Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Πλήρη αναβάθμιση του ΧΥΤΥ στη Κάρπαθο

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Πλήρη αναβάθμιση του ΧΥΤΥ στη Κάρπαθο

|

Δημοπρατείται η Μονάδα Κομποστοποίησης Καρπάθου και το νέο 2ο Κύτταρο στο ΧΥΤΥ του νησιού – Ποιος είναι ο προϋπολογισμός, τι αναφέρει ο κος Χατζημάρκος 

Τις ανοικτές «πληγές» που άφησαν στο περιβάλλον των νησιών μας οι πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων του παρελθόντος, κλείνει μία – μία ο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦοΔΣΑ)

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό έργο που αφορά το νησί της Καρπάθου, καθότι εγκρίθηκε η δημοπράτηση για την «Κατασκευή 2ου Κυττάρου ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης Καρπάθου», από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΥΔ/ΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ).  Ο συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής του έργου, ανέρχεται σε 1.410.110,04€, ενώ έχει προβλεφθεί και η κανονική λειτουργία του έργου για έξι χρόνια με το ποσό των 728.780,95 €. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τη δημιουργία δεύτερου κυττάρου ΧΥΤΥ Καρπάθου για τη διάθεση των υπολειμματικών αποβλήτων των νήσων Καρπάθου και Κάσου και την εγκατάσταση μονάδας κομποστοποίησης, η οποία θα εγκατασταθεί στο γήπεδο του ΧΥΤΥ.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος, μετά την εξέλιξη αυτή, δήλωσε: «Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΦοΔΣΑ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μέσα από την άριστη συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν.Α. με το Δήμο Καρπάθου, αλλά και την πολύτιμη στήριξη -για την επιτάχυνση των διαδικασιών- από το υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, είναι προφανές ότι αλλάζει άρδην η συλλογική αντίληψη για τα απορρίμματα και γίνεται πράξη η μετάβαση σ’ ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μοντέλο που θ’ αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη δημόσια υγεία. Ο Δήμος Καρπάθου επιδεικνύει ότι έχει τόσο περιφερειακή, όσο και εθνική συνείδηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα, στοχεύει μακροπρόθεσμα, μεριμνώντας εγκαίρως για το σχεδιασμό του 2ου κυττάρου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής του νησιού, εξασφαλίζοντας μέσω αυτού τη διάρκεια ζωής του».


 

Αναλυτικότερα, το έργο «Κατασκευή 2ου Κυττάρου ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης Καρπάθου» περιλαμβάνει

– Την κατασκευή του δεύτερου κυττάρου, έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων και με χωρητικότητα 79.504 m3, για να καλύψει τις ανάγκες τελικής διάθεσης των υπολειμματικών αποβλήτων των Δήμων Καρπάθου και Κάσου (μετά από την εφαρμογή δράσεων διαλογής στην πηγή από τον Δήμο) και περιλαμβάνει εργασίες στεγανοποίησης, έργα συλλογής και μεταφοράς στραγγισμάτων σε κεντρικό φρεάτιο συλλογής και ελέγχου, έργα συλλογής – μεταφοράς βιοαερίου, έργα διευθέτησης ομβρίων και εσωτερικής οδοποιίας καθώς και έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. O υφιστάμενος ΧΥΤΑ Καρπάθου σήμερα δέχεται σύμμεικτα απόβλητα, έχει κορεστεί και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διάθεσης υπολειμματικών αποβλήτων του νησιού.

– Εντός του γηπέδου θα εγκατασταθεί επίσης μονάδα ανοικτής κομποστοποίησης 315 τον/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, τα οποία θα συλλέγονται χωριστά από τους οικισμούς του Δήμου Καρπάθου. Για την εγκατάσταση κομποστοποίησης θα γίνει προμήθεια τεμαχιστή κλαδιών, αναδευτήρα και μεμβράνης επικάλυψης σωρών κομποστοποίησης, ραφιναριστή (κόσκινο) και ελαστιχοφόρου φορτωτή, ενώ θα γίνει διαμόρφωση του δαπέδου εγκατάστασης του εξοπλισμού κομποστοποίησης.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος, υπογράμμισε τα εξής: «Μέσα από τη συνεχή συνεργασία του ΦοΔΣΑ, με τους Δήμους του πολυνησιακού συμπλέγματος στο Νότιο Αιγαίο, κλείνουμε μία-μία, οριστικά, τις πληγές του παρελθόντος, που «βασάνιζαν» επί δεκαετίες τα νησιά μας και υποβάθμιζαν το περιβάλλον. Προχωράμε οργανωμένα και σε απόλυτο συντονισμό ως προς τους στόχους που θέτουμε σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα για να βελτιώσουμε τους περιβαλλοντικούς μας δείκτες κι αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις. Λύσεις σύννομες, με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Λύσεις, σε ζητήματα που βάλτωναν για χρόνια». 

Δελτίο Τύπου – Γραφείο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Ισχυρός Σεισμός 5.8 R τα ξημερώματα

Εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη - «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι», δήλωσε ο Λέκκας

Βρούτσης: “Θα περιμένω Αγγελόπουλους – Γιαννακόπουλο στο γραφείο μου έως τις 3 το μεσημέρι”

Βρούτσης για τη συνάντηση με Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Θα τους περιμένω ως τις 15:00, αν δεν έρθουν θα διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα

Νάξος: Εξειδικευμένοι γιατροί στο “Naxos Medical”, το πρόγραμμα του Ιουνίου (πίνακας)

Το Naxos Medical ανακοινώνει τις ημερομηνίες επισκέψεων από κορυφαίους ειδικούς για τον Ιούνιο – Πρόληψη, φροντίδα και υγεία χωρίς μετακινήσεις

Basket League: Αναβάλλεται ο 3ος τελικός του πρωταθλήματος

Οι ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ καλούνται στο υπουργείο Αθλητισμού την Τετάρτη για δεσμεύσεις ότι θα μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση – «Σε διαφορετική περίπτωση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά».

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Σαντορίνη: Τρία σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο Δήμος Θήρας επενδύει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες με έργα συντήρησης, αναβάθμισης και συνεργασία με την κεντρική πολιτεία

Ν. Πιτταράς: «Η βιωσιμότητα της Νάξου περνά από τη συνεργασία τουρισμού και πρωτογενή τομέα» (video)

Ο ιδιοκτήτης του Τυροκομείου Πιτταράς συγκίνησε με την αυθεντική του παρέμβαση στη 1η Συνάντηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου

Στοίχημα – Βραζιλία: Μάχη ουραγών με την ισοπαλία να έχει το πρώτο λόγο

Παϊσαντού - Κρισιούμα: Μάχη ουραγών με τριπλασιασμό και ο πρώτος λόγος η ισοπαλία...

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο