Η χθεσινή απορία για την μετακίνηση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που βρίσκεται στην Νάξο, λύθηκε. Τι συνέβη; (video)
Εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Νάξου ενα ελικόπτερο που χρησιμοποείτε για τις ανάγκες της πυρόσβεσης. Αρκετοί απόρησαν από την εμφάνισή του στα τέλη Αυγούστου… Κι όμως καθημερινά εκτελεί δράσεις… Μία από αυτές ήταν και χθες, Δευτέρα 31 Αυγούστου όταν και μετακινήθηκε προς τις Δυτικές Κυκλάδες. Ο λόγος; Να ρίξει νερό σε ανοιχτό ομβροδεξαμενη στην Αντίμηλο (νησί κοντά στη Μήλο) για την κάλυψη αναγκών που έχουν τα ζώα που βρίσκονται στο νησί..
Δείτε και το σχετκό δελτίο ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία ...
“Στις 26-8-21, μετά από επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από υπάλληλο της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων, Δασονομείου Μήλου, με ομάδα εθελοντών, στην ακατοίκητη νήσο Αντίμηλο, όπου διαβιεί το προστατευόμενο είδος αιγάγρου (capra aigagrus pictus), διαπιστώθηκε ότι:
Η στάθμη νερού στην ανοικτή ομβροδεξαμενή, απ’ όπου ποτίζονται τα ζώα, ήταν στο κατώτατο όριο λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, με συνέπεια την έναρξη της “περιόδου επικινδυνότητας” για τους αίγαγρους. Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία μετάγγισης από κλειστή δεξαμενή που υπάρχει στο νησί, όμως η ποσότητα δεν θα επαρκούσε έως την περίοδο έναρξης των βροχοπτώσεων. Κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά με ελικόπτερο νερού, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.
Η Δ.Δ. Κυκλάδων στις 31-8-2021, απευθύνθηκε αρχικά στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ν. Αιγαίου και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Διοικητή κ. Παναγιώτη Κοτρίδη, προκειμένου να διατεθεί ελικόπτερο για τη μεταφορά. Ο Διοικητής, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα με τον Υποστράτηγο Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου & Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης κ. Ιωάννη Σταμούλη, έδρασαν άμεσα.
Την ίδια ημέρα 31-8-2021, το απόγευμα, ελικόπτερο, λαμβάνοντας νερό από ταμιευτήρα που βρίσκεται πλησίον της Αντιμήλου, πραγματοποίησε ρίψη στην ανοικτή ομβροδεξαμενή.
Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει περίτρανα πως η αγαστή συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών του Δημοσίου οδηγεί στην επίλυση και των δυσκολότερων προβλημάτων, προς όφελος της προστασίας τόσο του ανθρωπογενούς όσο και του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας”.
Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Φώσκολο από τη Σίφνο (Kaipoutheos.gr) για το μικρό videο…