Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη - Covid 19: Ολικό lockdown στην Αυστρία, μερικό στην Ολλανδία

Ευρώπη – Covid 19: Ολικό lockdown στην Αυστρία, μερικό στην Ολλανδία

|

Το ένα μετά το άλλο τα κράτη στην Ευρώπη επιλέγουν το δρόμο των γενικών περιορισμών … Από σήμερα ολικό λοκντάουν σε Αυστρία για τους ανεμβολίαστους. Τι συμβαίνει σε Ολλανδία και Γερμανία 

Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να αμυνθεί απέναντι στην πανδημία…  Μία προσπάθεια που μόνο εύκολη δεν είναι καθότι σ’ αυτή τη πολυπαραγοντική εξίσωση, το στοίχημα αποτελεί η διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών, ενώ το σύστημα υγείας πολλών χωρών «μπαίνει» στην εντατική.

Διαστάσεις πανδημίας λαμβάνει ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων που κατακλύζουν τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο. Η καθοριστική σημασία του εμβολίου, του μοναδικού – μέχρι στιγμής – όπλου κατά της νόσου Covid-19, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με την πιο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην ΕΕ (κάτω από το 50%), καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας με το σύστημα υγείας τους, παράλληλα, να καρκινοβατεί.

Και οι γενικοί περιορισμοί (βλ lockdown) είναι στο προσκήνιο. Και δεν είναι λίγες οι χώρες που επαναφέρουν αυτό το μέτρο που επηρεάζει άμεσα και τους εμβολιασμένους…  Μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν είναι λύση… 

Κλειδί για το άνοιγμα στην ομαλότητα αποτελεί η συνέχιση της τήρησης αποστάσεων, της χρήσης μάσκας και της αποφυγής συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αναπτύξει ένα επιτυχημένο plan b, ενώ για ακόμη μια φορά παρακολουθεί το «success story» του Ισραήλ που ηγείται της κούρσας των εμβολιασμών και χάρη στην ευρεία χορήγηση της ενισχυτικής δόσης έχει καταφέρει να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη διασπορά του κορωνοϊού.

Στην ΕΕ, όμως, δεν είναι λίγες οι χώρες όπου η εμβολιαστική εκστρατεία έχει επισκιαστεί από τη δυσπιστία και τις ομάδες παραπληροφόρησης. Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, με μόνο το 40%, περίπου, του πληθυσμού εμβολιασμένο οι ημερήσιοι θάνατοι φτάνουν ακόμη και τους 500, ενώ οι ασθενείς δεν βρίσκουν χώρο να νοσηλευτούν, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται σε άλλες χώρες και να ξεμένουν ακόμη και στα φορεία. Λόγω της βαθιά προβληματικής κατάστασης, το Βουκουρέστι επεξεργάζεται δέσμη μέτρων, κίνηση στην οποία προχώρησε λίγες εβδομάδες νωρίτερα η Λετονία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέσπισε lockdown ενός μήνα.

Ολλανδία και Αυστρία 

Εάν μετακινηθεί κανείς από την ανατολική Ευρώπη προς τον βορρά, αντιλαμβάνεται ότι η επιβολή νέων περιορισμών δεν είναι απλή υπόθεση. Η μεν Ολλανδία έχει επιβάλει μερικό lockdown τριών εβδομάδων για όλο τον πληθυσμό, ενώ η Αυστρία εστιάζει τα μέτρα της στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς ολικής καραντίνας.

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς, μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 20:00, ενώ οι δημόσιες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι έξοδοι εκτός της οικίας θα επιτρέπονται. Οι πρώτες ημέρες πάντως έφεραν αντιδράσεις και ουκ ολίγα επεισόδια 

Όσον αφορά στην Αυστρία, lockdown επιβάλλεται σε όλους τους ανεμβολίαστους από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Οποιοσδήποτε είναι πάνω από 12 ετών και δεν έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορεί να βγαίνει από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, άσκησης και αγοράς των απαραίτητων εφοδιών.

Όπως εκτιμάται, η νέα καραντίνα θα επηρεάσει δύο από τα 8,9 εκατομμύρια πολίτες της Αυστρίας για τουλάχιστον 10 ημέρες. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, δήλωσε συγκεκριμένα σε δημοσιογράφους: «Είναι δουλειά μας η κυβέρνηση της Αυστρίας να προστατεύει τους ανθρώπους. Έτσι αποφασίσαμε να επιβάλλουμε lockdown για τους ανεμβολίαστους».

Στη Γαλλία, από την άλλη, ύστερα από διάγγελμα του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αποφασίστηκε η επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμών, με τρίτη δόση, για τους άνω των 65, από τις αρχές  Δεκεμβρίου.

Η Γερμανία αυστηροποιεί, από τη Δευτέρα, τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στους εσωτερικούς χώρους, ενώ ενθαρρύνει και την τηλεργασία για όσους δεν έχουν θωρακιστεί με ενέσιμα σκευάσματα.

Υπό τον φόβο να κοκκινίσουν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού χάρτη, η αντιμετώπιση της νόσου εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά, με πολλά κυβερνητικά επιτελεία να εστιάζουν τη στρατηγική στους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα Protothema.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεν κλέβουν τα κινητά για να τα πουλήσουν

Στόχος τα προσωπικά σου δεδομένα για τους κλέφτες των κινητών τηλεφώνων

Τίτλοι τέλους για τον Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ

Το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ

Τραγωδία στη Νάξο: 59χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπητού δημοτικού υπαλλήλου – Ερευνώνται οι συνθήκες του περιστατικού

Υπερτουρισμός: Πρόβλημα στις Κυκλάδες!

Έρευνα του βρετανικού Which? αποκαλύπτει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη «τουριστική πίεση» — κορυφή για τη Ζάκυνθο και Κυκλάδες!

Το έργο των Προγόνων: Ένα εργόχειρο, μια ζωή, μια αλυσίδα τιμής

Μια συγκινητική αφήγηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για τη δύναμη της μνήμης, την αξία της οικογένειας και τα ίχνη που αφήνει η θυσία στην καθημερινότητά μας

Σύρος: Βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής μάχης κατά της παιδικής παχυσαρκίας (video)

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη επισκέφθηκε το νησί στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τη UNICEF και παρουσίασε δράσεις για τη διατροφική εκπαίδευση και πρόληψη στα παιδιά

Ηλιοβασίλεμα στη Νάξο: Μοναδική AI φωτογραφία

Ανακαλύψτε την απόλυτη ομορφιά του Κυκλαδίτικου ηλιοβασιλέματος μέσα από μια μαγευτική AI εικόνα από τη Νάξο — με φόντο την Πορτάρα, τη θάλασσα και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της Χώρας.

Αεροδρόμιο Νάξου: Απογειώνεται σε επιδόσεις, ρεκόρ αφίξεων για τον φετινό Απρίλιο

Με αύξηση 45% στις αφίξεις επιβατών και εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ο «Απόλλων» της Νάξου δείχνει έτοιμος να φιλοξενήσει το μέλλον του νησιωτικού τουρισμού

Ισπανία: Tοξικό νέφος έκλεισε 160.000 Ισπανούς στα σπίτια τους

Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Καταλονία της βορειοανατολικής Ισπανίας προειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε βιομηχανική περιοχή, προκαλώντας τοξικό νέφος χλωρίου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ταξίδεψε στη Σύρο, μία διήμερη γιορτή γνώσης, πολιτισμού και εμπειριών

Μαθητές και εκπαιδευτικοί της Γ’ Γυμνασίου Νάξου έζησαν ένα μοναδικό διήμερο στην «αρχόντισσα» των Κυκλάδων, γεμάτο ιστορία, τέχνη και συναισθηματική φόρτιση

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις