να συνεχιστεί και σήμερα η μείωση των κρουσμάτων. Στη σκακιέρα έχουν μπει κι άλλοι παίκτες, όπως τα σχολεία. Έχω παρατηρήσει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει μία πρόσκαιρη πτώση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων και μετά ακολουθεί εκτόξευση», υποστήριξε, μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κόσμος συγκρατήθηκε μέσα στις γιορτές, είτε επειδή φοβήθηκε από την έξαρση είτε επειδή θέλει να τελειώνει με αυτή την υπόθεση. Αυτό μπορεί να συνέβαλε καθοριστικά στη συγκράτηση των τιμών».

Επιπλέον, τόνισε ότι το PCR τεστ είναι μία ευαίσθητη τεχνική και μπορεί να ανιχνεύσει απειροελάχιστα μόρια κορωνοϊού ακόμα και την 20ή μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να το μεταδώσει.

Σημείωσε επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει με τη Δέλτα κινδυνεύουν να μολυνθούν και από την Όμικρον και σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση 10 ημέρες μετά τη νόσηση.

«Η Όμικρον στέλνει στο νοσοκομείο κυρίως ανεμβολίαστους και σε ΜΕΘ. Ένα 40% των νοσηλειών στην Κρήτη οφείλεται σε στελέχη της Όμικρον. Η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη», σημείωσε.

Για αποκλιμάκωση έκανε λόγο και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευκρινίζοντας όμως πως θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς πλέον υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Ως προς την κατάργηση των μέτρων δήλωσε πως θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί, γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα.

«Η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, με την έννοια ότι υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή σε επανάκαμψη. Το θέμα των μέτρων πρέπει να συζητηθεί με μεγάλη φειδώ», τόνισε.

Πηγή kathimerini.gr


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία