Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΕλλάδα: Η συγκλονιστική εμφάνιση της Ιωάννας και η απουσία της κατηγορούμενης

Ελλάδα: Η συγκλονιστική εμφάνιση της Ιωάννας και η απουσία της κατηγορούμενης

|

Η Ιωάννα, σύμβολο δύναμης και αξιοπρέπειας –  Συγκλόνισε η εικόνα της χθες, την πρώτη ημέρα της δίκης για την επίθεση με βιτριόλι πριν από ενάμιση χρόνο 

Με σθένος και αξιοπρέπεια παρά τον πόνο, ψυχικό και σωματικό, που υφίσταται, η Ιωάννα Παλιοσπύρου θύμα της επίθεσης με βιτριόλι πριν από ενάμιση χρόνο, προσήλθε χθες στο δικαστήριο, όπου άρχισε η δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος της από τη συντοπίτισσά της Εφη Κακαραντζούλα.

Η προσέλευσή της, που κατέδειξε το μέγεθος της αποτρόπαιης εγκληματικής πράξης την οποία υπέστη η Ιωάννα, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο πανελλήνιο, που αντίκρισε την εικόνα της και είδε την προσπάθειά της να επουλώσει βαθιά τραύματα και να ανακτήσει με κόπους το δικαίωμα σε μια κανονική ζωή. Και ενώ το θύμα προσήλθε δηλώνοντας την πρόθεση να υποστηρίξει στη δίκη την αλήθεια και το βαρύ κατηγορητήριο, η δράστις της επίθεσης δεν εμφανίστηκε, δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος, δηλώνοντας πως θα «παρουσιαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας».

Η απουσία της κατηγορουμένης Εφης Κακαραντζούλα προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις, σχολιάστηκε ως ένδειξη μη μεταμέλειας για το στυγερό έγκλημά της, αλλά και ως έλλειψη σεβασμού προς το δικαστήριο και πρωτίστως προς το θύμα της αποτρόπαιης πράξης της, που βιώνει μια βαρύτατη αναπηρία και καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια να αποκατασταθεί.

Ο δικηγόρος της κατηγορουμένης, Σάκης Κεχαγιόγλου, άλλωστε, δεν μετέφερε χθες στο δικαστήριο κάποια συγγνώμη της ούτε κάποια ένδειξη μεταμέλειας. Αντίθετα υπέβαλε, στο πλαίσιο της άσκησης των υπερασπιστικών του καθηκόντων, το πρώτο του αίτημα για επιεικέστερη ποινική μεταχείριση και για μετατροπή της βαριάς κατηγορίας σε ελαφρότερη, για να έχει τη δυνατότητα η εντολέας του να τύχει μικρότερης ποινής.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου από την πλευρά της, μετά το τέλος της χθεσινής διαδικασίας, εκδήλωσε την απαξία της για τη μη προσέλευση της κατηγορουμένης, λέγοντας «αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι».

Και ενώ η δίκη για το στυγερό έγκλημα με το βιτριόλι που συγκλόνισε τον Μάιο του 2020 την κοινή γνώμη ξεκίνησε τυπικά χθες με τη συγκλονιστική παρουσία του θύματος, η ακροαματική διαδικασία που θα ακολουθήσει στις 30 Σεπτεμβρίου θα δώσει τη δυνατότητα να διερευνηθούν όλες οι πτυχές αυτής της πρωτοφανούς επίθεσης, που διαθέτει στοιχεία μιας ακραίας εγκληματικής συμπεριφοράς, σκοταδισμού, εκδίκησης και ιδεοληψίας που σοκάρουν, όταν αναφέρονται στη δεύτερη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα.

Αλλωστε το κατηγορητήριο, βούλευμα παραπομπής σε δίκη, που υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Γ. Νούλη, περιγράφει με δεδομένα και στοιχεία το έγκλημα εις βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, χαρακτηρίζοντάς το απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση «που τελέστηκε με ψυχρότητα και μεθοδικότητα».

Ανώτατη ποινή

Η ποινική μεταχείριση, ωστόσο, που ο νόμος επιφυλάσσει για ένα τόσο βαρύ έγκλημα, που έχει προκαλέσει βαθιές καταστροφές στην ψυχή και στο σώμα της Ιωάννας Παλιοσπύρου, δεν υπερβαίνει τα 15 χρόνια κάθειρξη. Τούτο σημαίνει πως η κατηγορουμένη, ακόμα κι αν καταδικαστεί με την ανώτατη ποινή, που ο νόμος προβλέπει, θα εκτίσει στη φυλακή περί τα πέντε χρόνια και θα βγει. Η εικόνα όμως της Ιωάννας χθες, αλλά και οι καταθέσεις των γιατρών που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να περιορίσουν, όχι να αποκαταστήσουν πλήρως, τα τραύματά της, που είναι στη δικογραφία, δεν αφήνουν παρά μια πικρή γεύση που οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχουν εγκλήματα χωρίς τιμωρία. Υπό την έννοια ότι η ποινική τιμωρία που προβλέπεται είναι δυσανάλογα μικρή από τις συνέπειες μιας τόσο ακραίας εγκληματικής πράξης.

Πάντως, το έγκλημα με το βιτριόλι, απότοκο μιας εμμονής, όπως δήλωσε στην ανάκριση η Εφη Κακαραντζούλα που το σχεδίασε και το εκτέλεσε με αξιοπρόσεκτη μεθοδικότητα, σοκάρει γιατί μας πάει πολύ πίσω σε άλλες εποχές και σε βάρβαρες συμπεριφορές, ακραίες και απάνθρωπες. Αξίζει να επισημανθεί ότι η κατηγορουμένη μέχρι τώρα που η δίκη της αρχίζει, δεν έχει δώσει μια απάντηση στο ερώτημα γιατί προχώρησε σε αυτή την αποτρόπαιη πράξη. Το μόνο που έχει πει είναι πως είχε εμμονή με την Ιωάννα για ένα προσωπικό της θέμα. Από την άλλη, από τη δικογραφία δεν έχει προκύψει κάποια λογική αιτία για ένα τόσο βαρύ έγκλημα. Ομως, ποια αιτία και ποια αντιπαράθεση μπορεί να δικαιολογήσει μια τόσο μεγάλη προσωπική καταστροφή…

Από τη σκοτεινή αυτή ιστορία όμως υπάρχει και μια φωτεινή πλευρά. Η προσπάθεια της Ιωάννας, ο αγώνας της για ζωή, το σθένος και η αξιοπρέπειά της. Και σε αυτό υποκλίνονται όλοι.

Με πληροφορίες από την Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Την ανακύκλωση ρούχων προωθεί ο Δήμος με τους μωβ κάδους Recycom

O Δήμος προχώρησε στην δημιουργία ενημερωτικού βίντεο με χιουμοριστικό χαρακτήρα, με στόχο την πιο άμεση και φιλική προσέγγιση των πολιτών.

Μεγάλες ανισότητες στους κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Eurostat «ακτινογραφεί» τους μισθούς και καταγράφει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Έγινε η πρώτη ρομποτική υποδόρια μαστεκτομή στην Ελλάδα

Έγινε από διεπιστημονική ομάδα ειδικών υπό τον συντονισμό της Κλινικής Γυναικολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026

Η πλατφόρμα αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2025-2026 άνοιξε. Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ

Stoiximan AegeanBall Festival: Moneke, Διαμαντίδης και Παπαλούκας φέρνουν λάμψη στη Σύρο

Το φετινό φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2025 στο κέντρο της Ερμούπολης, αποτελώντας ένα τριήμερο αθλητικής δράσης

31 Χρόνια Ομάδα Αιγαίου – Ένα ταξίδι προσφοράς και ανθρωπιάς (video)

Κάθε χρόνο, αυτή η ξεχωριστή παρέα εθελοντών, με την ανεκτίμητη στήριξη των υποστηρικτών της, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο ανθρωπιά, συγκίνηση και ουσιαστική προσφορά

Νάξος: Εκρηκτικός Πανναξιακός ΑΟΚ ισοπέδωσε τον Ιωνικό και ισοφάρισε τη σειρά!

Με την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μπροστά στο κοινό του, ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε άνετα με 95-69 του Ιωνικού Νικαίας και έκανε το 1-1 στη σειρά των τελικών των play off της National League 2.

Πάτμος: Βοηθούσε συγγενείς του στην επιβίβαση του πλοίου, πήδηξε στη θάλασσα για να μην ταξιδέψει (!!!)

Ένας 34χρονος έπεσε στη θάλασσα την ώρα που το «Δωδεκάνησος Εξπρές» αναχωρούσε – Ευτυχώς, όλα έληξαν χωρίς τραυματισμούς

Νάξος: Στο επίκεντρο ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής γνώσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Photos)

Δύο ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και πεδίου πραγματοποιήθηκαν στο νησί, συνδυάζοντας επιστήμη, βιωματική εμπειρία και πολιτισμική ανταλλαγή στο πλαίσιο της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Civis.

“Blue Star Paros”: Έκτακτο δρομολόγιο για την Πάρο την Πέμπτη 8 Μαΐου

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια της Blue Star Ferries με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού – Αναλυτικά οι νέες ώρες αναχώρησης και άφιξης.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού