Πλώρη για ψηφιακές επενδύσεις σε ελληνικά νησιά βάζουν funds – Καινοτόμα σχέδια σε Μύκονο και Κέα επιδιώκουν να υλοποιήσουν ξένοι επενδυτές με στόχο να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες
Σημαντικές επενδυτικές προοπτικές στην ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας και την περαιτέρω ψηφιοποίηση υπηρεσιών στον τουρισμό και την αγορά ακινήτων διαβλέπουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Οπως αναφέρει στην «Καθημερινή» η Τζούλι Μέγερ, διευθύνουσα σύμβουλος της ελβετικής επενδυτικής πλατφόρμας Viva Investment Partners, η Ελλάδα συνιστά μια πολύ σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων επενδυτικών οικοσυστημάτων, των οποίων κυρίαρχο χαρακτηριστικό αποτελεί η ψηφιακή τεχνολογία. Η Αμερικανίδα επιχειρηματίας, που έχει ολοκληρώσει deals δεκάδων εκατομμυρίων και αποτελούσε για πολλά χρόνια σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης σε ζητήματα προώθησης της επιχειρηματικότητας, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το επιχειρηματικό της σχέδιο για την Ελλάδα.
«Ο κύβος ερρίφθη. Για τα επόμενα δέκα χρόνια το ετήσιο επενδυτικό συνέδριό μας “Follow the Enterpreneur” (“ακολούθησε τον επιχειρηματία”) –λαμβάνει χώρα χθες και σήμερα Τρίτη– θα διοργανώνεται στη Μύκονο», σημειώνει. «Το ρίσκο και η αβεβαιότητα έχουν εγκαταλείψει τη Μύκονο και σε συνδυασμό με την καλλιέργεια, τα τελευταία χρόνια, ενός ιδιαίτερα φιλικού επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, οι θεσμικοί επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Μύκονο», εξηγεί. Το φιλόδοξο σχέδιο της Μέγερ περιλαμβάνει την ίδρυση ενός επενδυτικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ στο νησί, που θα επενδύει στην τοπική αγορά ακινήτων και κυρίως στο οικολογικό ζην (eco living), στον βιωματικό τουρισμό, στην ηλεκτροκίνηση, στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών εφαρμογών.
Στόχος, να μπορεί να ζήσει ένας ψηφιακός νομάς όλο τον χρόνο στα νησιά.
Οι τεχνολογικές καινοτομίες βρίσκονται στο επίκεντρο του συνεδρίου που πραγματοποιείται στο «Νησί των ανέμων», όπου συμμετέχουν ο Μπιλ Μπαρχάιντ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της start up Abra –άντλησε πρόσφατα 55 εκατ. ευρώ στον τρίτο γύρο χρηματοδότησης– που έχει αναπτύξει μια εφαρμογή πώλησης, αγοράς, διαπραγμάτευσης και δανεισμού κρυπτονομισμάτων.
Το «παρών» δίνει ακόμη ο Ταλ Ελιασίβ, ιδρυτής του κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) που επενδύει σε εταιρείες με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακών τίτλων (κρυπτονομισμάτων κτλ), που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οπως και ο Ρόμπερτ Γκόρμπι, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Drive Software Solutions, που έχει αναπτύξει μια εφαρμογή «έξυπνης» διαχείρισης στόλων αυτοκινήτων, η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ίδιος στην «Κ».
Η Μύκονος, όπως αναφέρει η επικεφαλής της Viva Investment Partners, εμφανίζει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες για τη βελτίωση των υποδομών της, ενώ στόχος είναι η μετατροπή του νησιού σε προορισμό για όλο τον χρόνο. Η επιχειρηματίας διαθέτει ένα αντίστοιχο σχέδιο και για το νησί της Κέας, όπου διαμένει αρκετούς μήνες τον χρόνο. «Μέσω του σχεδίου μας Keanaissance επιδιώκουμε να επενδύσουμε στην Τζια στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, με στόχο το νησί να καταστεί ακόμη πιο φιλικό για τις οικογένειες και τα παιδιά, όπως και να ενισχυθεί το eco living» εξηγεί η Μέγερ.
Και καταλήγει: «Ελάχιστοι αντιμετωπίζουν τα νησιά ως προορισμούς όπου μπορεί κάποιος να εργαστεί ως ψηφιακός νομάς και να διαμείνει όλο τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τόσο τη Μύκονο όσο και την Κέα σε μέρη που μπορεί να ζήσει κάποιος όλο τον χρόνο, υιοθετώντας διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης σε κάθε νησί. Δίχως αμφισβήτηση, για έναν ψηφιακό νομά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει υψηλής ταχύτητας Ιντερνετ και γι’ αυτό πυλώνας των επενδυτικών μας σχεδίων είναι η ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς».