Σε πρόσφατο podcast, ο 64χρονος Στίβεν Φράι ανέφερε ότι «έχω αυτόν τον πόθο, να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα, όπου ανήκουν». – Η πρόταση προς το Βρετανικό Μουσείο περι εικονικής πραγματικότητας και γιατί χαρακτηρίζει ως “αριστοκρατική” τη κίνηση των Βρετανών
Δεν είναι βέβαια η πρώτη, όμως έχει την αξία της, αφενός γιατί έρχεται σε μια περίοδο που το ζήτημα έχει ανακινηθεί από την ελληνική πλευρά και, αφετέρου, γιατί περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα ιδέα για την αμοιβαία επίλυσή του: ο λόγος για την πρόσφατη δήλωση υποστήριξης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα που έκανε προ ημερών ο Βρετανός συγγραφέας, παρουσιαστής και ηθοποιός Στίβεν Φράι, προτείνοντας να τοποθετηθούν αντίγραφα στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία θα πλαισιώνονται από μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας με λεπτομέρειες για την ιστορία τους.
Μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε podcast του ηθοποιού Κρις Eβανς, ο 64χρονος Στίβεν Φράι, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα, χαρακτήρισε την ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών σαν μια κίνηση υψηλού επιπέδου από τη μεριά της Βρετανίας: «Εχω αυτόν τον πόθο», είπε, «να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα, όπου ανήκουν. Με ενθουσιάζει πολύ το ζήτημα και γνωρίζω ότι πολλοί λένε πως “τα έχουμε φροντίσει” και είναι αλήθεια ότι το έχουμε κάνει, όμως θα ήταν μια πολύ αριστοκρατική χειρονομία».
Το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε, σύμφωνα με πρόταση που διατυπώθηκε πρόσφατα από τον δημοσιογράφο Ούγκο Ντίξον και επαναλήφθηκε την Παρασκευή από τον Στίβεν Φράι, να αξιοποιήσει τα οφέλη της τεχνολογίας: «Μπορείς να δημιουργήσεις τα εκμαγεία τους», υποστήριξε ο Βρετανός «και ειδικά τώρα, με τις δυνατότητες τελειοποίησης που προσφέρει η τεχνολογία λέιζερ, μπορείς να το κάνεις με ακρίβεια. Eτσι, το Βρετανικό Μουσείο θα προσφέρει μια εμπειρία του Παρθενώνα, ενώ ο επισκέπτης θα μπαίνει και θα βλέπει αυτή τη θαυμάσια τεχνολογία, φορώντας κράνη εικονικής πραγματικότητας ή ό,τι άλλο θέλει και θα βλέπει πώς τα πρωτότυπα αναπαράχθηκαν πιστά, αλλά και πώς συσκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν στο τρένο».
Συγγραφέας αρκετών βιβλίων εμπνευσμένων από την ελληνική αρχαιότητα και τιμημένος τον περασμένο Απρίλιο με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα έπειτα από απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Στίβεν Φράι έχει εκφραστεί συχνά στο παρελθόν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα ντιμπέιτ για το ζήτημα που διοργανώθηκε το 2012 στο Λονδίνο και μεταδόθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης. Αυτή τη φορά, ο Βρετανός οραματίστηκε και το ενθουσιώδες καλωσόρισμα των Γλυπτών στην Ελλάδα: «Σας υπόσχομαι», είπε χαρακτηριστικά, «ότι ένα εκατομμύριο Αθηναίοι θα βγουν στους δρόμους για να τα υποδεχτούν. Σημαίνουν τόσο πολλά για τους Eλληνες, είναι μέρος της υπόστασης της Αθήνας. Θα γίνουν τελετές με χειραψίες και ξαφνικά ο κόσμος θα στραφεί για μια φορά στη Βρετανία και θα πει ότι αυτή ήταν μια αριστοκρατική κίνηση. Θα είναι κάτι το αριστοκρατικό και η Βρετανία έχει καιρό να πράξει κάτι τέτοιο».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ