Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣαντορίνη: Διεθνής διαμαρτυρία με επίκεντρο την διαχείριση των γαϊδουριών

Σαντορίνη: Διεθνής διαμαρτυρία με επίκεντρο την διαχείριση των γαϊδουριών

|

Διεθνής κατακραυγή για την τουριστική εκμετάλλευση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη

Διαδηλώσεις πραγματοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες ακτιβιστές της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων PETA στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, τη Στουτγκάρδη και το Μόναχο, μπροστά από τις Πρεσβείες της Ελλάδας, ζητώντας να απαγορευθεί η τουριστική εκμετάλλευση των γαϊδουριών και μουλαριών στη Σαντορίνη.

Τα ζώα αυτά μεταφέρουν ταξιδιώτες σε βόλτες προς την παλαιά πόλη της Σαντορίνης και προς το Λιμάνι του νησιού, μια πρακτική που έχει προκαλέσει και στο παρελθόν έντονες αντιδράσεις από το εξωτερικό, καθώς επιβαρύνει την υγεία των ζώων.

Αυτό που για πολλούς θεωρείται μια τουριστική ατραξιόν, σημαίνει πόνο και στερήσεις για τα ζώα αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από ανθρώπους ντυμένους με μάσκες γαϊδουριών, οι οποίοι κρατούσαν πλακάρντ με μηνύματα να σταματήσει η εκμετάλλευση των ζώων στη Σαντορίνη.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ότι τα γαϊδουράκια και μουλάρια της Σαντορίνης υπομένουν υψηλές θερμοκρασίες κάτω από τον ήλιο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και πίνουν ελάχιστον νερό και φαγητό και χωρίς σκιά. Πολλά από αυτά τραυματίζονται και παραμένουν χωρίς περίθαλψη.

Η εκμετάλλευση των ζώων αυτών έχει γίνει γνωστή διεθνώς από το 2018 όταν ο οργανισμός για τα δικαιώματα των ζώων αποκάλυψε τις συνθήκες τις οποίες υπομένουν.

Διαδηλωτές στο Σαν Φρανσίσκο | Πηγή φωτό: © PETA USA

Ο οργανισμός αναφέρει ότι η πρόκληση πόνου και κακουχίας στα ζώα καταδικάζεται από την σχετική ελληνική νομοθεσία και οι παραβάσεις αυτές, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ελέγχονται και παραμένουν ατιμώρητες.

Επιπλέον, η χρήση γαϊδουριών και μουλαριών δεν είναι απαραίτητη καθώς υπάρχει μεταφορικό μέσο στη Σαντορίνη με το οποίο οι τουρίστες μπορούν να μεταφέρονται από το λιμάνι στα Φηρά.

Μια περίπτωση από το 2015 καταδεικνύει ότι οι μεταφορές με γαϊδούρια και μουλάρια δεν είναι απλώς επικίνδυνες για τα ζώα αλλά και για τους αναβάτες τους, όταν μια γυναίκα ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου από γαϊδούρι.

Το μόνο του PETA είναι: Τα ζώα δεν υπάρχουν για να μας διασκεδάζουν ή για να τα εκμεταλλευόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο οργανισμός εργάζεται κατά της ιδέας που κατατάσσει τους ανθρώπους σε ανώτερα όντα από όλα τα υπόλοιπα.

Διαδηλωτές στο Λονδίνο | Πηγή φωτό: © PETA UK 

Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΜΗΛΩΣΙΑ 2025: Τέλος δράσεων με οδοιπορικό στο Ζα τα ξημερώματα της Κυριακής

Με την κορυφαία εκδήλωση της ανάβασης στο Ζα ολοκληρώνονται οι φετινές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΑΜΣ Φιλωτίου

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.

Πανναξιακός AOK: Συνεχίζει με τον Ανδρέα Καρακατσάνη στον πάγκο για μία ακόμη χρονιά

Ο προπονητής που οδήγησε πέρυσι την ομάδα σε σπουδαία πορεία στη National League 2 παραμένει στο τιμόνι – Διπλός ρόλος και στις ακαδημίες

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» απόψε στο Θέατρο Καμπανέλλη

Η Παιδική Χορωδία των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής συνεργάζεται με τη συμφωνική ορχήστρα Cappella Atenea και παρουσιάζουν ένα διαδραστικό μουσικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αγκαλιάς.

Γυναικομαστία: Αίτια, Διάγνωση και Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της γυναικομαστίας πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό. Αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και ακολουθεί κλινική εξέταση.

Με λαμπρότητα τα Εννιάμερα της Παναγίας στις Τρίποδες Νάξου (photos)

Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτανεία της Παναγίας Τριποδιώτισσας

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος – Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Άσκαυλου»

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο Κάστρο της Χώρας – Παρών και ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρβανίτης

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»