Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΚυκλάδες - Τήνος: Ξεκινάει (22/09) το Δ' Κυκλαδολογικό Συνέδριο με αναφορά τον...

Κυκλάδες – Τήνος: Ξεκινάει (22/09) το Δ’ Κυκλαδολογικό Συνέδριο με αναφορά τον Πολιτισμό

|

Στην Τήνο θα πραγματοποιηθεί το Δ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο (από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου) – Ποιος είναι ο τίτλος του και το πρόγραμμα της εκδήλωσης 

Με .. καθυστέρηση ενός έτους (σ.σ. ας είναι καλά η πανδημία) θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο το Δ΄ Κυκλαδολογικό Συνέδριο και το οποίο διοργανώνεται από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών. Ημερομηνίες δράσης; Από την Τετάρτη 22 έως και την Κυριακή 26η Σεπτεμβρίου και μάλιστα θα γίνει με φυσκή παρουσία…  Δράση υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τη  συνεργασία του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. Τίτλος του συνεδρίου “Κυκλάδες: Αειφορία Πολιτισμού”  και έδρα δεν είναι άλλη από τις αίθουσες του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. 

Αναλυτικά, το δελτίο Ενημέρωσης από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών… 

“Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνει την διοργάνωση  του Δ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου στην Τήνο, από 22  έως και 26 Σεπτεμβρίου 2021 υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με την συνεργασία του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, με φυσική παρουσία, διά ζώσης.

Το  Συνέδριο, το οποίο αναβλήθηκε για ένα έτος –  αφού κανονικά διοργανώνεται ανά 4ετία-,  έχει ως τίτλο : Κυκλάδες: Αειφορία Πολιτισμού και θα λάβει χώρα από την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην πόλη της Τήνου, στις φιλόξενες αίθουσες του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Οι προτεινόμενες Θεματικές Ενότητες του Συνεδρίου αφορούν  στο :

# Περιβάλλον, Φυσικό και Ανθρωπογενές, (γεωλογία, γεωαρχαιολογία, χλωρίδα, πανίδα παλαιοβοτανολογία, φυσική ανθρωπολογία, διατροφή, υγεία κτλ.)

# Αρχαιολογία: νέες έρευνες στις Κυκλάδες, ειδικές μελέτες για την Σύρο, Συντήρηση, αναστήλωση, διαχείριση αρχαιοτήτων, μνημείων και μουσείων, Αρχιτεκτονική-Οικισμοί,Ιστορία, Δημογραφία, Φιλοσοφία-Λογοτεχνία, Πνευματική Ζωή-Τέχνες, Οικονομία, Μεταφορές, Επικοινωνία, Πόροι και Εμπορικά δίκτυα, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Λαϊκός πολιτισμός, Κοινωνία, Δίκαιο: ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές.

Οι συνεδρίες για τις προφορικές ανακοινώσεις θα γίνονται  σε δύο αίθουσες του ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, στην κεντρική αίθουσα στο ισόγειο του Μεγάρου και την Παρασκυεή και το Σάββατο στην αίθουσα του Πρώτου Ορόφου.

Στο συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 2ΟΟ σύνεδροι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες από  δέκα διαφορετικές χώρες. Το σύνολο των αναρτημένων επιτοίχιων παρουσιάσεων ανέρχεται σε  24, ενώ οι προφορικές ανακοινώσεις είναι 125, που καλύπτουν όλην την παραπάνω θέματολογία

Ο Κεντρικός ομιλητής  Δρ. Φλωράκης Αλέκος θα μιλήσει για την Τήνο, την Πέμπτη το Βράδυ.

Την Παρασκευή το βράδυ ο κύριος ομιλητής Δρ Αθανασούλης Δημήτριος Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα ανακοινώσει το Έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.ekyklamel.gr (και στο τέλος του άρθρου) 

Η Εταιρεία συμβάλλοντας στην προσπάθεια όλων για μία ασφαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου και τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνιού, δηλώνει ότι θα  ακολουθηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι από την Πολιτεία υγιειονομικοί κανόνες και οι προβλεπόμενες αποστάσεις σε όλες τις εκδηλώσεις. Για τον λόγο αυτό, θα επιτραπεί η είσοδος στις αίθουσες συνεδριάσεων μόνον, στους κατόχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αυστηρώς. 

Παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου θα διεξαχθούν όπως:

– έκθεση με τίτλο «Η Ελλάδα Ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων» συνδιοργάνωση Υπηρεσίας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών και της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, επιμέλεια Γεώργιος Πολυδωράκης, εγκαίνια την Τετάρτη 22.09 το βράδυ η οποία θα διαρκέσει έως και τις 09-10-21 στον Πρώτο όροφο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

– περιπατητική δράση του Εικονικού Μουσείου Τήνου με θέμα “Ανακαλύπτοντας την Χώρα της Τήνου. Μία διαδρομή με 10 στάσεις και 20 ιστορίες”

– ειδική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου την Παρασκευή το βράδυ από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Κρατάει το βασικό κορμό, μένουν οι Μάκαρης, Προδρόμου, Αρτσάνος, Κρανιάς

Ο Πανναξιακός «χτίζει» πάνω στην εμπειρία και τη σταθερότητα – Τέσσερις βασικοί παίκτες συνεχίζουν για τη νέα σεζόν στη National League 2.

Εντατικοί έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία με εντολή Κικίλια

Διπλοί ετήσιοι έλεγχοι στα επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια Ελλάδας–Ιταλίας, με ενίσχυση των μέτρων ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας.

Η πόλη που νίκησε τα τροχαία – Ένας χρόνος χωρίς θύματα στο Ελσίνκι. Πως τα κατάφεραν

Με στοχευμένα μέτρα και αλλαγή νοοτροπίας, η φινλανδική πρωτεύουσα κατάφερε να μη χάσει καμία ανθρώπινη ζωή στους δρόμους της επί 12 μήνες.

Ιούλιος 2025: Δεύτερος θερμότερος μήνας στη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα από το 2010

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες καθόρισαν τον φετινό Ιούλιο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μυθική “πτήση” Καραλή: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 6,08μ., στην ελίτ του παγκόσμιου επί κοντώ (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής έγινε ο 4ος αθλητής στην ιστορία που ξεπερνά τα 6,08 μέτρα στο επί κοντώ – Θρυλικό άλμα μπροστά σε χιλιάδες θεατές στο Πανθεσσαλικό.

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.