Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚρήτη: Νέος ισχυρός (5,4) σεισμός, δέκα μετασεισμοί όλο το βράδυ

Κρήτη: Νέος ισχυρός (5,4) σεισμός, δέκα μετασεισμοί όλο το βράδυ

|

Νέος ισχυρός μετασεισμός σεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 07.48 το πρωί και ταρακούνησε και πάλι το Ηράκλειο αλλά και τις γύρω περιοχές!

Και ο χορός των ρίχτερ καλά κρατεί στην Κρήτη ενώ το νιώθουν και τα νησιά των Κυκλάδων…  

Κι αυτό γιατί είχαμε έναν ακόμη μετασεισμό που μας κούνησε ουκ ολίγο…. Η μεγαλύτερη καταγράφεται στις 7:48 το πρωί με μέγεθος 5,4 βαθμούς.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 13,9 χλμ και το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χλμ νότια – νοτιοδυτικά του Ηρακλείου.  Λίγο αργότερα είχαμε την αναθεώρηση στα 5.3 Ρίχτερ και σε λίγο μικρότερο εστιακό βάθος…  

Σύμφωνα με το cretalive, η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νομό Ηρακλείου, ενώ στο Αρκαλοχώρι για ακόμη μια φορά απλώθηκε πέπλο τρόμου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες καταρρεύσεις κτισμάτων, ενώ στην περιοχή σηκώθηκε σκόνη. Από τα Ρίχτερ προκλήθηκε κατολίσθηση στον Κουδουμά

neos-ischyros-seismos-5-4-richter-stin-kriti0


 

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας με ένα γράφημα αναφέρει πως η ακολουθία εκτονώνεται ομαλά μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

“10 ισχυροί μετασεισμοί πάνω από τέσσερα Ρίχτερ έχουν λάβει χώρα από χθες το πρωί που έγιναν τα 5,8 Ρίχτερ. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός και τα μεγέθη που δείχνουν ότι η ακολουθία εκτονώνεται ομαλά μέχρι αυτή τη στιγμή” τονίζει ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σημειώνεται ότι οι σεισμολόγοι σε δηλώσεις τους είχαν προειδοποιήσει για πιθανούς μετασεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ. «Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε σήμερα μιλώντας στο Mega: «Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να υπερβούν και τους 5 βαθμούς, να φτάσουν το 5,1 -5,2 Ρίχτερ». Έκανε λόγο μάλιστα για κοινή εκτίμηση όλων των Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με το μέγεθος των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.<

 

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους – Δεκάδες μετασεισμοί

Την ίδια ώρα, δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι του νησιού , οι οποίοι ακόμη προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή του Αρκαλοχωρίου το πρωί της Δευτέρας και στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο.

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες», ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Την ίδια ώρα η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να καταγράφει δεκάδες μετασεισμούς.

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα – στις 00:37 – καταγράφηκε νέα δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο περιοχή 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο «μίλησε» ξανά ο Καμπανέλλης μέσα από το έργο του (photos+video)

Η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Σέργη έγινε μια ζεστή γιορτή μνήμης, με λόγους, θεατρικά αποσπάσματα και προτάσεις για θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης.

Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά με αφορμή την εορτή της Μεγαλόχαρης

Στρατηγικές συνεργασίες και διάλογος με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα – Από τον Νίκο Δένδια και τη Σοφία Ζαχαράκη έως τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Κουμή.

Οι φάροι άνοιξαν τις πύλες τους – Συναπάντημα με την ιστορία τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, 18 φάροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας

Οι ψαράδες της Αμοργού σώζουν τη θάλασσα – Αφιέρωμα των Financial Times στην πρωτοβουλία

Παρά τη μείωση των αποθεμάτων και τις δυσκολίες επιβίωσης, οι μικροί αλιείς του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Το καλαμάρι που… πήρε εκδίκηση! (video)

Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρομπλόν στις Φιλιππίνες, όταν ψαράς που καμάρωνε για το τεράστιο καλαμάρι Χούμπολντ που έπιασε, βρέθηκε ξαφνικά μούσκεμα στο μελάνι του

Η Τήνος σώζει τον Φάρο της Λιβάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.