Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝότιο Αιγαίο: Ο Μητσοτάκης στη Ρόδο και το "Εθνικό Θέατρο"

Νότιο Αιγαίο: Ο Μητσοτάκης στη Ρόδο και το “Εθνικό Θέατρο”

|

Από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ρόδο – Ποιοι είναι μαζί του και τι θα κάνει.. Το Εθνικό θέατρο αλλά και το Πολυδύναμο Ιατρείο στη Σύμη 

Ιστορική διάσταση προσλαμβάνει η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη, στη Ρόδο.

Ο Πρωθυπουργός, θα αφιχθεί στο νησί την 09.00 ώρα και μισή ώρα αργότερα, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, αναμένεται να εξαγγείλει τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου, που παραμένει κλειστό επί 16ετία!
Πρόκειται για το σημαντικότερο κτήριο της πολιτιστικής υποδομής που κατασκευάστηκε επί Ιταλοκρατίας και το οποίο αποτελεί τοπόσημο για το νησί και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς του.
Η αποκατάστασή του αποτελούσε πάντα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ρόδο.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου αλλοτινό διαμάντι πολιτισμού, κτίστηκε από τον Ιταλό Αρχιτέκτονα Armando Bernabiti και άνοιξε τις πόρτες του το 1937 με την Madame Butterfly του Giacomo Puccini και την διάσημη υψίφωνο της Λυρικής του Μιλάνου Ροζέτα Παμπανίνι.

Ως τόπος πολιτισμού, φιλοξένησε Όπερες, Κονσέρτα, Θεατρικές Παραστάσεις, Κινηματογραφικές Προβολές, παίζοντας διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Το 2005 έκλεισε η τεράστια κεντρική σκηνή για να εκτελεστούν οι απαραίτητες επισκευές στο Θέατρο. Έκτοτε παραμένει κλειστό.

Το 2013 εκπονήθηκαν τεχνικές μελέτες οι οποίες εγκρίθηκαν το 2018 από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Ρόδος αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ένα θέατρο ικανό να φιλοξενεί παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών, λειτουργώντας όχι μόνο ως πόλος προσέλκυσης νέων καλλιτεχνών αλλά και ως σταυροδρόμι πολιτισμών ανοίγοντας γέφυρες με τις γειτονικές χώρες, την Μεσόγειο και όλο τον Κόσμο. Κυρίως όμως έχει χάσει ένα από τα κορυφαία Μνημεία Νεώτερης Ιστορίας, ένα τοπόσημο αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς της.

Περί ώραν 10.30 ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη αναμένεται να επισκεφθούν την νέα Μαρίνα Ρόδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για την ανάπτυξη του τουριστικού λιμένα της Ρόδου με τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα και πράσινες λύσεις, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ληφθεί μέριμνα και για την αξιοποίηση του ακινήτου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου στον Ζέφυρο!

Περί ώραν 12.00 θα αναχωρήσει για την Χάλκη με ελικόπτερο, συνοδευόμενος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επικεφαλής τον υπουργό κ. Κ. Σκρέκα, για να ανακοινωθεί η έναρξη του προγράμματος GReco-island, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προτύπου «πράσινης» οικονομίας και καινοτόμων δράσεων, μέσα από τη συνεργασία κορυφαίων ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία της ονοματοδοσίας του Κέντρου Υγείας στη Σύμη σε συνεννόηση με την οικογένεια της αείμνηστης προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Σκοπός και στόχος είναι, τα μέλη της οικογένειας, να βρίσκονται συγκεκριμένα στο νησί, όταν πραγματοποιηθεί η τελετή ονοματοδοσίας του Κέντρου Υγείας Φώφη Γεννηματά καθώς στην παρούσα φάση αυτό δεν είναι εφικτό.

Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 10:00 π.μ. θα εγκαινιάσουν το νέο κτήριο του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης, που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Τα εγκαίνια θα τελέσουν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο διοικητής της 2ης Υ.ΠΕ. κ. Χρήστος Ροϊλός.

Με πληροφορίες και photo από την εφημερίδα “Δημοκρατική” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Ιστορική νίκη για τους ναυτικούς στα ιδιωτικά σκάφη, μειώνεται η φορολογία μετά από παρέμβαση του Γ. Βάλλη

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. ανοίγει νέο κεφάλαιο για το yachting στην Ελλάδα: Δίκαιη φορολόγηση, προστασία εγκύων ναυτικών και ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ασφάλεια και επαγγελματικά δικαιώματα

Μηλώσια 2025 – Στίβος: Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή η Νάξος τίμησε τον Ιουλιανό Βλασέρο

Ο ΑΜΣ Φιλωτίου διοργάνωσε τους αγώνες στίβου “Μηλώσια” στη μνήμη του Ιουλιανού Βλασέρου, ενώ η συγκινητική συμμετοχή της οικογένειάς του και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν ξανά τη δύναμη της μνήμης και του αθλητισμού.

Kalami Festival: Μουσική απόψε κάτω από τα αστέρια της Νάξου με Aggelina, Usurum & Σκιαδαρέσσες

Η παραλία της Μικρής Βίγλας υποδέχεται για πρώτη φορά το Kalami Festival σήμερα (27 Ιουλίου) με τρεις καλλιτεχνικές παρουσίες και μια βραδιά γεμάτη ψυχή, αφήγηση και ρυθμό.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κύθηρα και Μεσσηνία. ενδείξεις βελτίωσης αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Από Εύβοια και Κύθηρα μέχρι Χανιά και Μεσσηνία, οι πυροσβέστες συνεχίζουν με αυταπάρνηση – Νέες αναζωπυρώσεις, ενεργά μέτωπα και προειδοποίηση για κρίσιμη Κυριακή

Καίγεται η Προύσα: Η Τουρκία μετρά πληγές από πύρινη λαίλαπα στη βορειοδυτική επαρχία

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατακαίει δασικές εκτάσεις και απειλεί οικισμούς στην επαρχία Προύσα – Εκκενώσεις, αποκλεισμοί δρόμων και δραματικές εικόνες καταστροφής

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Παρέμβαση Λιανού για δίκαιη κατανομή πόρων

Ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά αλλαγή πλαισίου ώστε τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία να έχουν έσοδα για ανταποδοτικά έργα – Νέες ισορροπίες στους νησιωτικούς δήμους

Νάξος – Μουτσούνα: Η μικρή Διονυσία και το γλαράκι της ελπίδας

Από τη Μουτσούνα ως τη Χώρα, ένα κορίτσι με καρδιά μεγαλύτερη απ’ την ηλικία του δείχνει τι σημαίνει αγάπη για τη ζωή και τους αθόρυβους ήρωες της φύσης

Τραγωδία στη Σέριφο: Νεκρός 22χρονος που είχε εξαφανιστεί, που βρέθηκε…

Αγωνία που μετατράπηκε σε θρήνο – Ο νεαρός εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του λίγες ώρες μετά την εξαφάνισή του. Ερωτήματα για τις συνθήκες του θανάτου του.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.