Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο - Ανεμογεννήτριες: Ηρθε η ώρα να μάθουμε τι σημαίνει "μικρό νησί"

Αιγαίο – Ανεμογεννήτριες: Ηρθε η ώρα να μάθουμε τι σημαίνει “μικρό νησί”

|

Ειδικοί όροι στο νέο χωροταξικό για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ψηλά βουνά και μικρά νησιά εξετάζει η Κυβέρνηση. Αλλά πότε θα ισχύσει; 

 

Κάλλιο αργά παρά ποτέ δεν λένε; Ε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ωριμάσει η ιδέα για τη θεσμοθέτηση συμβουλευτικού οργάνου με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων και των φορέων που εκπροσωπούν τους επενδυτές ΑΠΕ. Και δεν αποκλείεται να μάθουμε και τι σημαίνει “μικρό νησί” στο ενδιάμεσο. Τι δεν το ξέρουμε; 

Σε ένα χρόνο από σήμερα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ στη χώρα μας, έργο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται διατεθειμένη να επισπεύσει όσο είναι δυνατό τις διαδικασίες, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα συντελέσει στο να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα και να μην αποτελεί, η μη ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού, επιχείρημα (τις περισσότερες φορές τεχνητό), για την έγερση αντιδράσεων στην εγκατάσταση ΑΠΕ σε όλη τη χώρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι οδηγίες που έχουν δοθεί στο ΥΠΕΝ από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο ΥΠΕΝ έχει ωριμάσει η ιδέα για τη δημιουργία ενός θεσμοθετημένου συμβουλευτικού οργάνου, με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων και των φορέων που εκπροσωπούν τους επενδυτές ΑΠΕ, το οποίο θα λειτουργεί σε διαρκή βάση παρακολουθώντας τη διαδικασία κατάρτισης του νέου Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ που εκπονεί η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο κατόπιν διαγωνισμού.

Ψηλά βουνά και μικρά νησιά
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει το νέο Χωροταξικό σε σχέση με ό,τι προέβλεπε το υφιστάμενο.

Η σημαντικότερη, σύμφωνα με όσα είπε στο συνέδριο Renewable & Storage Forum του energypress ο πρώην αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, είναι ότι θα υπάρξει επανεξέταση των κανόνων που ισχύουν για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δύο περιπτώσεις: Τα ψηλά βουνά και τα μικρά νησιά. Στο σημερινό χωροταξικό δεν έχουν αντιμετωπιστεί ως ειδικές περιπτώσεις. Στο καινούργιο θα αντιμετωπίζονται ως περιοχές με ιδιαιτερότητες και άρα θα τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, με κατεύθυνση να απαγορευθεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο θέμα είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλοντας ότι θα σταματήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών «σε μερικά μικρά νησιά και σε όλα τα ψηλά βουνά».

Επειδή το ζήτημα αυτό είναι πολύ κρίσιμο και δημιουργεί μια ριζικά διαφορετική κατάσταση, είναι προφανές ότι μέχρι να διαμορφωθεί το νέο χωροταξικό θα δοθούν μάχες για το τι σημαίνει «ψηλό βουνό» (από ποιό υψόμετρο κιαι πάνω, με ποιά χαρακτηριστικά κ.λπ.) καθώς επίσης για το τι σημαίνει «μικρό νησί».

Οι άλλες αλλαγές
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Renewable & Storage Forum ο κ. Οικονόμου, πέραν του ειδικού καθεστώτος στα ψηλά βουνά και στα μικρά νησιά, το νέο χωροταξικό θα περιλαμβάνει, κάποιες, τουλάχιστον, αλλαγές ακόμα:

Θα αλλάξουν οι ελάχιστες αποστάσεις που προσδιορίζονται στο υφιστάμενο χωροταξικό, σε συνάρτηση με την πρόοδο της τεχνολογίας όσον αφορά το μέγεθος του ρότορα και το ύψος της ανεμογεννήτριας. Το χωροταξικό του 2009 βασιζόταν στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη, τότε, ανεμογεννήτρια είχε ύψος 80 μέτρα. Σήμερα η μεγαλύτερη έχει διπλάσιο μέγεθος και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Θα επανεξεταστούν και θα βελτιωθούν οι κανόνες για το τοπίο σε σχέση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ θα υιοθετηθούν κανόνες, για πρώτη φορά, σε σχέση με την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Εν γένει, το όλο πλαίσιο χωροθέτησης φωτοβολταϊκών θα ενισχυθεί διότι το σημερινό θεωρείται ασθενές.

Θα ενσωματωθεί καλύτερα η σωρευτική επίδραση από τη συσώρευση πολλών αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα ευελιξίας.

Θα δίνεται η δυνατότητα να διαφοροποιούνται τα νούμερα στους κανονιστικούς όρους (μέσα πάντα στα θεσπισμένα άνω και κάτω όρια), όσον αφορά τα υποκείμενα εργαλεία σχεδιασμού, έτσι ώστε να μπορούν και οι τοπικές κοινωνίες να κάνουν τις επιλογές τους.

Θα υιοθετηθεί κανονιστικό πλαίσιο για τους σταθμούς αποθήκευσης.

Θα ενσωματωθούν ρυθμίσεις που θα αφορούν χωροταξικά θέματα για το Υδρογόνο.

Πηγή news247.gr


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΚΥΤ: Εκδήλωση με θέμα “Κυκλάδες: Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή;”

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) - Πότε και που θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα "Κυκλάδες- Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή"

Σαγκρί – ΠΝΟΕΣ: Μεγάλη Παρασκευή με περιφορά Επιταφίου, …τσουρέκια την Ανάσταση

Πρόσκληση παρουσίας την Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί - Τι έχουν ετοιμάσει τα μέλη από τις ΠΝΟΕΣ για την Ανάσταση

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Καλλίνικος: “Η βραδιά της Αναστάσεως να είναι μία ουσιαστικά εμπειρία κοινωνίας κι όχι μία εθιμοτυπική συμμετοχή”

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικου για την εορτή του Πάσχα προς τους Πιστούς Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου - Ποια είναι η ευχή του

Meteo – Απρίλιος: Ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια στο Νότιο Αιγαίο (!!!)

Ο πιο θερμός Απρίλιος τα τελευταία 15 χρόνια σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Νησιά Αιγαίου (πίνακας)

Νάξος – Πρωτομαγιά: Επιτυχημένη η κινητοποίηση με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Απεργιακό συλλαλητήριο Πρωτομαγιάς και διαμαρτυρία για την αύξηση των Δημοτικών Τελών

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων (Photos)

Ολοκλήρωση της ανακατασκευής της αθλητικής εγκατάστασης στην Φολέγανδρο από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Αθήνα: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα, ένα παιδί νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Αυτοκίνητο στην Πειραιώς παρέσυρε πέντε άτομα – Ανάμεσά τους τρία παιδιά, ένα εξ αυτών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση το "Αγλαϊα Κυριακού"

Πανναξιακός ΑΟΚ: Το “αντίο” του Καραλευθέρη και η μεγάλη αγκαλιά που βίωσε στη Νάξο (video)

Με ένα ξεχωριστό τρόπο ο Λευτέρης Καραλευθέρης έκλεισε το κεφάλαιο "Πανναξιακός ΑΟΚ - Νάξος" - Τι αναφέρει στο μήνυμά του (video)

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ….. πορεία προς μία κοινωνία δικαιοσύνης

Αρθρο του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη με αφορμή την Πρωτομαγιά.. Πρώτη ημέρα του μήνα των λουλουδιών, των ανθέων. Εποχή του Έρωτα.

Μητρόπολη Παροναξίας: Το τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ